Így kell mérni otthon a vércukorszintet: bizonyos esetekben étkezések után is szükséges lehet
Cukorbetegség alatt a betegeknek rendszeresen ellenőrizniük kell a vércukorszintjüket otthon is, aminek pontos menetrendjéről beszélt a szakorvos.

vércukormérés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cukorbeteg állapotát, a kezelés eredményességét a vércukorérték alakulása jellemzi elsődlegesen. Ennek meghatározása, a vércukormérés alapvetően fontos a beteg életében. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa a frissen diagnosztizált diabéteszeseknek ad hasznos tanácsokat a mérést illetően.

A cukorbetegek számára nagyon fontos, hogy betartsák a helyes vércukormérés szabályait. Ez főleg azoknak okoz gondot, akik nemrég szembesültek állapotukkal. A vércukorértékek rendszeres kontrollálása, az önellenőrzés a diabétesz kezelésének fontos eszköze. 

Miért is fontos a rendszeres vércukormérés?

A vércukormérés célja, hogy fenntartsa vagy javítsa az anyagcserehelyzetet, és kivédje a szövődményeket. A kezelést így az élethelyzeteknek megfelelően tudja módosítani a beteg.

GettyImages-182657679 (1)

- Rendszeres időközönként ellenőrizni szükséges a HbA1c-értéket - ez az érték az elmúlt 6-10 hét vércukorszintjét mutatja. Mivel ez egy összegző adat, így, ha nincs a HbA1c a megadott tartományon belül, önkontroll nélkül nem lehet tudni, hol is voltak kilengések. Az önkontroll, a személyes vércukormérés jelentősége az, hogy azonnali képet ad a vér glükózszintjéről. Megmutatja, hogy étkezés után mennyivel nőtt a vércukorszint, segítségével ellenőrizhető a gyógyszeres, inzulinos, étrendi, mozgásterápia hatása az értékekre. A mérés által így kideríthető, hogy mi áll a nem megfelelő HbA1c-érték hátterében - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A vércukormérés gyakorisága függ a diabétesz típusától, tehát hogy 1-es típusú, 2-es típusú vagy terhességi cukorbetegség. Általánosságban vannak szabályok a mérésre, de ez minta, ettől a kezelőorvos javaslatára el lehet térni.

1-es típusú diabétesz esetén

A rendszeres önkontroll alapvető a közel normoglykaemia eléréséhez. A napi többszöri vércukormérés lehetővé teszi a napi többször alkalmazott inzulinadás esetén, hogy az élethelyzetnek megfelelően lehessen módosítani az inzulinadagokat. Ezáltal növelhetjük a kezelés biztonságosságát, az alacsony és magas vércukorértékek gyors korrigálását. 

GettyImages-1207139720

Javasolt mérések: az inzulinbeadások előtt, a főétkezéseket követően 90 perccel naponta. Heti egy alkalommal éjjel 2-3 óra között, valamint hipoglikémia gyanúja esetén.

 2-es típusú diabétesz esetén

Életmódterápiával kezelt pácienseknek

Kéthetente étkezés előtt és után másfél órával.

Gyógyszeres kezelésben részesülő páciensek

Hipoglikémiát okozó, tehát szulfonilurea-tartalmú gyógyszerek alkalmazása esetén: hetente két alkalommal éhgyomri, és a főétkezések után 90 perccel. Szükséges néha éjjel is mérni az esetleges hipoglikémia felismerése miatt.

Hipoglikémiát nem okozó gyógyszerek alkalmazása esetén: Hetente két alkalommal éhgyomri, havonta két alkalommal a főétkezések után 90 perccel.

Inzulinterápiában részesülő páciensek

Napi egyszeri, lefekvés előtt adott inzulin esetén: éhgyomri mindennap, és heti 1-2 alkalommal főétkezések után.

Napi kétszeri, kevert inzulin esetén:inzulinbeadások előtt, valamint reggeli étkezés előtt és után: heti egy alkalommal vacsora előtt és után. Időnként, ha szükséges, akkor éjjel 2-3 óra körül.

Napi háromszori inzulin esetén: inzulinbeadások előtt, étkezések előtt és után 90 perccel, valamint időszakosan 1. nap reggeli előtt és után, 2. nap ebéd előtt és után, 3. nap vacsora előtt és után.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ma már léteznek olyan eszközök, melyekkel ez a gyakori mérés kiküszöbölhető: ilyen például a szöveti glükózmonitorozás, amivel egy meghatározott ideig szinte folyamatosan képet kaphatunk a vércukorértékek alakulásáról. Az apró eszközt a hasfalba szúrják, és ez a szenzor elektronikus jeleket küld egy vevőegységbe, melyből kiolvashatóak az adatok - ezeket pedig a beteg továbbíthatja kezelőorvosának, dietetikusának is.

Kinek ajánlott az egyhetes, folyamatos vércukor monitorozása?

  • Olyan 1-es és 2-es cukorbetegek, akiknek a táplálkozás- és mozgásterápia mellett is gyakran esik le hirtelen a vércukor értéke.
  • 1-es típusú diabéteszben szenvednek, és a HbA1c-szintje 7,0% alatt van. Számukra a rendszer segít értéküket a megfelelő szinten tartani, miközben a hipoglikémia rizikója csökken.
  • 1-es típusú cukorbetegeknek, akiknek a HbA1c-szintje 7,0% felett van.
  • Azoknál a betegeknél, akik a gyógyszerelés és már terápiás eljárások mellett is gyakran tapasztalnak, mérnek önmagukon szélsőséges vércukorértékeket, hypo- vagy hyperglykaemiára utaló panaszok esetén.
  • 1-es típusú, terhes cukorbetegeknek.

10 rostban gazdag fogás a székrekedés és a vércukor-ingadozás ellen

A rostban gazdag étrend csökkenti a cukorbetegség és a rák kockázatát is, néhány egészséges ételnek különösen fontos helye van a napi étkezésben.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük