Nagy ásványvízkörkép: megnéztük, melyikben van több ásványi anyag

Érdemes megnézni, melyik ásványvíz mennyi és milyen ásványi anyagot tartalmaz.

Ásványvizek ásványianyag-tartalma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elegendő mennyiségű víz fogyasztása a testmozgás és a változatos étkezés mellett az egészséges életmód egyik alappillére: a hidratáltság szükséges az anyagcseréhez, az agyi funkciók serkentéséhez, a vérnyomás normalizálásához is, de még a bőrt is feszesebbé teszi.

Az agy számára minimum 1,4 liter, míg a vese átmosásához 2 liter víz szükséges. A vízpótláshoz sokan választják az ásványvizeket, melyek ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően is hasznosak a testnek.

Ásványvíz vagy forrásvíz?

Az ásványvíz elnevezés feltétele 2004 előtt többek közt az volt, hogy legalább 1000 milligramm/liter oldott anyagot vagy egy-egy elemet kimagasló mennyiségben tartalmazzon, ennek hiányában csak forrásvízként volt feltüntethető. Mára a jogszabályok e tekintetben megengedőbbek, nagyon csekély, kevesebb mint 50 mg/l tartalommal is forgalomba hozható.

Érdekesség, hogy Magyarországon több ivóvízforrás vize is az ásványvizekhez hasonló tulajdonságokkal bír, ezért nem feltétlenül szükséges a palackozott vízre költeni, ha a csapból folyó vizet a hatóságok biztonságosnak ítélik meg.

Általánosságban a táplálkozás-szakértők a kiemelkedően magas oldott ásványianyag-tartalmú vizeket rövidebb távú fogyasztásra javasolják, mert megterhelhetik a vesét, kiegészítésképpen ajánlott mellettük fogyasztani alacsonyabb tartalmúakat vagy akár csapvizet is.

De vajon melyik ásványvíz mennyi kalciumot, magnéziumot tartalmaz? Vásárláskor érdemes megnézni a címkéket, mert lehetnek különbségek köztük, és nem kizárólag az ár határozza meg az értéket. Hat népszerű szénsavmentes ásványvizet néztünk meg. A rangsor csak az összes oldott ásványianyag-tartalomra vonatkozik, így fontos megjegyezni, hogy egy-egy hasznos tápanyag kiemelkedő lehet a lista végére kerülők között is, érdemes mindent szem előtt tartva, a szervezet aktuális igényei szerint válogatni a boltban.

1. Theodora Kékkúti

A Theodora Kékkúti ásványvíz a magas oldott ásványianyag-tartalmú ásványvizek közé tartozik, 1600 milligramm/literrel. Theodora császárné kedvenc vizét Kékkútról nyerik, és több fontos ásványi anyagban is gazdag. 280 mg/l kalcium, 12,9 mg/l kálium, 37 mg/l nátrium, 57,0 mg/l magnézium, 1,02 mg/l fluorid, 1110 mg/l hidrogén-karbonát van benne. Utóbbi a gyomorsavtúltengésben szenvedők számára lehet hasznos.

2. Visegrádi

A Visegrádi ásványvíz a lista második helyezettje az oldott ásványianyag-tartalom alapján, 1192 milligramm/literrel. A visegrádi Lepence-kút ásványvizében 157 mg/l kalcium, 58,9 mg/l nátrium, 57,8 mg/l magnézium, 8,7 mg/l kálium, 1,9 mg/l stroncium, 0,14 mg/l lítium, 94 mg/l szulfát, 46 mg/l klorid, 1,4 mg/l fluorid és 731 mg/l hidrogén-karbonát van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

3. Fonyódi forrásvíz

Ezt a vizet sokan ásványvízként ismerik, ám valójában forrásvízként értékesítik. A fonyódi kutakból származó víz összes oldott ásványianyag-tartalma 761 mg/l, amivel még így sem került a lista végére. Tartalmaz 3 mg/l káliumot, 141,1 mg/l nátriumot, 32,2 mg/l kalciumot, 14,5 mg/l magnéziumot, 6,2 mg/l kloridot, 543 mg/l hidrogén-karbonátot. A címke szerint 0,02 mg/l-nél kevesebb nitrit és 1 mg/l-nél kevesebb nitrát van benne.

4. Natur Aqua

A Natur Aqua ásványvíz összes oldott ásványianyag-tartalma az előbbinél alacsonyabb, 627 mg/l, de ásványianyag-összetétele kedvező. A zalaszentgróti NaturAqua-kút vize 82 mg/l kalciumot, 41 mg/l magnéziumot, 327 mg/l hidrogén-karbonánot, 18 mg/l nátriumot és 327 mg/l szulfátot tartalmaz. Ezzel a szulfáttartalmú vizek körébe tartozik, melyek az enzimek működését segítik, ám hosszabb távon érdemes lehet az epe kímélése érdekében szintén más vizekkel váltva fogyasztani.

5. Mizse ásványvíz

A Mizse ásványvíz összes oldott ásványianyag-tartalma 501 mg/l. A lajosmizsei Mizse-kút vize 65 mg/l kalciumot, 22,8 mg/l magnéziumot, 15,4 mg/l nátriumot, 2,8 mg/l káliumot, 2 mg/l kloridot tartalmaz, míg nitrát 1 mg/l-nél kevesebb van benne. Ezzel az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek közé tartozik, bár a csomagoláson feltüntetik azt is, hogy összetevőinek arányait figyelembe véve a nátriumszegény diétához alkalmas. 

6. Jana

A Jana ásványvíz összes oldott ásványianyag-tartalma 494 mg/l, amivel a csekély ásványianyag-tartalmú kategóriába tartozik. A víz a horvátországi Gorica Svetojanska Sveta Jana forrásából származik. Tartalmaz 63,8 mg/l kalciumot, 32 mg/l magnéziumot, 1,8 mg/l nátriumot, 0,6 mg/l káliumot, 381 mg/l hidrogén-karbonátot, 7,2 mg/l szulfátot, 2,9 mg/l kloridot, 0,02 mg/l fluoridot. A címke feltünteti továbbá, hogy 0,001 mg/l-nél kevesebb ammónium, 0,003 mg/l vas, 0,002 mg/l-nél kevesebb nitrit és 0,32 mg/l nitrát van benne. Tartalmaz viszont 4,8 mg/l szilícium-dioxidot, azaz kovasavat is, ami egyébként a csontképződés és a kollagéntermelés serkentőjeként ismert.

Összességében tehát elmondható, hogy a magasabb összes ásványianyag-tartalmú ásványvizek segítenek a szervezet kalcium- vagy a magnéziumraktárainak feltöltésében, az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek is hasznosak lehetnek a szervezet számára egy-egy kiemelt tápanyaguk miatt, ezért mindenképpen javasolt egy kedvenc márka terméke helyett többféle vizet felváltva fogyasztani.

Unod a mentes vizet? 10 egészséges ízesítő, aminek az íze is finom

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük