A zsírmáj kialakulásának 4 leggyakoribb oka és kezelése: az étrend is kulcsszereppel bír

A zsírmáj kialakulását helyes étrenddel meg lehet előzni, de az egészséges életmód a kezelésében is kulcsfontosságú szereppel bír.

GettyImages-1212696848
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsírmáj a májzsugorodás előszobája, amely stádiumot mindenképpen el kell kerülni, kialakulásában nagy szereppel bír a helytelen életmód.

A máj az egyik legfontosabb szervünk, feladata a méregtelenítés, a káros anyagok kiválasztása és lebontása a vérből és esszenciális fehérjék előállítása. Megbetegedése súlyos következményekkel járhat, akár végzetes kimenetelű is lehet.

Zsírmáj kialakulása

Súlyos májbetegségként tartják számon a zsírmájat, ekkor szó szerint a máj zsírosodása megy végbe, miközben a májsejtek folyamatosan pusztulnak. Két fajtája ismert. Az egyik a nem alkoholos zsírmájbetegség, melyet különböző alapbetegségek mellett a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a túlsúly eredményezhet, a másik típust pedig a rendszeres alkoholfogyasztás okozza.

GettyImages-506934279 (1)

Előbbi a nem alkoholos, utóbbi az alkoholos zsírmáj elnevezést kapta. A nevük is árulkodó - ugyan mindkét fajta gyógyításának alapját képezi az egészséges életmód és stádiumtól függően a kapcsolódó problémák gyógyszeres kezelése, az egyik az alkohol felfüggesztésével, a másik rendszeres mozgás beiktatásával és helyes táplálkozással orvosolható.

Zsírmáj kezelése

Bármelyik fajtáról legyen is szó, a testsúly csökkentése, kordában tartása alapvető fontosságú. A májbetegség ezen típusához hepatológus szakorvosok olyan ételek és italok fogyasztását javasolják, amikkel megelőzhető a zsír lerakódása a májban, mint a zöld leveles zöldségek, a magvak, a fokhagyma, a halak, a tofu, a zöldtea vagy a kávé - bizony, ez utóbbiról is bebizonyították, hogy képes csökkenteni zsírmáj, illetve a májfibrózis kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a testmozgás sem elhanyagolandó. Hetente minimum három alkalommal 30 perces intenzív edzéseket kell beiktatni. Jelentős túlsúly esetén is megtalálhatóak azok az ízületkímélő gyakorlatok, amik hatékony, tartható fogyást eredményeznek. A súlycsökkentés elengedhetetlen eleme a zsírmáj kezelésének, akár 50%-ban is redukálhatja a máj zsírosodását. 

A zsírmáj tünetei

A zsírmáj gyakran tünetmentesen jelentkezik, ám a szervezet néhány jelzésére érdemes felfigyelni. Alább olvashatóak a leggyakoribbak.

  • Hasi elhízás.
  • Hasi fájdalom.
  • Fáradékonyság.
  • Gyengeség.
  • Jobb bordaív alatti fájdalom.

Gyanú esetén mindenképpen javasolt szakorvoshoz fordulni további kivizsgálásra, akivel még idejekorán elkezdődhet a megfelelő terápia kialakítása, és utasításait követve a gyógyulás útjára lehet lépni.

8 szuper étel, ami segíti a zsírmáj gyógyulását

Ezeket az élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendbe, ha valakinél zsírmájat diagnosztizáltak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük