5 dolog, amire magas vérnyomás esetén muszáj figyelni: nem csak a gyógyszerezés fontos

Nem csak gyógyszerrel lehet kezelni a magas vérnyomást, az életmód is nagyon sokat számít.

Vérnyomás kezelése gyógyszer nélkül
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha megszületik a magasvérnyomás-betegség diagnózisa, sokan úgy vélik, elég csupán a rendelt gyógyszereket szedniük, és minden rendben lesz.

Holott dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy magas vérnyomás kezelése nem csupán a gyógyszerelésre épül.

Nem kizárólag a nagyon magas értékeket kell kezelni

Normális vérnyomásnak tekinthető, ha az első (szisztolés) érték 120-129 Hgmm közt van, míg a második (diasztolés) érték 80-84 Hgmm, de minden esetben 140/90 Hgmm alatt marad.

GettyImages-173154028

Ha többszöri mérés alkalmával is 140/90 Hgmm-s vagy ennél magasabb vérnyomásértéket rögzítünk, akkor már magas vérnyomásról beszélünk, és ilyen esetben mindenképpen háziorvoshoz vagy még inkább hypertonológushoz (magasvérnyomás-specialistához) kell fordulni a további vizsgálatok elvégzése és a súlyos szövődmények - például szívinfarktus, stroke, szívelégtelenség - megelőzése miatt. Emellett azt is tudni kell, hogy nem csak a kiugróan magas értékek igényelhetnek kezelést, ugyanis van néhány olyan állapot, amikor a kis mértékben 140/90 Hgmm fölött mért értékeket is érdemes csökkenteni. Ilyen például szív-, ér-, agyi szövődmény fennállása esetében, mikor ezek a hypertonia következményei, cukorbetegség, vesekárosodás esetén, nőknél a menopauza utáni időszakban, és örökletes magas vérnyomás és annak szövődményei kapcsán.

Gyógyszerek

A magasvérnyomás-betegségre rendelt gyógyszerek különböző módon hatnak a szervezetre, másképp működnek, mások a hatások, az esetleges mellékhatások. A 4 fő típus (a továbbiak mellett):

Vízhajtók 

A vízhajtók (diuretikumok) fokozzák a só- és vizeletürítést, ezáltal csökkentik a keringő vér mennyiségét és ezzel a vérnyomást is. Ezzel párhuzamosan csökkentik az agyi szövődmények előfordulási esélyét, és hosszabb távon az érfal ellazulását is előidézik.

GettyImages-95011552

Fontos, hogy kis adagban kell alkalmazni őket a hipertónia kezelésében, és ismert, hogy majdnem minden hatásmechanizmusú vérnyomáscsökkentőnek van diuretikummal kombinált változata.

Bétaadrenerg-blokkoló szerek (béta-blokkolók)

A béta-blokkolók a gyors pulzus- és vérnyomás-emelkedést gátolják meg. Ezt a hatást úgy érik el, hogy a vérerek falán és szívizomban elhelyezkedő „érzékelőket”, a béta-receptorokat gátolják meg abban, hogy fogadják az adrenalin és noradrenalin hormon „üzenetét”, vagyis azt, hogy a szívnek erőteljesebben kell dolgoznia.

Renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer aktivitását gátló szerek 

Az angiotenzin, a renin és az aldoszteron mind olyan, a szervezetben termelődő anyagok, amelyek természetes módon képesek emelni a vérnyomást. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek ezeknek az anyagoknak a képződését gátolják, vagyis gátolják a angiotenzin képződést (ACE-gátlók), vagy annak a hatását (ARB-k).

Kalciumantagonista szerek

A kalciumantagonisták, vagy más néven kalciumcsatorna blokkolók az izomsejtbe jutó kalcium mennyiségét szabályozzák, így az izomsejtek kevésbé tudnak összehúzódni, vagyis nem tudják csökkenteni az ér keresztmetszetét - nem emelkedik a vérnyomás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

- A felsoroltakon kívül a palettán szerepel még a szükség esetén alkalmazható alfa-1 receptor blokkolók, aldoszteronantagonisták, a központi idegrendszerre ható, fokozott szimpatikus aktivitást csökkentő szerek, valamint a direkt vazodilatátorok csoportja. A gyógyszerelés kapcsán azt is érdemes megjegyezni, hogy makacs, nehezen kezelhető magasvérnyomás-betegség esetén többféle gyógyszer kombinációjára is szükség lehet - magyarázza dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája.

Szívbarát életmód

A megfelelően kialakított életmód nem csak megelőzni segíthet a magasvérnyomás-betegséget, de a kezelésének is része. Ennek alapjai:

Kiegyensúlyozott táplálkozás

A rostban, gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, sóban szegényebb étrendet dietetikus segítségével a célokhoz, ízléshez, esetleges emésztési problémákhoz lehet igazítani. Érdemes a DASH-diéta összetételéből kiindulni.

GettyImages-599105562

Rendszeres mozgás

Heti 150-300 perc közepes intenzitású mozgás már eredményes a szív-érrendszer szempontjából. Általánosságban az állóképességi sportok, tehát a kocogás, a futás, a tempós gyaloglás és úszás, a kerékpározás hasznosak, ezek ugyanis olyan apró hajszálereket nyitnak meg, amelyek továbbítják a friss vért a szívizomhoz. Az újabb kutatások az ún. intervallumedzések hasznosságát is bizonyítják, bár ezekhez szükséges egy alap-állóképesség, csak edzett, felkészült személyeknek ajánlott. 

Ideális testsúly elérése

A táplálkozás és a mozgás is segít az optimális súly elérésében, amelynél a testtömegindex 19-25 közé esik.

Egészséges szokások kialakítása

A dohányzásról való leszokás, az alkoholfogyasztás limitálása (napi maximum 2 egység nőknek, 2-3 egység  férfiaknak), a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás hozzájárul a normál vérnyomás eléréséhez, csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

Pszichés egyensúly

A stressz mind a hipertónia kialakulásában, provokálásában és fenntartásában meghatározó szerepet játszik, bár a pontos hatásmechanizmusban nincs megegyezés. Megfigyelések szerint bizonyos alternatív módszerek, mint a jóga, a meditáció, a csikung, a tai chi képesek némileg csökkenteni a vérnyomásértékeket. Az egészen biztos, hogy az általános egészséghez mindenképpen hozzájárul a pszichés jóllét, tehát érdemes e téren mindenkinek megkeresni a számára elfogadható módszert.

A magyar ásványvizek áldásos hatásai

A magnéziummal és kalciummal dúsított ásványvizek különösen jó hatással lehetnek a szervezetre.

Csontépítők és az érelzáródást rizikóját is csökkentik: a magyar ásványvizek áldásos hatásai

A magnéziummal és kalciummal dúsított ásványvizek különösen jó hatással lehetnek a szervezetre.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük