A zsírmáj kialakulásának 4 leggyakoribb oka és kezelése: az étrend is kulcsszereppel bír

A zsírmáj kialakulását helyes étrenddel meg lehet előzni, de az egészséges életmód a kezelésében is kulcsfontosságú szereppel bír.

Zsírmáj kialakulása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsírmáj a májzsugorodás előszobája, amely stádiumot mindenképpen el kell kerülni, kialakulásában nagy szereppel bír a helytelen életmód.

A máj az egyik legfontosabb szervünk, feladata a méregtelenítés, a káros anyagok kiválasztása és lebontása a vérből és esszenciális fehérjék előállítása. Megbetegedése súlyos következményekkel járhat, akár végzetes kimenetelű is lehet.

Zsírmáj kialakulása

Súlyos májbetegségként tartják számon a zsírmájat, ekkor szó szerint a máj zsírosodása megy végbe, miközben a májsejtek folyamatosan pusztulnak. Két fajtája ismert. Az egyik a nem alkoholos zsírmájbetegség, melyet különböző alapbetegségek mellett a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a túlsúly eredményezhet, a másik típust pedig a rendszeres alkoholfogyasztás okozza.

GettyImages-506934279 (1)

Előbbi a nem alkoholos, utóbbi az alkoholos zsírmáj elnevezést kapta. A nevük is árulkodó - ugyan mindkét fajta gyógyításának alapját képezi az egészséges életmód és stádiumtól függően a kapcsolódó problémák gyógyszeres kezelése, az egyik az alkohol felfüggesztésével, a másik rendszeres mozgás beiktatásával és helyes táplálkozással orvosolható.

Zsírmáj kezelése

Bármelyik fajtáról legyen is szó, a testsúly csökkentése, kordában tartása alapvető fontosságú. A májbetegség ezen típusához hepatológus szakorvosok olyan ételek és italok fogyasztását javasolják, amikkel megelőzhető a zsír lerakódása a májban, mint a zöld leveles zöldségek, a magvak, a fokhagyma, a halak, a tofu, a zöldtea vagy a kávé - bizony, ez utóbbiról is bebizonyították, hogy képes csökkenteni zsírmáj, illetve a májfibrózis kockázatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a testmozgás sem elhanyagolandó. Hetente minimum három alkalommal 30 perces intenzív edzéseket kell beiktatni. Jelentős túlsúly esetén is megtalálhatóak azok az ízületkímélő gyakorlatok, amik hatékony, tartható fogyást eredményeznek. A súlycsökkentés elengedhetetlen eleme a zsírmáj kezelésének, akár 50%-ban is redukálhatja a máj zsírosodását. 

A zsírmáj tünetei

A zsírmáj gyakran tünetmentesen jelentkezik, ám a szervezet néhány jelzésére érdemes felfigyelni. Alább olvashatóak a leggyakoribbak.

  • Hasi elhízás.
  • Hasi fájdalom.
  • Fáradékonyság.
  • Gyengeség.
  • Jobb bordaív alatti fájdalom.

Gyanú esetén mindenképpen javasolt szakorvoshoz fordulni további kivizsgálásra, akivel még idejekorán elkezdődhet a megfelelő terápia kialakítása, és utasításait követve a gyógyulás útjára lehet lépni.

8 szuper étel, ami segíti a zsírmáj gyógyulását

Ezeket az élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendbe, ha valakinél zsírmájat diagnosztizáltak.

8 szuper étel, ami segíti a zsírmáj gyógyulását: a túlsúllyal és hormonális problémákkal küzdőknek különösen ajánlott

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük