A felesleges kilóktól való szabadulás során kulcsfontosságú az ételek otthoni elkészítése: ilyen módon te magad kontrollálhatod a menüt, és ezzel a bevitt kalóriákat. Ez azonban még korántsem elég a sikerhez.
Amikor saját konyhád kényelmében ténykedsz, hajlamosabb vagy fellazítani a szabályokat. Ha pedig csak úgy szórod a néhány csipet sót, és egy löttyintésnyi olaj kerül az ételekbe, a sok pici kihágás előbb-utóbb összeadódik, és a saját konyhai rutinod okozza a kemény diéta vesztét. Megmutatjuk, milyen hibákra kell odafigyelned, hogy ez ne következzen be!

Az első tipikus probléma a túl sok olaj, amelyben rengeteg kalória rejtőzik: egyetlen evőkanálban akár 120 is lehet. Néhány recept ugyan pontos számokat ad meg, ám mások csak megfelelő mennyiséget javasolnak. Előbbi esetben mindig jó ötlet kimérni az olajat, utóbbiban pedig kanalanként adagolni, és keveréssel ellenőrizni, hogy elérted-e a megfelelő mennyiséget. Szintén jó ötlet tapadásmentes réteggel bevont konyhai eszközöket beszerezni, ezekben ugyanis kevesebb olajat használva sem ragad le az étel.

A konyhában könnyen azon kaphatod magadat, hogy a salátához aprított összetevőket rágcsálod, vagy már hatodjára ellenőrzöd a leves fűszerezését ízleléssel. Miközben kóstolgatsz, a diétába be nem kalkulált kalóriákat viszel be, és rontod a kúra hatékonyságát. Csökkentheted a nassolási vágyat, ha nem korgó gyomorral állsz neki főzni, és néhány kóstolás után inkább más véleményét kéred ki.

Ne hagyd figyelmen kívül az adagokat! Ha számolod a kalóriákat, jó eséllyel jmár a receptet is valamilyen tápértéket összegző számítás szerint választottad. Ez kezdetnek jó, ám ne hagyd figyelmen kívül azt se, hogy hány adagot ígér a leírás. A legtöbb recept egy porcióra elosztva adja meg a kalóriák számát, így eszerint kell kimérned az adagokat, míg máshol pontosan megtalálod, hogy például 85 gramm hús és 150 gramm köret jelenti az étkezés adagját.

Szemmértékkel mérni nagyon nem ajánlott a diéta alatt. Több év konyhai rutinnal ugyan valószínűleg már elég pontosan tudod, mennyi egy teáskanál só vagy tíz deka hús, ám ennek ellenére nem árt elővenni a mérleget. Ezzel elkerülheted, hogy véletlenül túl sokat használj a kalóriában dús összetevőkből. Néhány mérőpohár, -csésze és egy jó konyhai mérleg kötelező felszerelés a sikeres fogyás érdekében!

A következő tanács látszólag ellentmond egy előzőnek, de ne kövesd betű szerint a recepteket! Amikor először próbálsz elkészíteni egy ételt, mindig igyekezz kicsit takarékoskodni a kalóriában gazdag összetevőkkel. Tényleg szükség van négy evőkanál kókuszzsírra? Mi lenne, ha megpróbálnád kettővel? Minél nagyobb gyakorlattal mozogsz a konyhában, annál könnyebben fogod észrevenni, hol találhatod meg ezeket a kiskapukat. A receptek egyes elemeit akár egészségesebb megfelelőikre is cserélheted, míg a változtatások feljegyzésével saját konyhai remekeket alkothatsz.

Ha megszoktad, hogy általában két-három emberre, esetleg csak saját magadra főzöl, nem könnyű átállni egy öt napra szóló, tízadagos ételre. A későbbre szánt porciókat ilyenkor érdemes azonnal kiadagolni, majd fogyasztásig a fagyasztóban tartani - így biztosan nem esel kísértésbe, hiszen nincsenek a szemed előtt állandóan.
Nem kell végleg lemondanod a finomságokról
Mutatunk öt módszert, amelyek segítenek, hogy a fogyókúra ideje alatt is élvezhesd az édességeket anélkül, hogy bűntudatodnak kellene lennie!
Így egyél édességet, ha fogyni is akarsz: 5 módszer, amivel nem kúsznak rád plusz kilók
Nézegess képeket!
Elolvasom