5 meglepő dolog, ami befolyásolhatja a vércukorszintet: az alváshiánytól a túlzott koffeinfogyasztásig

A vércukorszintre korántsem csak a táplálkozás van hatással, jobb tisztában lenni ezekkel a tényezőkkel is.

Vércukorszintet befolyásoló dolgok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember hajlamos azt hinni, hogy csak az étkezés szólhat bele igazán a vércukorszint alakulásába, azon belül is főleg a nassolás. A valóságban viszont a helyzet ennél jóval összetettebb, a szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknek tudniuk kell, hogy számos tényező hatással van az értékekre. 

A nem kielégítő alvás vagy folyadékfogyasztás, de még az extrém időjárási körülmények is meglátszódhatnak a kapott eredményeken. A következő öt tényezőre például érdemes gyanakodni, ha látszólag minden ok nélkül magasabbak a számok.

Nem kielégítő alvás

Egy nyugtalan, forgolódással, álmatlanul töltött éjszaka az egész következő napra kihat. De nem csak a koncentrációban és a produktív munkavégzésben akadályozhat meg, még a vércukorszintedet is befolyásolhatja, méghozzá úgy, hogy rontja az inzulinérzékenységet és a glükózszabályozást. A tartós alváshiány krónikus stresszt jelent a szervezet számára, ami magasabb vércukorértékekben is megnyilvánulhat.

Sajnos az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kéz a kézben jár az alvásproblémákkal. Az érintettek olykor túlsúllyal is küzdenek, ami fokozza az éjszakai pihenést szintén nehezítő, légzéskimaradásokkal járó alvási apnoe kialakulásának valószínűségét is. 

Kevés folyadék

Az egészségügyi szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni a folyadékfogyasztás fontosságát. Nem csak a nyári kánikulában elengedhetetlen, hogy az ember eleget igyon, minden évszakban oda kell rá figyelni, hiszen nélküle a szervezet alapvető funkciói sérülnek. A dehidratáció hiperglikémiát, azaz magas vércukorszintet is okozhat, mivel így a keringési rendszerben koncentráltabban lesz jelen a cukor. Tovább rontja a helyzetet, hogy a magas vércukorszint gyakoribb vizeléshez vezet, ami súlyosbítja a dehidratációt. A cukorbetegséggel élőknek mindenképp szem előtt kell tartaniuk a folyadékfogyasztást, a legjobb, ha a napi szükségletüket vízzel fedezik.

Időjárás

Az extrém időjárási körülmények, például a nagy hőség vagy a farkasordító hideg stresszt jelentenek a szervezet számára. Egyéni érzékenység függvénye, hogy ki hogy reagál például az átlagosnál melegebb napokra, a 2-es típusú cukorbetegek a megszokottnál magasabb értékeket mérhetnek, míg az inzulint használók hipoglikémiát, azaz alacsony vércukorszintet tapasztalhatnak.

A folyadékpótlásra ilyenkor különösen oda kell figyelni. A krónikusan magas vércukorszintértékek a test hőmérséklet-szabályzó képességét is befolyásolják.

Túlzott koffeinfogyasztás

A koffeinfogyasztás esetében is az egyéni érzékenység a döntő, azonban azt tudni kell, hogy a vizsgálatok szerint a szénhidrátanyagcsere-zavarral élők esetében a koffein ronthatja az inzulinérzékenységet. A sejtek ilyenkor nem reagálnak úgy a hormonra, mint korábban, és kevesebb cukrot tudnak felvenni a véráramból. Ennek hatására a szervezet még több inzulint termel, ha pedig az állapot tartósan fennáll, előbb-utóbb a hasnyálmirigy kimerül, és 2-es típusú diabétesz jelentkezik. Az inzulinérzékenység napszaki ingadozást mutat, reggel például rosszabb, mint délben. Egy 2020-as kutatás arra a következményre jutott, hogy egy nem pihentető éjszaka után éhgyomorra fogyasztott erős feketekávé jelentősen befolyásolja az inzulin- és a vércukorértékeket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Menstruáció

A menstruáció előtt és alatt zajló hormonális változások bizony még a vércukorszintre is hatással lehetnek. Vannak, akiknél a menstruációt megelőző héten romlik az inzulinérzékenység, magasabb lehet a vércukorszint, de az értékek többnyire néhány napon belül normalizálódnak. Érdemes figyelni a test jelzéseit a ciklus alatt, ilyen esetekben hasznos lehet, ha a vérzés előtt az érintettek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy milyen és mennyi szénhidrátot fogyasztanak, orvosi segítséget is ajánlott igénybe venni, főleg az inzulinfüggő, 1-es típusú diabétesz fennállásakor. 

A cukorbetegség bőrtünetei

Míg az inzulinrezisztencia gyakran jár együtt menstruációs zavarokkal, elhízással, libidócsökkenéssel, a kettes típusú cukorbetegség jellemző tünetei közé tartozik a fokozott szomjúságérzet, a gyakori vizelési inger, a fáradékonyság, a homályos látás és a lassú sebgyógyulás is. Mindezen felül a bőrön is jellemző, látványos tünetek alakulhatnak ki.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget: 8 tünet, amit kevesen ismernek fel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük