Sokan még manapság is azt gondolják, hogy az egészséges étrend csak monoton lehet, hiszen rengeteg dolgot száműzni kell belőle. Ez az elgondolás viszont téves, hiszen a diéta nemcsak levegővételből és salátalevélből áll.
Tény és való, a zsírban sokkal több kalória van, mint a szénhidrátban vagy a fehérjékben. 1 gramm szénhidrát és ugyanennyi fehérje 4 kalóriát tartalmaz, míg a zsírból ekkora mennyiség 9 kalóriát jelent a szervezetnek. Emiatt úgy tűnhet, hogy érdemes fogyasztását a minimumra korlátozni, de leginkább kiiktatni, ha az ember fogyni szeretne. Mivel többfajta zsír létezik, szükségtelen egyenlőségjelet tenni közé, illetve a zsírpárnák gyarapodása közé.
Egészséges zsírforrások
Bizonyos zsírokra a fogyókúra során is szükség van: egészséges zsírok alatt az egyszeresen és többszörösen szaturálatlan zsírokat kell érteni, melyek szívvédő hatásúak, valamint csökkentik a rossz LDL-koleszterin szintjét. Továbbá az egyszeresen szaturálatlan zsírok csökkentik a gyulladást a szervezetben, míg a többszörösen telítetlenek csoportjába az omega-3 és omega-6 zsírsavak tartoznak. Utóbbiak az agyfunkciók és a sejtnövekedés számára nélkülözhetetlenek. Mutatunk tíz egészséges zsírforrást, amit bátran beépíthetsz az étrendedbe, hiszen megakadályozzák a nagy vércukorszint-ingadozásokat, ezáltal elűzik a farkaséhséget.

A fenyőmag jórészt szaturálatlan zsírokból áll. Ezenkívül nagy mennyiségű E-vitamint és vasat, valamint úgynevezett pinolenic zsírsavat is tartalmaz, ami csökkenti az étvágyat.

Ha nincs kedved a mogyoróvaj elkészítésével bajlódni, válaszd a sima mogyorót, telítetlen zsírsavai ugyanis támogatják a zsíranyagcserét és az idegműködést. Továbbá kutatások szerint már napi 40 gramm mogyoróval csökkenthető a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A lenmag bőséges mennyiségű egyszeresen szaturálatlan zsírt tartalmaz, emellett rengeteg rostot, ami szintén segíti a fogyást.

Egy-két kocka - 70%-os vagy magasabb kakaótartalmú étcsoki - helyet kaphat a diétában, már csak azért is, mert
tanulmányok szerint javít az inzulinérzékenységen. A lényeg, hogy alaposan
nézd meg az összetevőket, mielőtt csokoládét vásárolsz, hiszen a címkék gyakran megtévesztőek.

Az olajos magvak, így a pisztácia is számos nélkülözhetetlen zsírsavat - körülbelül 90%-ban egyszeresen szaturálatlan zsírokat - és vitamint tartalmaz, vagyis a fogyókúra ideje alatt sem kell lemondani róluk.

Meglepően sok fajtája létezik az olajbogyónak, a benne található telítetlen zsírsavak pedig gátolják a zsírpárnák lerakódását, ezenkívül fokozzák az anyagcsere-működést, és javítják az emésztést.

A napraforgómag nemcsak nagy mennyiségű többszörösen szaturálatlan zsírt tartalmaz, de zsírban felszívódó E-vitaminban is bővelkedik.

Egy kutatás szerint a repceolaj az egyszeresen telítetlen zsírsavai segítségével felveszi a harcot a hasi zsírpárnákkal. Az alanyokat négyhetes vizsgálat után ellenőrizték: 100 grammal kevesebb hasi zsírfelesleg volt azokon, akik omega-3 zsírsav hozzáadásával készült repceolajat fogyasztottak.

Egy evőkanál olívaolaj 10 gramm egyszeresen telítetlen zsírsavat és sok hidroxitirozolt is tartalmaz, utóbbi véd a ráktól. Az extra szűz a legjobb minőségű olívaolaj: leginkább salátákhoz használd, mert sütésnél sokat veszít előnyös tulajdonságaiból.

4 gramm egyszeresen szaturálatlan zsír található egy evőkanál mogyoróvajban, kutatások során pedig bebizonyították, hogy segíti a súlycsökkenést a diéta ideje alatt, másrészt szívvédő hatású. Persze csak akkor, ha
házilag készíted.
Képek: Pixabay.