Konyha fogyókúrához: nem gondolnád, mennyit számít, hogy mi van a fagyóban

Így rendezd be a konyhádat a fogyókúrához.

Fogyókúrás konyha
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha fogyókúrába kezdesz, az első lépés mindig a konyhában kezdődik, hiszen itt tárolod az ételt, és itt készíted el a fogásokat, így akár az egész diéta sikere is múlat azon, hogyan rendezed be a hűtődet és a spájzodat.

Nemcsak az a fontos, mit tárolsz otthon, hanem az is, hogyan. Persze, lényeges, hogy az étrendedből kiiktasd a kalóriadús vagy egészségtelen ételeket, ha fogyni szeretnél, de legalább ilyen fontos az is, hogy hol és hogyan tárolod az egészséges zöldségeket és gyümölcsöket.

Fogyókúrás konyha

Általános szabály egy fogyókúrázó konyhájában, hogy semmi olyat ne hagyjon benne, ami kísértést jelenthet. Meg kell szabadulni azoktól az ételektől, amik régi, rossz beidegződéseket indíthatnak be, vagy amik túl sok kalóriát tartalmaznak. Ki kell paterolni a szénsavas, cukros üdítőket is. A maradék, egészséges ételeket pedig úgy kell rendszerezni, hogy azok mindig kézre álljanak, így sokkal rendszerezettebb, kényelmesebb lesz az étkezés a fogyókúra során, és könnyebb lesz sokáig megtartani az új szokásokat. Az alábbiakban néhány tárolási és rendszerezési trükköt mutatunk, amelyek segítségével megkönnyíthető a fogyókúra.

A müzlit, sütiket, cukrot tárold olyan helyen, ahol nincs szem előtt! Ha elrejted az üres kalóriákat, kisebb eséllyel fogsz utánuk nyúlni. Egy tanulmány szerint azok, akik üdítőt vagy müzlit tartanak a konyhaasztalon, átlagosan 9 kilóval nyomnak többet, mint azok, akik nem.
A gyümölcsös tál ellenben mindig legyen elöl, és mindig legyen tele, így ha nassolni támad kedved, egy gyümölcsöt fogsz elmajszolni, nem egy kekszet. Ugyanez a tanulmány rámutat arra, hogy azok, akik friss gyümölcsöt tartanak a konyhaasztalon, átlagosan hat kilóval könnyebbek, mint azok, akik nem.
Fotó: Jupiterimages / Getty Images Hungary
Az egészséges nassokat szedd szét adagokra, és így tárold, mert például a magvakkal könnyű túlzásba esni, ha nem figyelsz a mennyiségre. Ehhez nem kell semmi különleges, elég egy kistányér, vagy ha tartasz otthon muffinformákat, akár azokat is felhasználhatod.
Tárazz be otthon fagyasztott zöldségből! Igaz, hogy a friss zöldeknek a legjobb a tápanyagtartalma, de ha a fagyasztódban mindig van zöldség, sosem járhatsz úgy, hogy véletlenül kifogysz.
Fotó: BravissimoS / Getty Images Hungary
A húsokat szedd szét adagokra, mielőtt lefagyasztod, így egyszerre mindig csak annyit kell majd kiolvasztani, amennyit fel is használsz.
A lehetőséghez mérten kevés holmit tarts a konyhaasztalon, mert könnyű megkívánni azt, ami szem előtt van. A rend ráadásul azt eredményezi, hogy az embernek több kedve lesz főzni.
Próbálj meg hétvégenként főzni egész hétre, és hét közben egyél maradékokat! Vasárnap dobozokba rendezheted az egész heti menüt, így kényelmesen és gyorsan juthatsz mindennap főtt ételhez.
A hűtőd mindig legyen rendszerezett! Részint azért, mert ha jól helyezed el az ételeket, azok tovább maradnak frissek, részint pedig azért, mert így mindig látod, mennyi ételed van otthon. Szabadulj meg a kísértést jelentő falatoktól, mert ha ott ülnek a hűtőben, előbb-utóbb el fognak fogyni.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük