Megduplázza a fogyást, tele van rostokkal, és véd a rák ellen - Mi az?
A spárga szezonja éppen most van, így itt a lehetőség, hogy beiktasd a friss zöldséget a fogyókúrádba!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz érkezését nemcsak a kertben nyiladozó első virágok jelzik, de a zöldségesstandok kínálatának megújulása is. A szezonális zöldségek között pedig egyre gyakrabban bukkan fel a tavasszal érő spárga, mely nem csupán az egészséges étkezésben lehet segítségedre, hanem számos, a fogyókúrázók számára előnyös tulajdonsággal is rendelkezik.

A spárga leggyakoribb változata a zöld, ám már a magyar zöldségeseknél is előfordul a nehezebben gyűjthető fehér és a gyümölcsösebb ízű, kisebb lila spárga is. Mindegy azonban, hogy melyik fajtát választod, a változatos, alacsony kalóriatartalmú zöldség számos receptbe és fogyókúrába jól illeszkedik, legyen szó nyers salátákról, grillezésről, vagy ha nem vagy biztos benne, milyen recepttel próbálhatnád ki a zöldséget, akkor ajánljuk ezt a tavaszi tésztaételt és ezt az isteni krémlevest.

A spárga jótékony hatásai

Nemcsak rostokban, folsavban és A-, C-, E-, K-vitaminokban gazdag, de a spárga krómot is tartalmaz, melyre nagy szüksége van a szervezetednek, ugyanis ez segít az inzulinnak a véráramból a sejtekhez szállítani a glukózt, így elnyújtja az ételek laktató hatását. Ez azonban nem a zöldség egyetlen pozitív hatása.

Segít a rák elleni küzdelemben

A spárga - akárcsak az avokádó, a kelkáposzta és a brokkoli - időnként már gyógynövényként is említésre kerül. A rákos betegeknek azért érdemes különösen spárgát fogyasztaniuk, mert az gazdag egy glutation elnevezésű szerves vegyületben. A glutation erős méregtelenítő hatással bír, ugyanis lebontja a karcinogén - rákkeltő - anyagokat és sok más káros dolgot is szervezetben, mint például a szabadgyököket. A spárga fogyasztása nemcsak csökkentheti az egyes rákfajták, mint a csontvelő-, a mell-, a vastagbél-, a gége- és a tüdőrák kialakulásának esélyét, de az ezek elleni küzdelemben is hasznos.

Erőteljes antioxidáns

A spárga az összes zöldség és gyümölcs közül az egyik leghatékonyabb, ha a sejteket károsító szabadgyökök semlegesítéséről van szó. Sőt, már arról is szó esett, hogy hatóanyagai akár az öregedési folyamatot is lassíthatják, így segít újra feszessé tenni a hízás során megnyúlt bőrt, mely hátramarad a fogyás után. 

Találd meg a saját utadat!

A növényi alapú táplálkozás egészséges, természetes és fenntartható. Ha tudatosan táplálkozol, mert fontos számodra a testi-lelki harmónia, a többi élőlény és a holnap; ha hiszel benne, hogy békében kell élned a környezettel, és hogy az vagy, amit megeszel; ha meg akarod őrizni a Földet a mai és a jövendő generációk számára úgy, ahogyan te kaptad az elődöktől, akkor a Flora útja a te utad.

Promóció

Élénkíti a vérkeringést

A spárga öregedést gátló hatása az agy kognitív működésére is jó hatással van. Akárcsak a leveles zöldségek, a spárga is folsavat tartalmaz, mely a halban, a szárnyasokban, a vörös húsban és a tejtermékekben megtalálható B12-vitaminnal együttműködve véd az öregkori szellemi leépülés ellen.

Természetes vízhajtó

A zöldségből sikerült először kinyerni a róla elnevezett aminosavat, az aszparagint, mely erőteljes vízhajtó hatású, így nemcsak a többszöri vizeletürítést serkenti, de segít a szervezetnek megszabadulni a lerakódott felesleges sóktól. Vízhajtó hatásának és magas rosttartalmának együtteseként az egyik legjobb salaktalanító zöldségről van szó. Ez különösen a fogyásra, méregtelenítésre vágyók és az ödémától szenvedők számára előnyös, ám azoknak is érdemes beiktatniuk a heti menübe a spárgát, akik a vérnyomásukat szeretnék csökkenteni, vagy más szív- és érrendszeri betegségben szenvednek.

Egy különös, ám ártalmatlan mellékhatás

A spárga fogyasztása után jellemzően erőteljes szagúvá változik a vizelet. Ez a zöldség egyik összetevőjének megemésztéséből származik, és teljesen veszélytelen. A fiatalabb hajtások fogyasztása erősebb, kénes szagot eredményez, de ez sem ad okot az aggodalomra.

Ezt is szeretjük