10 étel, amit enned kell, ha hasra hízol: ha a máj nem jól dolgozik, nem fogysz le

A hasi hízás komoly májkárosodást okozhat, de a megfelelő májvédő ételek segíthetnek.

maj anatomia
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A májad a szervezeted hajtórugója. Számos nélkülözhetetlen feladatot lát el, köztük fehérjéket, koleszterint és epét termel, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz. Ezenkívül lebontja a méreg- és salakanyagokat, mint amilyenek az alkohol, a gyógyszermaradványok és az anyagcsere melléktermékei. Ezért is fontos, hogy a májad egészséges legyen.

Aki hasi hízásra hajlamos, annak különösen oda kell figyelnie arra, hogy a mája jó állapotban legyen. A hason lerakódó viszcerális zsírt jelezheti az itt jelentkező súlytöbblet, és ez nem csak esztétikai probléma. A zsírréteg nemcsak energiát tárol, de hormonokat és gyulladásos állapotot előidéző anyagokat is termel, ami kedvez az érrendszeri lerakódásoknak. A viszcerális zsír termelte anyagokat az érrendszer a májhoz szállítja a belek, a hasnyálmirigy és az epe felől, ahol a máj elzsírosodásához, inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség kialakulásához vezet.

egeszseges-etrend-etkezes-hus-zoldseg-gabona

Ha azt szeretnéd, hogy a májad a lehető legegészségesebb legyen, az étrendeddel segíthetsz megőrizni az épségét. Az alábbiakban tíz olyan ételt és italt mutatunk, mely valamiért jót tesz a májnak, ezért gyakori fogyasztása ajánlott - különösen akkor, ha hasra hízol. Ezek az ételek sok esetben még olyankor is hatásosak, ha a májfunkciók már nem a legjobbak, és a májenzimek szintje kívül esik a határértéken.

Májvédő gyümölcsök 

A grépfrútban található antioxidánsok, a naringenin és a naringin természetesen védik a májat. Ez a gyümölcs egyrészt csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, másrészt védi a sejteket. Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a zsírban gazdag étrendet követő példányoknál a naringenin csökkentette a zsírraktározást, és növelte a zsírbontó enzimek mennyiségét, így akadályozva meg a zsír felhalmozódását. 

kék áfonya

Az áfonya antociánokat tartalmaz, ez a lila színanyag különösen jót tesz a májnak. Három-négy héten át tartó fogyasztása csökkentette a májkárosodást egyes kutatások során. Azt is kimutatták kísérletek, hogy ez az anyag leállította a májban a rákos sejtek növekedését. Ha beépíted az áfonyát az étrendedbe, azzal ártani biztosan nem ártasz.

Éppen itt a szőlő idénye, és mit ad az ég, ez a gyümölcs is nagyszerű májvédő, tehát most annyit ehetsz belőle, amennyit csak szeretnél. Több kísérlet is bizonyítja, hogy a szőlőnek és a szőlőmagkivonatnak jó hatása van a máj működésére. 

Májvédő zöldségek

A céklában sok nitrát található, valamint gazdag a betalain nevű antioxidánsban, mely élénk színét adja, ez jót tesz a szív egészségének. Különösen lé formájában jó fogyasztani. Számos tanulmány mutatja, hogy a céklalé fogyasztása csökkenti a máj oxidatív károsodását, és emeli a méregtelenítő enzimek mennyiségét. 

kelbimbo

A keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó, nemcsak egészségesek és finomak, de rostokban is gazdagok. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a kelbimbókivonat emeli a méregtelenítő enzimek szintjét, és megvédi a májat a károsodástól. Ezt a hatását nem veszíti el a főzés során sem. Elzsírosodott májú embereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a jótékony növényi összetevőknek köszönhetően a kelbimbó javítja a májenzimek szintjét a vérképben.  

Májvédő zsírok

Az olajos magvak egészséges zsírokban, tápanyagokban és E-vitaminban gazdagok, ennek az összetételnek köszönhetően kifejezetten jót tesznek a szívnek és a májnak. Egy hat hónapot felölelő kutatás azt állapította meg, hogy az olajos magvak fogyasztása hat hónap alatt javítja az elzsírosodott májú alanyok májenzimszintjeit. 

lazac szelet

Az olajos halak, mint a szardínia és a lazac, gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek jót tesznek a szívednek és a májadnak is. Tanulmányok bizonyítják, hogy ezek a zsírsavak gátolják a zsír felhalmozódását, és egyenletes szinten tartják a májenzimeket. Az is fontos, hogy milyen arányban fogyasztasz omega-3 és omega-6 zsírsavakat - utóbbi a legtöbb növényi olajban megtalálható, és túlzott fogyasztása kifejezetten károsíthatja a májat. 

Az olívaolaj szintén jó hatással van a májra. Egy kis körben végzett kutatás azt az eredményt hozta, hogy napi egy kanál olívaolaj elfogyasztása javította a májenzimek és a zsír szintjeit. 

Májvédő italok

Tanulmányok bizonyítják, hogy a kávé megvédi a májat a betegségektől, még azoknál is, akik már májproblémákban szenvednek. Csökkenti a májzsugor és a májkárosodás veszélyét, és még a májrák kockázatát is alacsonyan tartja. Leginkább azoknál figyelhető meg a pozitív hatás, akik napi több mint három csészével isznak.

kave

Ezeknek a pozitív hatásoknak valószínűleg az az oka, hogy a kávé megakadályozza a zsír és a kollagén felhalmozódását. Növeli a szervezetben a glutation nevű antioxidáns szintjét is, ami segít semlegesíteni a szabad gyököket. Persze a kávé fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, de jó, ha tudod, hogy a reggeli feketével jót teszel a májadnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tea általában véve is jót tesz az egészségnek, de a májra nézve különösen hasznos. Egy japán tanulmány szerint napi öt-tíz csésze zöld tea hatására a vérkép javuló májeredményeket mutatott az embereknél. Sőt, más tanulmányok azt mutatták, hogy a tea a májrák kialakulásának veszélyét is csökkenti, és visszafordítja a zsírban gazdag étrend negatív hatásait.

Kávés turmixok reggelre

A kávé nemcsak a májadnak tesz jót, de hozzájárul, hogy élénkebben kezdd a napodat. Ha így készíted el a reggeli turmixot, nemcsak könnyebb lesz az ébredés, de egész nap elképesztő energiád lesz, és a legjobb, hogy még a fogyókúrád is meg fogja köszönni.

Anyagcsere-pörgető, karcsúsító turmixok kávéval: 9 kalóriaszegény, laktató reggeli

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük