Mozgás nélkül nincs szép fogyás: így motiváld magad az edzésre

Gondold végig azokat a tényezőket, amelyek akadályoznak a célod elérésében.

edzés-betegen

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárkivel előfordulhat, hogy mozgással kapcsolatban elveszíti a lelkierejét, így a szobabicikli sporteszközből ruhaakasztóvá válik, a futószett a szekrény legaljára keveredik, és ott is marad, az új edzőtermi bérletet pedig már hónapok óta ki sem váltottad.  Emberfüggő, ki miért lesz demotivált.

Sokan egy többhetes utazás után nem tudnak visszatérni a sporthoz, mások viszont annyira elfoglalttá válnak a munkahelyükön, hogy nem marad elég idejük a mozgásra, illetve vannak olyanok is, akik pár alkalom után feladják, mert nem értek el látványos eredményt az edzéssel. Azonban a rendszeres aktív testmozgás elengedhetetlen a szép fogyáshoz, ezért összegyűjtöttünk néhány motivációs tippet, amelyeknek a segítségével ráveheted magad a rendszeres testmozgásra. Már csak azért is, mert a sport egy idő után szokássá válik.

Jutalmazd meg magad

Vannak, akiknek elegendő azt elismételni edzés közben, hogy a testmozgást az egészségéért vagy a testsúlya megtartásáért teszi.  Azonban ez a trükk nem mindenkinél válik be. Charles Duhigg amerikai díjnyertes újságíró, illetve A szokás hatalma című  könyv szerzője szerint a testmozgás előnyeit sokkal megfoghatóbbá kell tenni, azaz be kell iktatni a megjutalmazást.

sportoló lány

A szerző azt javasolja, hogy alakíts ki egy szokást, amelynek segítségével emlékezteted magad a sportra, mint teendődre. Például az edzőcuccodat rakd a táskád tetejére lefekvés előtt, így reggelre nem felejted el, hogy mozognod kell. Edzés után jutalmazd meg magad,  például csak akkor nézheted meg a kedvenc sorozatod új epizódját, miután végeztél a 30 vagy 60 perces kardióval. A jutalmazásnál ügyelj arra, hogy természetesen ne egy tábla csokival lepd meg magad egy egyórás izzasztó edzés után.

Ahogy idővel a motiváció és a rendszeres jutalmazás természetessé válik, az agyad elkezdi az izzadást és a mozgás okozta fájdalmat az endorfin-túltermeléssel összekötni, a felszabadult boldogsághormonoknak köszönhetően jól fogod érezni magad az edzés után. Ha egyszer sikerül megtanítanod az agyadat arra, hogy az igazi ajándék maga a testmozgás, nem lesz szükséged többé arra, hogy tovább jutalmazd magad. És ez egyébként így is van, a mozgás már önmagában is endorfint termel.

Gondold át a nehézségeket

A pozitív gondolkodás hívei azt vallják, hogy motivációs stratégiaként egy viselkedésminta előnyeit vizualizáld magad elé. Azonban ezek a fantáziálások csak akkor hatékonyak, amikor valósághűbb problémamegoldási módszereket kísérnek, vallja dr. Gabriele Oettingen, a New York Egyetem pszichológusa, aki még egy könyvet is írt a pozitív gondolkodással kapcsolatban.

A pszichológus szerint, miután elképzelted, mit szeretnél elérni, utána rá kell jönnöd, mik azok a tényezők, amelyek visszatartanak téged a célod elérésében. Egy tanulmányban 51 diáklányt, akik szerettek volna sokkal kevesebb gyorséttermi ételt enni, arra kértek a kutatók, hogy képzeljék el, mik az előnyei annak, ha egészségesen táplálkoznak. Azok a lányok voltak a legsikeresebbek a céljuk elérésében, akik a kísérlet során rájöttek, mi okoz nekik nehézséget abban, hogy az egészségesebb ételeket válasszák, illetve azzal az ötlettel álltak elő, ha nassolni akarnak, inkább a gyümölcsöt választják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ebből a kísérletből kiindulva a cél eléréséhez az akadályokkal is foglalkoznod kell. Ha például azért nem tudsz rendszeresen mozogni, mert túl későn érsz haza a munkából, akkor este helyett kelj fel korábban, és reggel végezd el az edzést.

Jó, ha tartozol valahova

Az emberek társas lények, ebből kifolyólag sokak számára pont az egyedüllét miatt nem csábító a testmozgás. Ezért érdemes egy olyan mozgási formát találni, amely nem klasszikus magányos sport. Egy erős és jó sportközösség megadja a motivációt, hogy rendszeresen eljárj mozogni, hiszen nemcsak együtt edzetek, hanem bátorítjátok is egymást.

edzes-siker

A közösség másik előnye, hogy új barátokat is szerezhetsz. Sőt, nehezebben fogsz kihagyni egy-egy edzést, hiszen az edzőtársak egyből hiányolnának téged.  Vannak különféle sportegyesületek és klubok, amelyekhez bátran csatlakozhatsz. Azonban ha túl félénk vagy, akkor megpróbálhatod megkérni a barátnődet vagy a barátnőidet, hogy járjatok el együtt valahova sportolni, így oldottabb leszel, ha egy idegen közösséghez csatlakoztok együtt. De nagyon ritka az, hogy az újonnan érkezőt, legyen akármennyire edzetlen, ne fogadnák szeretettel egy sportközösségben.

Személyi edzőhöz is járhatsz, amelynek egyik előnye, hogy a szakember felügyelete mellett nem lazsálhatsz. Egy edző folyamatosan motivál, hogy óráról órára jobban teljesíts, sőt, ha lemondod az óráját, akkor az kellemetlenséget okozhat. Ráadásul, ha a kihagyott edzések száma megnövekszik, idővel az edző közli veled, hogy többé inkább ne is járj hozzá.

Tartanak, és segítik a könnyed mozgást: plus size edzőruhák, amik jól is néznek ki

A plus size sportruházat esetében kifejezetten fontos, hogy a ruhák jól tartsanak, például, hogy fogják a pocakot, illetve elengedhetetlen egy masszív sportmelltartó is. Ennek beszerzése sok túlsúlyos nőnek okoz fejfájást, hiszen bizonyos körfogat és kosárméret fölött még rendes melltartót is nehéz találni, nemhogy sportoláshoz valót. Ilyen sportruhákból készítettünk egy válogatást, hogy könnyebb legyen dönteni.

Ezt is szeretjük