5 ok, ami miatt a cukorbetegeknek érdemes zabpelyhet enniük - Így lesz még egészségesebb a zabkása
A zabpehely és a zabkása több okból is jó választás a cukorbetegeknek, különösen, ha figyelembe vesznek néhány fontos szempontot.

zabkása
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zabpehely, illetve a belőle készülő kása napjaink legnépszerűbb egészségtudatos finomságává nőtte ki magát, amit a cukorbetegek, inzulinrezisztenciások, illetve a speciális diétákat folytatók és fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztanak. 

A szénhidrátanyagcsere-zavarral élők jól teszik, ha beépítik az étrendjükbe a zabpelyhet, az ugyanis számos úton-módon támogathatja a szervezetüket. Különösen igaz ez akkor, ha az elkészítésekor figyelembe vesznek néhány szempontot. 

Zabpehely előnyei a cukorbetegeknek

Diabétesz esetén a szervezet inzulintermelése vagy inzulinfelhasználása zavart szenved, ez pedig a vércukorszint stabilan tartását nehezíti. Az érintettek számára kulcsfontosságú, hogy milyen és mennyi szénhidrátot fogyasztanak, mert ez a makrotápanyag közvetlenül befolyásolja a vércukorszintet. Lényeges, hogy amennyire csak lehetséges, tartózkodjanak a finomított, feldolgozott szénhidrátokat, hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerektől, amelyek gyors vércukorszint-emelkedést, majd az értékek hirtelen leesését idézik elő.

Az értékes tápanyagokban, rostokban gazdag szénhidrátok viszont többnyire jó választást jelentenek, és a zabpehely is ide sorolható. Ráadásul villámgyorsan elkészíthető reggeli, a nap első étkezése pedig különösen fontos az inzulinrezisztenciások és a diabéteszesek számára is. 

A zab rostdús finomság, és jó fehérjeforrásnak számít. Mindemellett pedig tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, magnéziumot, mangánt, vasat, cinket és B-vitaminokat is tartalmaz. A glikémiás indexe, amely a vércukorszintre gyakorolt hatását mutatja, alacsonynak számít, ami azt jelenti, hogy kevéssé emeli meg az értékeket - ez ugyanakkor az elkészítéstől és az egyéni érzékenységtől is függ.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zabban sok béta-glükán található, ez az oldható rost nagyon hasznos a cukorbetegek számára: csökkentheti a vércukorszintet és az inzulinválasz mértékét, mérsékelheti a káros, vagyis az LDL-koleszterin és az összkoleszterin szintjét, hosszas jóllakottságérzésről gondoskodhat, táplálja a bélflórát. Ezek mind hasznosak az érintetteknek, ugyanis a diabétesz az egész szervezetre hatással van, növeli például az elhízás és a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét is, így cél az ideális testsúly megőrzésére és az erek, valamint a szív védelme, így a magas koleszterinszint megelőzése. A zab tehát

  • jó választás reggelire,
  • csökkentheti a vércukorszintet és az inzulinválaszt,
  • csökkentheti a koleszterinszintet,
  • jóllakat, 
  • táplálja a bélflórát.

Erre kell figyelni a zabkásánál

A zabkása ideális reggeli, de az egyéni érzékenységet nem árt figyelembe venni, előfordulhat, hogy valakinél a vártnál nagyobb vércukorszint-emelkedést vált ki. A bolti instant zabkásaporok helyett az otthoni elkészítés javasolt, ugyanis a késztermékek sok esetben hozzáadott cukrot, illetve egyéb adalékanyagokat tartalmaznak, ráadásul a kása otthoni összeállítása igazán gyerekjáték. A legegyszerűbb talán az éjszaka bekevert, hűtőben pihentetett, majd reggel tetszés szerint ízesített verzió. Zabpehelyből kapható teljes kiőrlésű, aprószemű és gluténmentes változat is, mindenki megtalálhatja a neki megfelelő opciót, az aprószemű - ami lehet teljes kiőrlésű és gluténmentes is - alkalmasabb a kásához. A teljes kiőrlésű lassabb felszívódású lehet. 

A finomságot bekeverheted vízzel, cukormentes növényi itallal és tejjel is. Inzulinrezisztenciásoknak ez utóbbi fogyasztását általában nem javasolják a szakemberek a reggeli órákban. Az ízesítésnél a gyümölcsökre hasonló vonatkozik, IR esetén többnyire kerülendők, de ez is nagyban függ az egyéni érzékenységtől. A népszerű, ám magas cukortartalmú aszalt gyümölcsök helyett szóba jöhetnek a kifejezetten egészséges bogyós gyümölcsök, a méz és a cukor helyett a fahéj. Lassítja a felszívódás ütemét, ha egy kevés jótékony zsírokban bővelkedő olajos magot szórsz a kására, itt viszont a magas kalóriatartalom miatt ajánlott mértéket tartani. 

A cukorbetegeknek mindenképp dietetikus szakemberrel kell egyeztetniük a személyre szabott, állapotuknak megfelelő étrendről! 

8 gyümölcs, amit cukorbetegek is fogyaszthatnak

Néhány gyümölcs cukortartalma igen magas, a gyümölcsök azonban nemcsak cukrot, hanem fontos vitaminokat, antioxidánst és rostokat is tartalmaznak, amiket vétek lenne teljesen kihagyni az étrendből. Természetesen függ a cukorbetegség súlyosságától is, mit ír elő az orvos, azonban vannak olyan gyümölcsök, melyeknek igen alacsony a glikémiás indexe, ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük