Nagyon egészséges, ha így eszed a banánt: csak kevesen tudják, milyen jótékony hatású
A banán eleve szuper egészséges gyümölcs, de jótékony hatását akkor fejti ki igazán, ha a cikkben részletezett módon fogyasztod el.
A legtöbben akkor fogyasztanak banánt, ha már érett, szép sárga színű, pedig az éretlen zöld banán is nagyon egészséges, sőt! Noha mindkét fajta tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, lényeges különbség húzódik meg közöttük.
A zöld banán hatásai
A banánt általában még értetlenül szüretelik le, és többé-kevésbé a szállítás alatt érik be, de még így is lehet találkozni olyanokkal, amik zöldek vagy zöldes-sárgás színűek, azaz éretlenek. Ezek kevésbé édesek, időnként akár kesernyés is lehet az ízük, és némileg keményebbek, mint a sárgák, illetve sokkal több keményítő található bennük - ezek alakulnak át idővel cukorrá.
Ebből is látszik, hogy a fő különbség a két fajta között a szénhidráttartalmukban, azaz jobban mondva azoknak a milyenségében rejlik. A zöld banán szénhidráttartalma 70-80%-ban keményítőből áll, amiknek a legnagyobb része rezisztens keményítő, melynek fogyást segítő hatásairól korábbi cikkünkben írtunk.
Ezek emésztetlenül haladnak végig a bélrendszeren, mintegy természetes prebiotikumként funkcionálva táplálják a jótékony bélbaktériumokat. Azonban, ahogy érik, úgy lesz egyre kevesebb a keményítőtartalma, mert cukrokká alakul, egy teljesen beérett banánban lévő szénhidrát mindössze 1%-át teszi ki a keményítő. Ezenkívül a pektintartalma is kiemelkedő a zöld banánoknak, mely támogatja az emésztést és kiegyensúlyozza a vércukorszintet is.
Ugyanazon tápanyagok találhatóak benne, mint a sárga fajtákban, kiváló kálium-, B6-vitamin-, mangán- és C-vitamin-forrás. Magas rosttartalmának hála laktat, csökkenti az étvágyat, e tekintetben a zöld banán némileg hatásosabb, mint a sárga a benne lévő rezisztens keményítőnek és pektinnek köszönhetően. Ezek csökkentik a gyomor ürülésének az idejét, így elnyújtják a jóllakottságérzetet, ami miatt a napi bevitt kalóriamennyiség is kevesebb lesz.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Feleakkora a glikémiás indexe, mint az érett verziónak a benne lévő lassú felszívódású szénhidrátok miatt, szám szerint ez az érték a zöld banánnak 30, az érettnek 60. Ez mutatja meg azt, hogy milyen gyorsan tudja a szervezet feldolgozni a szénhidrátot - ha kíváncsi vagy, még milyen élelmiszereknek magas a glikémiás indexe, kattints ide.
Ettől függetlenül túlzó fogyasztása esetén gáztermelődést, feszítő puffadást és székrekedést okozhat, illetve nem ajánlott azok számára, akik latexallergiában szenvednek. Olyan fehérjéket tartalmaznak, amik hasonlítanak a latexra, így allergiás reakciót válthatnak ki.
Olvass tovább: 10 vasban gazdag gyümölcs és zöldség
A vashiány rengeteg embert érint, pedig pótlása hétköznapi zöldségek és gyümölcsök bevitelével is megtörténhet.
Védik az agyat, támogatják a izomanyagcserét: 10 vasban gazdag gyümölcs és zöldség
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)