Ezért nem fogysz egy dekát sem: a zsírmáj kialakulásának 4 jele és megoldása

A zsírmáj nem csak a túl magas alkoholfogyasztástól alakulhat ki.

Zsírmáj kialakulása, megoldása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A máj az egyik legösszetettebb szervünk, amelynek legfontosabb feladata a méreganyagok kiválasztása és lebontása, nélkülözhetetlen a megfelelő anyagcsere-folyamatok működéséhez - többek között a szénhidrát-anyagcserében a vércukor szinten tartásához -, szerepet vállal a fehérjeszintézisben, és itt termelődik a koleszterin is.

Sokan úgy gondolják, a májbetegségek kialakulásában a túlzott alkoholfogyasztás játszik fontos szerepet, pedig a zsírmájra az elhízás éppúgy veszélyt jelent. A Mayo Clinic cikke szerint bizonyos esetekben még veszélyesebb is, mint az alkoholfogyasztás, és az amerikai lakosság egynegyedét érinti. Mivel Magyarországon mintegy kétszázötvenezer súlyosan elhízott ember él, őket is fenyegeti a zsírmáj kialakulásának veszélye, amely a helytelen anyagcsere-folyamatok miatt a fogyókúrát is szabotálhatja.

A zsírmáj kialakulása

A zsírmáj kialakulásának két legfontosabb tényezője a túlzott alkoholfogyasztás és az elhízás, de inzulinrezisztencia, magas vérnyomás, más emésztőszervi betegségek miatti felszívódási problémák és helytelen életvitel is okozhatja a májsejtekben fölöslegesen felhalmozódott és raktározódott zsírsejteket.

GettyImages-1086728346

Zsírmáj akkor alakul ki, amikor nem működik hatékonyan a zsíranyagcsere és a trigliceridek – olyan vérzsírok, amelyek a vérereket elzáró lerakódásokat segítik elő -, a májban rakódnak le, veszélyes állapotot, például májzsugorodást idéz elő, végső esetben pedig májtranszplantációra is sor kerülhet.

A zsírmáj kialakulásának jelei

A zsírmáj megléte általában nem okoz panaszt, de vannak jelek, amelyek a meglétéről és súlyosságáról tanúskodnak.

  • A bőr vagy/és a szemfehérje sárgasága,
  • általános fizikális vizsgálat során a máj tapintható megnagyobbodása,
  • étvágytalanság és gyengeség,
  • jobb bordaív alatti fájdalom.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Visszafordítható a folyamat?

A gyógyulás szempontjából a legfontosabb a kiváltó okokat kezelni, de fontos tényező az életmódváltás is. Zsír- és fűszerszegény diéta bevezetésével a magas triglicerid- és koleszterinszint mérsékelhető. Jó megoldás például a mediterrán diéta, amely javasolja a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek és a hal fogyasztását. Túlsúly esetén fontos csökkenteni a napi kalóriamennyiséget, egyénre szabottan kiszámolni a szükséges kalóriadeficitet, és bevezetni a rendszeres fizikai aktivitást, és akkor is kitartani, ha a fogyás mértéke nem olyan, mint amit várunk.

GettyImages-1212873744

Ha a máj jól regenerálódik, a megfelelő anyagcsere-működésével a trigliceridek is kiürülnek a májsejtekből. Ekkor a máj már képes 100%-osan ellátni a feladatát, és segítenia fogja a fogyást is.

Hasi zsír négy fajtája

Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő táplálkozással egyszerűen csökkentheted a hasi zsír mennyiségét a testedben.

A hasi zsír 4 fajtája - Mutatjuk, melyik mitől szűnik meg

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük