33 kilótól szabadult meg Edina másfél év alatt - IR-rel sem volt számára lehetetlen a fogyás
Edina a betegségéből eredő életmódváltásának köszönhetően 33 kilótól szabadult meg.

cover-5
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több embert érintő betegség az inzulinrezisztencia, amit a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tekintenek. Bár sokan azt hiszik, inzulin rezisztensként szinte lehetetlen a fogyás, Edina rácáfol erre: noha a betegsége elején a mérleg három számjegyű számot mutatott alatta, az orvosi kezelés, a jól beállított diéta és megfelelő mennyiségű mozgás mellett másfél év alatt 33 kilótól szabadult meg.

Nemrégiben egy újabb hírnek örülhetett Edina és párja. Az életmódváltást követően megfogant kisfiuk, aki ma már kilenc hónapos, egészséges csöppség.

"Az élet rám a kicsit duci, kicsit pattanásos lány szerepét osztotta"

A 31 éves édesanya valójában sosem volt vékony alkat, de mivel közel 180 cm magas, sokan azzal nyugtatták, hogy eloszlanak majd rajta azok a fránya kilók.  

1-ok
Fotó: Árgyellán-Marton Edina

- Általános iskolában - ahogy az lenni szokott - kaptam hideget-meleget az osztálytársaimtól, a gimnáziumban pedig a szigorú diétázós és az "elfogadom magam úgy, ahogy vagyok" időszakok váltakozásával próbáltam helyre tenni magamban ezt az egészet, de az időközönkénti kiborulásokat leszámítva nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget. Viszont abban teljesen biztos voltam, hogy nekem ez jutott, az élet rám a kicsit duci, kicsit pattanásos lány szerepét osztotta, akit leginkább a személyisége miatt lehet szeretni - kezdi történetét Edina, akinek betegségére semmilyen jel nem utalt a hízékonyságon kívül egészen addig, amíg a párjával nem döntöttek úgy, hogy gyermeket szeretnének.

- Több mint egy év sikertelen próbálkozás, számos vizsgálat és orvosváltás után végül kiderült, hogy az IR miatt nem tudok teherbe esni. Az IR mellett a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód is felelős lehet a korai vetélésekért, a terhességi cukorbetegség kialakulásáért, a koraszülésért, valamint a magzatra is veszélyes magas vérnyomásért. Az IR tulajdonképpen egyfajta anyagcsere-betegség, amelynek lényege, hogy a szénhidrát-anyagcserében részt vevő szervek egyszerűen érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ami miatt a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelésbe kezd, ugyanis csak így tudja biztosítani az ideális vércukorszint elérését. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a hasnyálmirigy egyszerűen elfárad és "kimúlik", ami egyenes út a cukorbetegséghez annak minden potenciális szövődményével együtt. Tudom, hogy vannak, akik évek óta küzdenek az IR mellett azért, hogy lefogyjanak, és gyermekük lehessen, szeretnék nekik is erőt adni a példámmal, hogy ne adják fel. Hiszen bár ez egy gyógyíthatatlan állapot, megfelelő életmóddal tökéletesen szinten tartható, és teljes életet lehet vele élni. Például én is eszem lángost, hamburgert és édességeket, csak az étrendnek megfelelő alapanyagokból készítem el őket, és számolom a szénhidráttartalmukat - mondja őszintén. 

A cikk az ajánló után folytatódik

 "Az utolsó nap felzabáltam a fél várost"

Miután Edinánál diagnosztizálták a betegséget, úgy döntött, azon a napon még enged a kísértésnek, és azt eszik, amit megkíván, másnap viszont belevág az életmódváltásba.

- Miután 2019. januárjában diagnosztizálták a betegséget, az orvosommal megbeszéltük a részleteket, elmondta, hogy mit is jelent ez az állapot, és mit tehetek annak érdekében, hogy helyreállítsam az inzulinértékeimet. Tudtam, hogy ez az "utolsó napom", amikor lehetőségem van arra, hogy azt egyek, amit csak szeretnék, így úgy döntöttem, búcsúzóul "felzabálom a fél várost". Másnap viszont felkeltem, és belevágtam az életmódváltásba, amelyhez azóta is tartom magam. Vagyis nem volt sem fokozatosság, sem halogatás a diagnózis után - mondja Edina, aki a 160 grammos diéta szabályait követi, emellett kellő gondod fordít a testmozgásra is.

- A 160 grammos diéta tulajdonképpen egy gyűjtőnév, az érintettek esetében szakember dönt arról, hogy egy nap hány gramm szénhidrátot vihet be a szervezetébe az étkezések során. Naponta ötször étkezem. 30 gramm lassú felszívódású CH reggelire, 10-10 gramm gyors és lassú tízóraira, 50 gramm CH vegyesen ebédre, 20 gramm lassú vagy gyors uzsonnára, 40 gramm lassú vacsorára. Emellett bizonyos ételeket és alapanyagokat teljesen kiiktattam az étrendemből, a cukrot, a teljes egészében finomlisztből készült dolgokat, a rizs bizonyos fajtáit vagy egyes gyümölcsöket. 

Baba lett a jutalom

Az édesanya azt mondja, az élelmiszerek csomagolásának folyamatos csekkolása igen kimerítő volt az elején. Megtanulta, milyen sokféle elnevezése létezik a cukornak, és azt, mennyire lényeges a lisztek aránya például egy kenyér esetében. Az eredmény viszont nem maradt el: másfél hónap alatt 13 kilogrammal mutatott kevesebbet a mérleg. Emellett néhány hónappal a diéta megkezdése után egy pozitív terhességi teszt is megerősítette abban, hogy jó úton halad. 

- Elképesztő belegondolni, hogy az a pici lény a pocakomban és most már a karjaimban az életmódváltásnak köszönhető. Vagyis az, hogy egyszerűen odafigyelek arra, hogy mikor mit eszem és tudatosan mozgok, olyan változásokat indítottak el a testemben, amit emberi ésszel fel sem tudok fogni.

2-ok
Fotó: Árgyellán-Marton Edina

- A testmozgást biciklizéssel és futással kezdtem, majd amikor teherbe estem, kismamatornára jártam hetente két-három alkalommal. A kisfiunk születése után, amint lehetett, belevágtam a terhesség alatt szétnyílt hasizmom helyreállításába, jelenleg pedig futó babakocsival szelem a köröket a környéken, és személyi edzésre járok, ahova szerencsére a gyerkőcöm is velem tarthat.

- Sokan mondták, hogy már megszületett a baba, aki ráadásul anyatejes, szóval abbahagyhatom. De én nem adtam fel, tudtam, hogy ez már rég nem diéta, hanem életmód. Mára pedig mínusz 33 kilogrammnál és négy számmal kisebb ruhaméretnél tartok. Ráadásul kisfiam számára - mivel eszem, nem is keveset - bőven jut elég tej - mondja a jelenleg 70 kilós édesanya.

edina5
Fotó: Árgyellán-Marton Edina

Edina nem győzi hangsúlyozni, hogy a hétköznapok során mennyi kérdés merülhet fel az emberben a táplálkozás kapcsán. Ezért is kezdte az Instagram-oldalon oldalon vezetni a napi étkezéseit, hogy segítsen a hasonló cipőben járóknak, hiszen annak idején neki is komoly kapaszkodó lett volna egy ilyen felület mind az ételötletek, mind pedig a betegség lelki feldolgozása miatt. Csupa diétába illeszthető ételt készít, így sok olyan követője is van, akik egyszerűen csak egészségesebben szeretnének élni. 

- Sokan kérdezik, hogy lehet az, hogy nem szegtem meg a diétát ilyen sok idő alatt. Igazából egyáltalán nem érzem, hogy szükségem lenne bármi másra, hogy jobban érezném magam egy porcukorral megszórt fánktól vagy egy nagy adag gyorskajától. Szinte mindennek el tudom készíteni az IR-barát változatát. Úgy ehetek, hogy közben egyáltalán nincs bűntudatom, mint az életmódváltás előtt. A férjem kezdetektől maximálisan támogat mindenben, és ő is életmódot váltott, nem kellett soha kétfélét főznöm, ami hatalmas segítség a mai napig. Most egyszerűen nagyon jól érzem magam a bőrömben. 

55 kilót fogyott a magyar lány, pedig csokit is evett

Zsófi húszévesen kezdett életmódváltásba, miután 120 kilót mutatott alatta a mérleg. Négy és fél év alatt 55 kilótól szabadult meg, súlyát pedig azóta is tartja. 

Borító-és ajánlóképek: Árgyellán-Marton Edina

Ezt is szeretjük