Segít megszabadulni a veszélyes hasi zsírtól, és gyulladás ellen is beválhat a zöld mediterrán diéta: ezek az alapelvei

A zöld mediterrán diéta még a hagyományos változatnál is sokkal egészségesebb lehet.

zöldturmix
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mediterrán diéta előnyeit szinte felsorolni is nehéz, az étrend töretlen népszerűségnek örvend az egészséges életmódra törekvők körében. A zöld változata még előnyösebb lehet a szakemberek szerint.

Nagyon úgy tűnik, hogy a zöld mediterrán diéta követéséből az egész szervezet profitálhat, különös tekintettel a szív- és érrendszerre, amire egyébként a modern, mozgásszegény életmód és a nyugati típusú táplálkozás különösen rossz hatással van.

A zöld mediterrán diéta kicsit különbözik

A tradicionális mediterrán étrend a mediterrán térségben élők jellemző táplálkozási mintájából és életfilozófiájából merít. Rendre a legegészségesebb, egyben a legkönnyebben követhető diéták között szerepel, ami segíthet a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a szénhidrátanyagcsere-zavarok megelőzésében és kezelésében is.

Nincsenek kőbe vésett szabályai, a friss alapanyagokra, zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, fűszerekre és olívaolajra épít, mindezt pedig a tenger gyümölcseivel, mérsékelt hús- és tejtermék-fogyasztással egészíti ki. Ami csak ritkán kerül a tányérra, az a vörös hús és a feldolgozott élelmiszer, beleértve a különböző édességeket is. Az étkezés mellett az elegendő pihenés és a nyugodt, stresszmentes életvitel is sokat számít. A zöld mediterrán diéta nagyjából megtartja ezeket az alapelveket, viszont ami a húsfogyasztást illeti, markáns különbségek mutatkoznak.

A növényi fehérjeforrásokon van a hangsúly

A zöld mediterrán diéta a hagyományos változatban előforduló minimális vörös- és feldolgozotthús-mennyiséget is növényi fehérjével helyettesíti, sőt az egyéb állati eredetű fehérjeforrások helyett is növényi opciók fogyasztására bátorítja az étrendet követőket. Ide sorolhatók például az olajos magvak és a hüvelyesek.

A növényi táplálékok gazdagok polifenolokban, amelyek erős antioxidáns hatású anyagok, gyulladáscsökkentő képességük is ismert, sőt a feltételezések szerint a jótékony bélbaktériumokat is táplálják. Arra nézve vannak kutatások, hogy az egészség szempontjából kifejezetten sokat számít, hogy ki milyen változatos forrásokból biztosítja a szervezete fehérjeszükségletét, és általában kijelenthető, hogy a nyugati típusú étrendben a növényi fehérjeforrások kerülnek háttérbe. Pedig azok, akik több magot és hüvelyes zöldséget fogyasztanak, több egészséges zsírt, élelmi rostot, illetve vitamint és ásványi anyagot juttatnak be. Ugyanakkor a tisztán növényi étrendet folytatóknak figyelniük kell a B12-vitamin pótlására.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Heart folyóiratban megjelent tanulmány szerint a zöld mediterrán diéta a hagyományos változatnál is hatékonyabban csökkentheti a károsként ismert, érelmeszesedésért is felelőssé tehető LDL-koleszterin szintjét, javíthatja a diasztolés vérnyomást, és a gyulladásos markerek szintjét mérsékelheti. A vizsgálatban részt vevő, ülő életmódot folytató, mérsékelten elhízott BMI-kategóriába sorolható alanyokat három csoportra osztották.

Mindhárom csoport esetében fontos szerepet játszott a fizikai aktivitás, az első csoport útmutatást kapott az egészséges étrendhez, a második alacsony szénhidráttartalmú mediterrán étkezést követett, vörös hús helyett szárnyasok és halak kerültek a tányérjukra. A harmadik csoport mindezek mellett napi 3-4 csésze zöld teát ivott, 28 gramm diót evett, valamint növényi proteinturmixot fogyasztott, amiben 100 gramm fagyasztott Wolffia globosa kocka is szerepelt az összetevők között. Ez a növény tulajdonképpen a békalencse kifejezetten étkezési célokra tenyésztett, magas fehérjetartalmú verziója. A shake az állati eredetű fehérje részleges helyettesítésére szolgált a kutatásban.

Mindkét mediterrán diétát követő csoportban súlycsökkenést figyeltek meg, de a zöld verzió esetében jelentősebb javulás mutatkozott a hasi zsír, a vérnyomás és a koleszterinszint tekintetében is. A derékkörfogat azért is lehet lényeges, mert következtetni lehet belőle a zsigeri zsír mennyiségére, ami felhalmozódva különösen veszélyes, ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség, a kardiológiai betegségek és a stroke rizikótényezői között szerepel.

A zöld mediterrán diéta követéséhez tehát a feldolgozott élelmiszerek, vörös húsok, édességek és üdítőitalok kerülésére, az állati eredetű élelmiszerek mennyiségének mérséklésére, a növényi fehérjeforrások adagjának jelentős emelésére van szükség. A folyadékpótlás során a víz mellett a zöld tea is ajánlható.

A legjobb növényi fehérjeforrások

Nem kell ahhoz teljesen áttérni a vegetáriánus, vegán vagy teljes értékű növényi étrendre, hogy kipróbáld, hogyan működik a szervezeted akkor, ha kevesebb hús kerül a tányérodra. A húsmentes napokon támaszkodj a következő növényi fehérjeforrásokra, amelyek amellett, hogy elegendő energiát biztosítanak, változatosan használhatók fel, ráadásul jellemzően alacsonyabb a kalóriatartalmuk, mint a húsoké.

A 8 legjobb növényi fehérjeforrás hús helyett: laktatnak, zsírszegények, és tele vannak vitaminokkal

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük