Hústoronynak neveztek, és nevettek rajtam: 55 kilót fogyott a magyar lány, pedig csokit is evett
A 120 kilós Zsófi négy és fél év alatt érte el célját.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden életmódváltáshoz nagy adag kitartásra és bátorságra van szükség. Kitartásra, mert a fogyni vágyók rengeteg megpróbáltatással, lemondással, kemény edzésekkel találják szemben magukat, bátorságra pedig azért, hogy elismerjék, hogy túlsúlyosak, és mernek változtatni az életükön.

Zsófi története inspirációként szolgálhat mások számára. A 27 éves nő hatalmas erővel és akarattal indult el a fogyás útján. Sokáig tartott, de mint mondja, minden egyes verejtékcsepp és könny megérte a fáradságot. 20 évesen kezdett életmódváltásba, miután 120 kilót mutatott alatta a mérleg. 4 és fél év alatt 55 kilótól szabadult meg, súlyát pedig azóta is tartja. 

"Gyerekkoromban hústoronynak neveztek"

Zsófi gyerekkorában nem volt kövér, csak dundibb a kelleténél. 13 éves kora óta vegetáriánus, viszont sok édességet és finomított lisztből készült pékárut fogyasztott, így szépen lassan felkúsztak rá a kilók. Molett testalkata miatt állandóan ki volt téve környezete és a diáktársak rosszalló megjegyzéseinek, melyek sokáig mély nyomot hagytak benne. 

Zsófi négy és fél év alatt elérte célját, ma már ilyen karcsú.
Zsófi négy és fél év alatt elérte célját, ma már ilyen karcsú.
Fotó: Péter Zsófia

- Az osztálytársaim hústoronynak neveztek. A tornaórákon nevettek rajtam, és a közös játékokba se akartak bevonni, hiszen nem voltam gyors és mozgékony. Sokszor sírva mentem haza az iskolából. A szüleim átvittek egy alapítványi iskolába, ahol elfogadóbb közeg várt. Tinikoromban is sokat bántottak, nem akartak velem barátkozni a korombeliek, főleg nem a fiúk, ez pedig nagyon sok frusztrációt okozott - vallotta be a Feminának. 

Nem tudta pontosan, mennyire hízott el, mivel nem látta reálisan magát, ha a tükörbe nézett. Egy ismerős hatalmas fogyása Zsófinak is nagy lökést adott: 2012. június 12-én mérlegre állt, és szembesült azzal, hogy 120 kilót nyom. Abban a pillanatban megfogadta, bármilyen nehéz is lesz, lefogy. 

- Egészségügyi problémáim voltak, folyamatosan megfáztam, legyengült az immunrendszerem, a túlsúly miatt pedig a gerincem, a térdeim és a bokáim is extra terhelésnek voltak kitéve. Bár a mai napig fizetem az árát a sok évi kövérségnek, de nem csak ez motivált abban, hogy lefogyjak. A túlsúlyom miatt rettentően zárkózott voltam, nem tudtam megnyílni másoknak. Emiatt persze magányosnak éreztem magam, és nem azt az életet éltem, amit elképzeltem - mondta őszintén.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Mindent ettem, amit szerettem"

- A fogyásnál először arra koncentráltam, hogy jó dolgokat adjak hozzá az étrendemhez. Eleinte nem tudtam kevesebbet enni, ezért nekem jó stratégia volt, hogy elkezdtem több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Lassan kizártam a cukros üdítőket és a finomított lisztből készült élelmiszereket az életemből, így apránként haladtam előre. Nem volt mintaétrendem, mindent ettem, amit szerettem, csak próbáltam egészségesebb változatra cserélni, például fehér kényér helyett teljes kiőrlésű rozskenyeret ettem - árulta el.

Zsófi kitartása és tudatossága meghozta gyümölcsét, az első évben 20 kilótól szabadult meg, majd lassan, fokozatosan a többitől. Részcélokat tűzött ki, 10 kilónként haladt előre, és mindig a következő kerek számra koncentrált. Kezdetben az étkezési szokásain változtatott, és otthon tornázott.

- Az elején Czanik Balázs capoeira aerobik videójára tornáztam hetente négyszer, de Bíró Ica is nagy kedvencem volt. Nem jártam edzőhöz, mert nem szerettem, ha mások látnak tornázás közben, mivel rettentően kivörösödtem, megizzadtam, ugrálás közben pedig, ahogy testrészeim összeütköztek, különféle hangokat adtak ki. Először akkor mentem edzőterembe, amikor 35 kg-ot leadtam, és szívesen is jártam.

Zsófi kitartása meghozta gyümölcsét.
Zsófi kitartása meghozta gyümölcsét.
Fotó: Péter Zsófia

"Mindennap ettem édességet"

Bár a tudatos táplálkozás mellett evett édességet, csalónapokat nem tartott. 

- Egyrészt, ha azt mondjuk, hogy csalónap, akkor az tudatosodik, hogy valami bűnt követtünk el, és ez lelkiismeret-furdaláshoz vezet, ami gyakran újabb falásrohamokat vonz maga után, mert azt érezzük, nincs akaraterőnk. Én az első két-három évben mindennap ettem édességet, csak ügyeltem rá, hogy jó minőségű legyen, mennyiségben pedig kevesebb. Az olyan ételeket, amik felett nem tudtam önkontrollt gyakorolni - mint például a Nutella -, teljesen kizártam, mert tudtam, hogy megenném egyszerre az egész üveget. Az édesség iránti vágyamat simán kielégítette egy puding vagy egy Túró Rudi a tábla csoki helyett - osztotta meg.

GettyImages-1092086632

"Sokszor gondoltam, hogy nem bírom tovább"

Zsófi hatalmas erővel és akarattal indult neki a fogyásnak, hiszen eldöntötte, hogy leadja a súlyfelesleget, bármibe is kerüljön, de voltak holtpontok, amikor minden igyekezete ellenére sem mutatott kevesebbet a mérleg. Nem tért vissza az egészségtelen életmódhoz, pihent, és felkészült a következő időszakra. Tartotta addigi étkezési és sportolási szokásait, és amikor pár hónap után azt érezte, hogy újult erővel, keményebben tudja csinálni, a fogyás ismét beindult. Ez 2-3 alkalommal is előfordult vele a négy és fél év alatt.

- Ez volt az egyik legnehezebb időszak az életemben, mivel az életmódváltás folyamatos tudatosságot és fókuszt kívánt. Nem csak az étkezési szokásaimon kellett változtatni, hanem a hozzáállásomon és a gondolkodásmódomon is. Sokszor kiborultam, hogy nem bírom tovább, és mikor lesz már vége. Ilyenkor mindig próbáltam egy baráttal vagy családtaggal beszélni, ők segítettek átlendülni az egyes nehéz időszakokon. A diéta legnehezebb pontjain azt mondogattam magamnak, hogy saját magamért csinálom, hogy egészséges legyek, mind testileg, mind lelkileg. 

"A mai napig nehezem hiszem el, amit a tükörben látok"

Megnyúlt bőre miatt dr. Pataki Gergely plasztikai sebészhez fordult, aki három kiló bőrt távolított el a hasáról, így ma már valóban úgy néz ki, ahogy eltervezte. Még mindig nehezen hiszi el, hogy a tükörben valóban azt látja, amit szeretne.

- A fogyás után sokáig nem tudatosodott bennem a testem valódi mérete, és még jó ideig átfutott az agyamon, amikor leültem egy székre, hogy vajon elbír-e. Mindennap tükörbe kell néznem, hogy megbizonyosodjak róla, valóban lefogytam. Igaz, most van rajtam 5 kiló plusz, mert a plasztikai műtétek után sokáig nem tudtam mozogni, mivel a fizikai gyógyulásra fókuszáltam - mondta a Feminának Zsófi. 

Zsófi ma már büszkén vállalja régi és megváltozott alakját is.
Zsófi ma már büszkén vállalja régi és megváltozott alakját is.
Fotó: Péter Zsófia

- Azt üzenem azoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint én annak idején, hogy kis lépésekben haladjanak előre, és higgyenek magukban, hogy meg tudják csinálni! Hitre, önszeretetre, nyitottságra és kitartásra lesz leginkább szükség az út során. Emellett tanuljanak, és tájékozódjanak a témában, mert a mai napig sokan azt hiszik, hogy krumplit nem lehet enni a diéta alatt, pedig ez nem így van. Az tanácsolom, hogy hallgassanak a józan eszükre, és ne szedjenek semmiféle fogyást ígérő csodakészítményt - javasolta Zsófi.

Zsófi egy életmódnapló írásán dolgozik, mely 2020 áprilisában fog megjelenni. A napló az összes módszertant tartalmazza, ami segített neki abban, hogy meg tudja változtatni az életét, a szokásait. Tapasztalatait és tanácsait ugyanakkor a Facebook-oldalán is nyomon követhetitek Változás-életmódnapló címmel.

A nő, aki alig bírt járni a túlsúly miatt

Nem Zsófi az egyetlen, aki történetével inspirál másokat: amikor már fogytán van a motivációd, nézd meg az alábbi előtte-utána fotókat! A következő nyolc ember mindegyike életmódváltással érte el, hogy olyan alakja legyen, amiről mindig is álmodott.

Borító-és ajánlóképek: Péter Zsófia, Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük