Cukorbetegséget okozhat a koronavírus: diabetológus szakorvos beszélt a felfedezésről
A koronavírus tanulmányozása közben kiderült, hogy akár cukorbetegséget is okozhat.

vércukorszint korona
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus fertőzés elsősorban a tüdőt támadja, ám minél jobban megismerjük a vírust, annál több minden derül ki róla. Ilyen új felfedezés például az, hogy eddig egészséges embereknél cukorbetegséget is generálhat, illetve már meglévő diabéteszt ronthat.

A Covid-19 fertőzés sok súlyos, néha elhúzódó egészségügyi problémát okozhat, például tüdőkárosodást, vesekárosodást, szívproblémákat. Az utóbbi időben a tudósok arra is rájöttek, hogy a fertőzés - akár hirtelen fellépő - 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget is okozhat, és sajnos egyre több ilyen esetre derül fény mostanában. Dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa arról beszélt, szerinte mennyire reális a veszély, érdemes-e a fertőzés után ellenőriztetni a vércukorértékeket.

Covid-19 és a diabétesz

A Schleswig-Holstein Egyetem kutatói úgy vélik, hogy megalapozott magyarázatuk van arra, hogy a Covid-19-fertőzés hogyan vezethet hirtelen cukorbetegséghez.

GettyImages-508173087

A hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei jelentős számú úgynevezett ACE2-receptort tartalmaznak, akárcsak a tüdő. Ráadásul ez a receptor egyéb fontos, a glükóz metabolizmusában részt vevő szövetekben, szervekben is megtalálható, mint a májban és a zsírszövetekben. Más szakemberek úgy gondolják, hogy ezek a receptorok a koronavírus tüskefehérjéihez kötődnek. A szerzők elmélete szerint egy koronavírus-fertőzés az ACE2 receptorokon keresztül így károsíthatja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit is. Cukorbetegséget provokálhat az is, hogy a koronavírus gyulladást okoz, ami pedig inzulinrezisztenciát eredményezhet, ami a diabétesz alapja. Ráadásul évek óta ismert az is, hogy a vírusfertőzések 1-es típusú cukorbetegséget is kiválthatnak, bár ez idáig ez igen ritka volt.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a cukorbetegség akut megnyilvánulása ezeknél a betegeknél klasszikus 1-es, 2-es vagy esetleg új cukorbetegség-forma, ahogy azt sem, hogy a fertőzés után megszűnik-e bizonyos idő múlva, állandósul, esetleg a Covid-19 alapból megnöveli-e a jövőbeni cukorbetegség kockázatát.

CoviDiab

A koronavírus miatti cukorbetegség eseteit egy globális nyilvántartásban, az úgynevezett CoviDiabban vezetik. Ez egy nemzetközi adatbázis, melyben a kutatók megosztják egymás közt az információkat, adatokat, hogy minél jobban megismerhessék a Covid-19 és a cukorbetegség közti kapcsolatot. Felvetődhet a kérdés, hogy mit tegyenek azok, akik Covid-fertőzötté váltak?

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Ez egy új vírus, új terület, és csak most kezdjük jobban megismerni a természetét, hatásait. Valóban aggasztó, hogy egyre több olyan eset lát napvilágot, amikor a fertőzés következtében cukorbeteg lett a fertőzésen átesett. Azt tanácsolom, hogy azok, akik hajlamosak a diabéteszre, családban előforduló cukorbetegség, magas BMI, terhességi cukorbetegség esetén, azoknak érdemes lehet OGTT-vel ellenőriztetni az értékeiket a felépülésük után - mondja dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Emellett mindenkinek érdemes figyelnie az alábbi tünetekre, és ha ezeket tapasztalja, szakemberhez fordulni akkor is, ha nem tartozik a veszélyeztetett csoportba diabétesz szempontjából:

  • testsúlyváltozás,
  • fokozott szomjúságérzés,
  • gyakori vizelési inger,
  • bőrszárazság,
  • nehezen gyógyuló sebek,
  • fokozott fáradtság,
  • zsibbadó végtagok,
  • gyakori fertőzések.
GettyImages-1280594465

Amennyiben cukorbetegséget diagnosztizálnak, úgy az értékek és a diabétesz típusa alapján életmódváltásra, valamint szükség esetén gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelésre van szükség. A vércukorértékek normalizálásával elkerülhetőek az olyan szövődmények, mint a lábszárfekély, szív- és érrendszeri problémák, veseműködési zavarok.

Így mutatja meg a bőr a cukorbetegséget

A vér magas glükózszintjével járó inzulinrezisztencia és cukorbetegség az egész testre kihat, így számos látványos változás mellett a bőr állapotát is befolyásolhatja.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük