Enyhíti a gerincbántalmakat, csökkenti a terhelést: a vízi torna még ennél is több jótékony hatással bír

A vízben végzett mozgás kímélően erősíti a gerincet, és hátfájás ellen is beválik.

Vízi torna hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az úszás és vízben végzett gimnasztika rendkívül jótékony hatással bír a szervezet egészségére nézve. Amellett, hogy erősítenek, hozzájárulnak a zsírégetéshez és az izomépítéshez, a gerincet és az ízületeket is megkímélik.

A vízben végzett sportoknak rengeteg előnyük van, még a sérüléseket követő rehabilitációban is jelentős szerepet tölthetnek be, de a mozgásszervi betegséggel küzdők számára is sokkal jobb választást jelentenek a szárazföldi sportoknál. Almásy Csilla gerincterapeuta elmondta, van, akinek kimondottan ajánlottak e mozgásformák. 

Az úszás és a vízi torna előnyei

- Amiben a vízben végzett mozgás nagy előnye rejlik, az az ízületek tehermentesítése, melynek köszönhetően azok is könnyedebben mozognak, akiknek egyébként fájdalommal járna egy-egy mozdulat kivitelezése. A felhajtóerőnek köszönhetően kisebb a kompressziós erő az ízületeken. Kopásos megbetegedéseknél, műtét utáni rehabilitációban nagyon jótékony a vízi torna.

Almásy Csilla gerincterapeuta
Almásy Csilla gerincterapeuta

- Az úszás teljesen átmozgatja a testet, karokat és lábakat is, a szívnek szintén kitűnő edzést jelent. Bizonyos úszásnemek azonban nem ajánlatosak például gerincproblémák esetén. A legbarátságosabb a hátúszás a gerincünknek, így azt szoktuk ajánlani a pácienseknek.

Természetesen nemcsak az úszás remek formája a testedzésnek, a gerincgyógyász szakértő szerint minden vízben végzett mozgás, akár már a sétálgatás is hasonló jótékony hatással bír, és a sok helyen elérhető vízi tornák és aquafitneszórák is javasoltak, amelyeken tréner vezetésével történik a testedzés, jól felépített, minden ízületre, testrészre kiterjedő gyakorlatanyaggal.

- A vízben végzett mozgás rendkívül jótékony az idősebbek számára is, hiszen az ízületi kopások miatt sokszor fájdalmas számukra a torna. Tehát az ízületek szempontjából nagyon jó választás a vízi torna. Felületes izmokat is szépen lehet fejleszteni a vízben mozgással, hiszen tudjuk, hogy sokkal nehezebben lehet elmozdítani például a kart a víz ellenállása miatt, mintha a levegőben tennénk meg ugyanazt a mozdulatot. Izomerősítés tehát történik, de kisebb a kompresszió, tehát ízületi fájdalom nincs.

Csontritkulás esetén kiegészítés szükséges

A csontritkulásban szenvedők számára ugyanakkor önmagában kevés ez a mozgásforma. Ahogy Almásy Csilla fogalmaz:

- A csontépülés szempontjából éppen ez a csökkent kompresszió jelent gondot. Merthogy a csontszövet épülésének legfontosabb ingere a kompresszió, a nyomóerő, mely a vízben kisebb. Ezért muszáj szárazföldi tornát is végezni csontritkulás esetén, sőt kisebb ellenállásokat is használni: súlyzót, gumiszalagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

- Ezek a mozgásformák jó alternatívát jelentenek a gerincbetegségek megelőzéséhez, hiszen tartásjavító hatásuk kétségtelen. A gerinc egészsége, rugalmassága, stabilitása azonban megkíván szárazföldön végzett, speciális gyakorlatokat is, így azt mondom, hogy a kettő együtt a nyerő. Heti egy-két alkalommal érdemes az uszodába ellátogatni, és mellette heti két-háromszor végezni egyéb tornagyakorlatokat is. A kettő együttesével sokat tehetünk gerincünk egészségéért.

Rehabilitáció a vízben

- A vízben végzett testmozgás a betegség, műtét vagy sérülés utáni rehabilitáció eszközeként is szolgálhat, ám ilyenkor fontos, hogy gyógytornász szakember állítsa össze a gyakorlatokat, vagy vezesse a foglalkozást. 

Almásy Csilla elmondta: a gyakorlatok leginkább a végtagsérüléseknél alkalmazhatók nagy hatékonysággal, de természetesen a gerincet érintő megbetegedéseknél is nagy segítség lehet a vízben mozgás.

- Fontos, hogy ne legyen túl mély a víz, a lábaknak mindenképpen le kell érniük, és kapaszkodási lehetőség is legyen a medence szélén. A karok és lábak különböző szeparált és összehangolt mozgatásával segítjük a sérült szövet gyógyulását, és tartjuk mozgásban a testet, mely nagyon fontos a szöveti letapadások elkerülésére.

A súlyfürdő hatásai

Egyes, a gerincet és csigolyát érintő problémák, porckorongsérv és kopások esetén a súlyfürdő is alkalmazható gyógymódot jelenthet. Ennek elrendeléséről szakorvos dönthet röntgenvizsgálatot követően, és társadalombiztosítási támogatás is járhat rá.

- A súlyfürdő során a különböző testrészek rögzítésével tulajdonképpen „lógatják” a pácienseket, ehhez egy húzóerőt létrehozva a testen és a gerincen. A húzásnak köszönhetően a csigolyák eltávolodnak egymástól, így a porckorongokra nehezedő terhelés csökken, és képesek magukba szívni a környező szövetekből a folyadékot. Ez segíti hidratációjukat, regenerációjukat. Gerincízületi kopásos és porckoronggal összefüggésben lévő problémáknál használják előszeretettel. Hatékonysága sok tényezőtől függ, és a tapasztalatok is vegyesek - mondta el Almásy Csilla a regeneráló hidroterápiás módszerről.

Mozgás idősebb korban

A testmozgás minden korban rendkívül fontos. A kímélő gyakorlatok rendszeres végzésével jelentősen csökkenthető a szívbetegségek és a demencia kialakulásának kockázata is.

Az elbutulástól és a szívbetegségtől védenek: 11 mozgásforma, ami 60 év fölött is ideális

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Almásy Csilla-portré: rew PhotographyDesign)

Ezt is szeretjük