A Balaton-felvidék legnyugisabb falucskái: eldugottak, csendesek, gyönyörűek

Pihenés közben ráadásul sok-sok élménnyel gazdagodhatsz.

Monoszló és Balatonhenye
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Balaton-felvidék egyik legszebb, mégis nagyon eldugott helyen található része a Káli-medence szomszédságában fekvő Monoszlói-medence, melyen két aprócska zsákfalu, Balatonhenye és Monoszló osztozik.

A szelíd dombokkal, erdőkkel körülvett falucskákban nemcsak kevesen laknak, de a nagyobb 77-es és 71-es főutak sem haladnak át rajtuk, így az itt pihenőket a forgalom zaja sem zavarja. A környék pedig egyszerűen gyönyörű.

Monoszló látnivalói

Monoszlón 2015-ben mindössze 107-en laktak, míg a török időkben kétszer el is néptelenedett a falu. Most azonban az idilli táj az idegenforgalomtól virágzik, hiszen a falu a túrázók igazi paradicsoma. Noha tömeg nincs, mégis sokan szívesen visszajárnak.

hegyestu

A környék egyik legfontosabb látnivalója a Káli-medence kapuőreként is emlegetett 337 méter magas Hegyestű. A vulkanikus bazaltból álló csúcs különleges, mert az 1900-as években zajlott bányászatnak köszönhetően elvesztette a tanúhegyekre jellemző kúp alakját. Helyette felszínre kerültek a kürtőben oszlopformában megszilárdult kőzetek, melyek egy, az egész országban egyedi geológiai képződményt hoznak létre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park védelme alatt álló Hegyestű mellett 1998 óta a bányászatot és a környék földtörténetét bemutató állandó kiállítás nyílt.

monoszlo4

A falu házai között sétálva a hagyományos népi építészet néhány fennmaradt szépségével, háziállatokkal, apró gazdaságokkal találkozhatsz. Monoszló kulturális büszkesége a falu román stílusban épült, kőfaragásoktól ékes, több száz éves temploma, melyet feljebb láthatsz. 

monoszlo

Monoszló körül a dombok lejtőinek jó része művelés alatt áll. A déli, délnyugati oldalon általában szőlő terem, melyet a pincékben kóstolásra váró, kiváló monoszlói borokká érlelnek. Másutt rendezett levendulasorok és gyümölcsöskertek illatoznak. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Balatonhenye látnivalói

Míg Monoszló hat kilométerre van a tótól, addig Balatonhenye nyolc kilométerre fekszik a Henyei-hegy lábánál. A környéken zajlott ásatásokból kiderült, a falu területén már római korban is laktak, míg a középkori feljegyzések először 1181-ben említik a települést. A hosszú történelemre visszatekintő falucskának ma 130 lakosa van.

balatonhenye1

A dombokon nagybirtok sosem jött létre, ám kisebb, gazdag háztartásokban nem volt hiány. Máig érdemes megnézni, mi maradt az 1800-as években épült, gyönyörű Kenessey-, Körösényi- és Ágoston-féle házakból.

balatonhenye2

A környéken öt kisebb krátertó található, melyek különösen a kárászokat kereső horgászok számára vonzóak, ám vadászok is gyakran jönnek ide vadkacsára lőni. A túrázók szívesen járják be innen a Káli-medencét, vagy az Országos Kéktúra izgalmas sziklaformák és évszázados fák között vezető útján a balatonhenyei pecsétért térnek be.

Gyönyörű romok a Balaton körül

A tó környéke évszázadok óta lakott, így az egykor itt élt emberek számos nyoma felfedező a vidéken. A régészeti emlékek között akadnak impozáns és izgalmas történettel rendelkező romok is.

10 látványos balatoni rom

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: indafoto.hu / kreashot, Finspong, Krémusz, Kohári István, Rolling és bugyihusztár

Ezt is szeretjük