Csontépítők és az érelzáródást rizikóját is csökkentik: a magyar ásványvizek áldásos hatásai
A magnéziummal és kalciummal dúsított ásványvizek különösen jó hatással lehetnek a szervezetre.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Hemzsegnek az online vásárlók, miközben konganak az ürességtől a butikok: a járványhelyzet átírta a vásárlási szokásokat »
- Elképesztően nőies és sokoldalú trend tér vissza: a kordbársony cuccok idén így ütősek »
- A legerősebb vízhajtó smoothie receptek: pár nap alatt segítenek megszüntetni a puffadást »
- Ő Zoltán Erika 23 éves lánya: a gyönyörű Zoé le sem tagadhatná az anyját
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Dér Heni gyönyörű menyasszony volt: különleges ruhában ment férjhez
- 10 kép Észak-Koreából, amiért kitiltást kapott a fotós – Ezt az arcát senki nem láthatja az országnak
- 122 éves koráig élt a francia asszony: különös képeken mutatjuk hosszú életét
Magyarország Európa egyik leggazdagabb ásványvízlelőhellyel rendelkező országa, nagy földalatti vízkészlettel, amely rendkívül gazdag ásvány- és gyógyvizekben.
A Kárpát-medence különleges adottsága, hogy a földkéreg üledékes kőzettömegét és az abba zárt vízkészletet a hő nagyobb mértékben járja át, mint a Föld egyéb területein, ennek következtében sok a hévízlelőhely, és az ásványvizek viszonylag sok ásványi anyagot tartalmaznak. Az ásványvizek nemcsak a folyadékpótlást szolgálják, de fontos ásványianyag-források is. Többek között találhatók bennük: kalcium, magnézium, kálium, vas, nátrium, fluor, klór, cink, foszfor, jód és szilícium.
Kalciumtartalmú ásványvizek > 150 mg/l
Kalcium szükséges a normál csontozat és fogazat fenntartásához, de szerepe van az izomműködésben, véralvadásban, részt vesz az ingerületátvitelben, különböző membránok épségének fenntartásában, egyes enzimek működésében.

A legújabb kutatások eredményei alapján az ásványvizekben megtalálható kalcium jó biológiai hasznosulású, ezért a nagy, minimum 150 mg/liter kalciumtartalmú ásványvizek rendszeres fogyasztása szintén hozzájárul a napi kalciumszükséglet fedezéséhez.
Az egészséges felnőtt lakosság számára az MDOSZ ajánlása alapján napi fél liter tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása javasolt, mely jól hasznosuló formában biztosítja a napi kalciumigény nagy részét. További források lehetnek még például a száraz hüvelyesek, bizonyos zöldségek, olajos magvak. A különböző források energiatartalmát is érdemes figyelembe venni az étrendbe illesztéskor. A sovány tejtermékek, zöldségek alacsonyabb energiatartalommal rendelkeznek, az ásványvizek energiamentesek.
A normális csonttömeg kifejlődéséhez, valamint megőrzéséhez mindenkinek figyelnie kell az elegendő kalciumbevitelre, de a serdülőknek, időseknek, várandósoknak és szoptató édesanyáknak kifejezetten, hiszen ezen csoportoknak nagyobb a kalciumszükséglete. Példák magas kalciumtartalmú ásványvizekre: Theodora Kékkúti, Balfi Classic, Visegrádi.
Magnéziumtartalmú ásványvizek > 50 mg/l
Az elegendő magnéziumbevitel hozzájárul az idegrendszer és az izmok megfelelő működéséhez. A magnézium részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, az egészséges csontozat és fogazat fenntartásában.

Új vizsgálatok eredményei alapján a magnézium felszívódása, hasznosulása jó hatásfokú az ásványvizekből. A magas magnéziumtartalmú ásványvizek fogyasztása hasznos lehet menstruációs problémák enyhítésében, változókor utáni csontritkulás megelőzésében. Egy metaanalízis eredményei azt mutatják, hogy az európai népességben az ivóvíz magas magnéziumszintje csökkentheti a szívkoszorúér-betegség halálozásának kockázatát.
Egy 34 vizsgálat eredményeit összegző metaanalízisben a kutatók arra a következtetésre jutottak , hogy a magnézium pótlásának vérnyomáscsökkentő szerepe van.
Jó magnéziumforrásaink például: teljes értékű/teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, zöldségek. Példák magas magnéziumtartalmú ásványvizekre: Magnesia, Theodora Kékkúti, Visegrádi.
Ásványvizek nátriumtartalma
A magyar lakosság az ajánlott nátriumbevitel több mint 2,5-szeresét fogyasztja a 2014-es Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat, röviden OTÁP eredményei alapján, bár a 2009-es adatokhoz képest bizonyos mértékű csökkenés tapasztalható. Napi nátriumbevitelünk nagy része konyhasóból származik. A túlzott nátriumfogyasztás, tehát napi több mint 2 gramm, és a nem megfelelő, kevesebb mint 3,5 gramm/nap káliumbevitel a magasvérnyomás-betegség kialakulásának rizikófaktora, a magas vérnyomás pedig az agyvérzés és a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezője. Ezért nagyon fontos a sóbevitel mérséklése, különös tekintettel azoknál, akiknél már fennáll valamilyen szív-érrendszeri betegség.
A lakosság körében általánosan nagyobb sóbevitel miatt az egészséges fogyasztók számára is javasolható, hogy ásványvízválasztáskor részesítsék előnyben a kisebb nátriumtartalmú termékeket. Akiknek valamilyen betegség kapcsán nátriumszegény diétát kell tartaniuk, azok számára a kifejezetten alacsony nátriumtartalmú, 20 mg/l alatti vizek ajánlottak, például: Magnesia, Vivien, Óbudai Gyémánt, NaturAqua, Lillafüredi.

A természetes ásványvizek jó választást jelentenek a mindennapi folyadékszükséglet kielégítésére, fogyasztásukhoz különböző egészségügyi előnyök is társulnak az ásványianyag-összetételüktől függően. A termékek címkéin feltüntetett ásványianyag-tartalmakat mindig vegyük figyelembe az étrendbe illesztésükkor.
Évszázadok óta legendás a gyógyvize: a legjobb hazai borvizeket gyomor- és bélpanaszokra is ajánlják
A leghíresebb iható gyógyvizek közé tartozik a balatonfüredi Kossuth-forrás szénsavas savanyúvize, melyet már évszázadok óta alkalmaznak külső-belső kúrákhoz, és a bükkszéki Salvus-víz gyógyhatása is rendkívül ismert.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)