10 étel, amit enned kell, ha hasra hízol: ha a máj nem jól dolgozik, nem fogysz le

A hasi hízás komoly májkárosodást okozhat, de a megfelelő májvédő ételek segíthetnek.

maj anatomia

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A májad a szervezeted hajtórugója. Számos nélkülözhetetlen feladatot lát el, köztük fehérjéket, koleszterint és epét termel, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat raktároz. Ezenkívül lebontja a méreg- és salakanyagokat, mint amilyenek az alkohol, a gyógyszermaradványok és az anyagcsere melléktermékei. Ezért is fontos, hogy a májad egészséges legyen.

Aki hasi hízásra hajlamos, annak különösen oda kell figyelnie arra, hogy a mája jó állapotban legyen. A hason lerakódó viszcerális zsírt jelezheti az itt jelentkező súlytöbblet, és ez nem csak esztétikai probléma. A zsírréteg nemcsak energiát tárol, de hormonokat és gyulladásos állapotot előidéző anyagokat is termel, ami kedvez az érrendszeri lerakódásoknak. A viszcerális zsír termelte anyagokat az érrendszer a májhoz szállítja a belek, a hasnyálmirigy és az epe felől, ahol a máj elzsírosodásához, inzulinrezisztencia, majd cukorbetegség kialakulásához vezet.

egeszseges-etrend-etkezes-hus-zoldseg-gabona

Ha azt szeretnéd, hogy a májad a lehető legegészségesebb legyen, az étrendeddel segíthetsz megőrizni az épségét. Az alábbiakban tíz olyan ételt és italt mutatunk, mely valamiért jót tesz a májnak, ezért gyakori fogyasztása ajánlott - különösen akkor, ha hasra hízol. Ezek az ételek sok esetben még olyankor is hatásosak, ha a májfunkciók már nem a legjobbak, és a májenzimek szintje kívül esik a határértéken.

Májvédő gyümölcsök 

A grépfrútban található antioxidánsok, a naringenin és a naringin természetesen védik a májat. Ez a gyümölcs egyrészt csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, másrészt védi a sejteket. Egy egereken végzett kísérlet kimutatta, hogy a zsírban gazdag étrendet követő példányoknál a naringenin csökkentette a zsírraktározást, és növelte a zsírbontó enzimek mennyiségét, így akadályozva meg a zsír felhalmozódását. 

kék áfonya

Az áfonya antociánokat tartalmaz, ez a lila színanyag különösen jót tesz a májnak. Három-négy héten át tartó fogyasztása csökkentette a májkárosodást egyes kutatások során. Azt is kimutatták kísérletek, hogy ez az anyag leállította a májban a rákos sejtek növekedését. Ha beépíted az áfonyát az étrendedbe, azzal ártani biztosan nem ártasz.

Éppen itt a szőlő idénye, és mit ad az ég, ez a gyümölcs is nagyszerű májvédő, tehát most annyit ehetsz belőle, amennyit csak szeretnél. Több kísérlet is bizonyítja, hogy a szőlőnek és a szőlőmagkivonatnak jó hatása van a máj működésére. 

Májvédő zöldségek

A céklában sok nitrát található, valamint gazdag a betalain nevű antioxidánsban, mely élénk színét adja, ez jót tesz a szív egészségének. Különösen lé formájában jó fogyasztani. Számos tanulmány mutatja, hogy a céklalé fogyasztása csökkenti a máj oxidatív károsodását, és emeli a méregtelenítő enzimek mennyiségét. 

kelbimbo

A keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol, a brokkoli és a kelbimbó, nemcsak egészségesek és finomak, de rostokban is gazdagok. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a kelbimbókivonat emeli a méregtelenítő enzimek szintjét, és megvédi a májat a károsodástól. Ezt a hatását nem veszíti el a főzés során sem. Elzsírosodott májú embereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy a jótékony növényi összetevőknek köszönhetően a kelbimbó javítja a májenzimek szintjét a vérképben.  

Májvédő zsírok

Az olajos magvak egészséges zsírokban, tápanyagokban és E-vitaminban gazdagok, ennek az összetételnek köszönhetően kifejezetten jót tesznek a szívnek és a májnak. Egy hat hónapot felölelő kutatás azt állapította meg, hogy az olajos magvak fogyasztása hat hónap alatt javítja az elzsírosodott májú alanyok májenzimszintjeit. 

lazac szelet

Az olajos halak, mint a szardínia és a lazac, gazdagok omega-3 zsírsavakban, melyek jót tesznek a szívednek és a májadnak is. Tanulmányok bizonyítják, hogy ezek a zsírsavak gátolják a zsír felhalmozódását, és egyenletes szinten tartják a májenzimeket. Az is fontos, hogy milyen arányban fogyasztasz omega-3 és omega-6 zsírsavakat - utóbbi a legtöbb növényi olajban megtalálható, és túlzott fogyasztása kifejezetten károsíthatja a májat. 

Az olívaolaj szintén jó hatással van a májra. Egy kis körben végzett kutatás azt az eredményt hozta, hogy napi egy kanál olívaolaj elfogyasztása javította a májenzimek és a zsír szintjeit. 

Májvédő italok

Tanulmányok bizonyítják, hogy a kávé megvédi a májat a betegségektől, még azoknál is, akik már májproblémákban szenvednek. Csökkenti a májzsugor és a májkárosodás veszélyét, és még a májrák kockázatát is alacsonyan tartja. Leginkább azoknál figyelhető meg a pozitív hatás, akik napi több mint három csészével isznak.

kave

Ezeknek a pozitív hatásoknak valószínűleg az az oka, hogy a kávé megakadályozza a zsír és a kollagén felhalmozódását. Növeli a szervezetben a glutation nevű antioxidáns szintjét is, ami segít semlegesíteni a szabad gyököket. Persze a kávé fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, de jó, ha tudod, hogy a reggeli feketével jót teszel a májadnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tea általában véve is jót tesz az egészségnek, de a májra nézve különösen hasznos. Egy japán tanulmány szerint napi öt-tíz csésze zöld tea hatására a vérkép javuló májeredményeket mutatott az embereknél. Sőt, más tanulmányok azt mutatták, hogy a tea a májrák kialakulásának veszélyét is csökkenti, és visszafordítja a zsírban gazdag étrend negatív hatásait.

Kávés turmixok reggelre

A kávé nemcsak a májadnak tesz jót, de hozzájárul, hogy élénkebben kezdd a napodat. Ha így készíted el a reggeli turmixot, nemcsak könnyebb lesz az ébredés, de egész nap elképesztő energiád lesz, és a legjobb, hogy még a fogyókúrád is meg fogja köszönni.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük