Hol a helye a tojásnak a hűtőben, hova való a hús? Tovább marad friss az étel, ha így tárolod
Mutatjuk, mit hova kell tenni a hűtőben, hogy ne romoljon rád.

no rendezkedes hutoszekreny
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Néha még a legnagyobb hűtőszekrény rakodótere is kicsinek tűnhet: a szezonális zöldségek és gyümölcsök, a nyári hőség átvészeléséhez nélkülözhetetlen frissítő italok sok teret foglalnak. A hűtőszekrény átgondolatlan rendszerezése viszont nem csupán helyet pazarol.

Magyarországon évente, fejenként 68 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezik, ami duplája az európai uniós átlagnak. Ennek közel felét, 33 kilogrammot a feleslegesen megvásárolt termékek és a tárolási hiba miatt megromló ételek teszik ki. Egy kis odafigyeléssel viszont olyan rendszert alakíthatsz ki, mellyel a hűtőszekrény tartalma könnyen átlátható, és a lehető legtovább tartósítható lesz. 

Így rendszerezd a hűtődet!

Az élelmiszerek az ideális hőmérsékletű és páratartalmú környezetben őrzik meg a lehető leghosszabb ideig a frissességüket, az ízüket és a tápanyagtartalmukat. 

no-huto

- A Samsung 2012 óta már csak olyan hűtőszekrényeket gyárt, melyek műszaki megoldásai gondoskodnak arról, hogy az ételek a lehető legtovább fogyaszthatók maradjanak. A Precise Chef Cooling technológiának köszönhetően például 0,5 ºC-nál is kisebb a hűtő hőingadozása, hiszen az inverter kompresszor egyenletes szinten tartja a hőmérsékletet a hűtőtérben - mondta el Mógor Tibor, a Samsung Electronics háztartási eszközökért felelős termékmenedzsere.

-  Ha a frizsiderünk még nem rendelkezik ilyen megoldással, a rakterében nem minden ponton uralkodik egyenletes hőmérséklet, ezért ajánlott figyelembe venni néhány alapszabályt a különböző hűtési igényű élelmiszerek elhelyezésénél.

Mi kerüljön a hűtő ajtajához?

Ha direkt hűtéses vagy nem inverter kompresszorral felszerelt hűtőd van, akkor valószínűleg az ajtaja a berendezés egyik legmelegebb része, ráadásul a gyakori nyitogatás miatt itt a legnagyobb a hőmérséklet-ingadozás is. Éppen ezért soha ne itt tartsd a tojást vagy a tejtermékeket, hiszen ezen feltételek igencsak kedveznek a baktériumok elszaporodásának. A frizsider ajtaja ideális a különböző szószok és gyümölcslevek tárolására.

Mit tárolj a hűtő alsóbb részein?

A hűtő alsó részén található gyümölcs- és zöldségtartó fiók a hűtő egyik legmelegebb pontja, itt átlagosan 8 ºC körüli hőmérséklet uralkodhat. 

rendezett huto zoldseg gyumolcs

Ezen rekeszek fölött található a hűtő leghidegebb része, itt jellemzően 0-2 ºC között alakulhat a hőmérséklet. Ez a rész alkalmas a nyers húsok, a tojás és az alacsonyabb hőmérsékletet igénylő ételek tárolására. 

Mi kerüljön a hűtő felsőbb polcaira?

A régi típusú hűtőkben felfelé haladva a hőmérséklet növekedhet. A berendezés középső polcain általában 5 ºC körüli hőfokot mérhetünk, ez a rész ideális a tej, tejföl, joghurt tárolására. A felsőbb részekbe helyezd azokat az ételeket, melyeket nem kell már főzni, így a maradékokat, készételeket vagy az italokat! A hűtő legfelső polcain általában hasonló hőmérséklet uralkodik, mint az ajtónál, így itt javasolt tárolni azokat az ételeket, amelyeket elsősorban a túlmelegedés miatt helyezel hűtőbe, például a vajat, sajtokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit ne tegyél a hűtőbe soha?

Az egyik legelterjedtebb tévhit, hogy a hűtőben minden élelmiszer tovább megőrzi a frissességét. Vannak viszont olyan gyümölcsök és zöldségek, melyeknek kifejezetten árt a hűtött környezet. A paradicsom például túl hideg helyen elveszíti a zamatát, a burgonya és a vöröshagyma kifejezetten a száraz, szellős helyet szereti, így a hűtő páratartalma csökkenti az eltarthatóságukat. A déli gyümölcsök, köztük a banán, érzékenyen reagálnak a hidegre: az alacsony hőmérséklet zavarja a gyümölcsök éréséért felelős enzimeket, így foltossá, íztelenné válnak a frizsiderben.

További tárolási trükkök

Az ételek hosszan tartó frissessége nemcsak attól függ, hova kerülnek a hűtőben. Számos más praktika is létezik, ami segít, hogy kevesebb étel romoljon rád. Ezek segítségével nemcsak az egészségedre vigyázhatsz, hanem pénzt is spórolhatsz. 

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük