A bizánci császárné is imádta a Balaton-felvidéki falucska kincsét: Kékkút környéke elvarázsol
A bizánci Theodóra császárné kedvenc balatoni forrása volt Kékkút, mely a Káli-medence gyöngyszeme.

kékkút
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Káli-medence tele van tündéri településekkel és páratlan természeti értékekkel, amelyekre már az ókorban felfigyeltek. A nyaralószezon lecsengésével sokkal nyugodtabb körülmények között járható be a csodás vidék.

Kékkút a Káli-medence szívében található, a Balaton-parttól, pontosabban Ábrahámhegytől nagyjából 5 kilométer távolságra. Busszal a legegyszerűbben Révfülöpről vagy Tapolcáról megközelíthető, az út 20-20 perc.

Kékkút látnivalói

Kékkút a legendák szerint már a római korban fontos szerepet töltött be, régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy az Aquincumba vezető út a környéken haladt végig, az itteni forrás savanyúvize pedig hamar Theodóra bizánci hercegné kedvence lett.

Az 500-as években élt Theodóra egyébként táncosnőből lett Justinianus bizánci császár felesége, és a birodalom legbefolyásosabb császárnéjának tartják. Férje társcsászárnővé emelte, aki nemcsak a politikai és katonai ügyekben támogatta a férfi döntéseit, de uralkodásuk idején számos nők jogait védő törvényt hoztak, így felléptek a lánykereskedelem ellen is.

A település kőkútja és ásványvize ma is nagy népszerűségnek örvend az emberek körében. Vize földes-meszes, kalciumot, magnéziumot, és hidrogén-karbonát-ionokat tartalmaz, melyek gyógyító hatással vannak a reumatikus megbetegedésekre, de a szív- és gyomorbetegségekre egyaránt.

Kékkút utcáin sétálgatva a népi építészet számos hagyományos műemlékével szembetalálkozik az ember: itt található a környék legrégibb, 18. századi zsúpfedeles, szabadkéményes lakóháza is, amelyben jelenleg tájház működik. 

De az 1700-as években épült, barokk stílusú római katolikus temploma is vonzza a szemet a település központjában.

Theodóra Tanösvény

Kékkút területén már az avar korban éltek, de római kori villát is feltártak a régészeti ásatások során. Első írásos emlékekben Kőkút néven szerepel. A falu és környéke tele van szépséggel, amely akár egy tanösvényen is könnyen bejárható és megismerhető.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Theodóra Tanösvény 8 kilométer hosszan, 15 állomáson keresztül vezet végig a környéken, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozik. Az út az ásványvíztől kezdve a földtani értékeken át a gazdag állat- és növényvilágot is bemutatja. A csodás tájat bebarangolni igazi élmény.

Káli-medence a főszezon után

A Káli-medence a főszezon lecsengése után igazán csendes és zavartalan, mediterrán hangulata azonban még jó darabig érezhető. A nyugalomra vágyóknak pont most a legjobb meglátogatniuk.

(Képek: Indafotó/Szabalaca67, Wikipedia/Derzsy Elekes Andor, Taál István.)

Ezt is szeretjük