Fontos dologra figyelmeztetnek a járvány kapcsán: a szakértő a cukorbetegekről beszélt
A cukorbetegek is járványszempontból veszélyeztetett csoportba tartoznak. Fertőzés esetén van pár dolog, amire külön oda kell figyelniük.

cukorbetegség covid nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-járvány mindenki életét megváltoztatta, az emberek megszokott biztonsága veszélybe került. Ez még az egészséges, alapbetegségekkel nem rendelkezőket is megviseli, hát még azokat, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Társbetegségek szempontjából a hypertonia, azaz magasvérnyomás-betegség után a diabétesz a leggyakoribb halálok. Az ITO-n, azaz intenzív osztályon kezeltek között kétszer nagyobb a diabéteszesek száma, 100 betegből 40 cukorbeteg. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusa arról beszélt, mik a tapasztalatai, hogyan hat ez az időszak a diabétesszel küzdők mindennapjaira, valamint milyen nehézségekkel kell leggyakrabban szembenézniük.

Járványszempontból veszélyeztetettek a cukorbetegek

A cukorbetegek számára az általános szabályokon kívül vannak dolgok, melynek betartásával csökkenthetik a fertőzés esélyét.

GettyImages-1215105887
Fotó: Dony / Getty Images Hungary

Nagyon fontos a szénhidrát-anyagcsere egyensúlyban tartása, emiatt gyakoribb vércukor-önellenőrzés szükséges, nemcsak az éhomi, hanem étkezés után másfél órával is. A beteg tartsa be az előírt szabályokat, a maszkviselést, a távolságtartást és a rendszeres fertőtlenítést.

Ha megfertőződik a vírussal a beteg, milyen teendői vannak?

COVID-fertőzés gyanúja esetén telefonon hívja családorvosát, kérjen tanácsot.

  • A betegség során fontos a rendszeres vércukormérés, és amennyiben ez eltér a kezelőorvos által meghatározott értékektől, és bizonytalan abban, hogy mit tegyen, kezelés módosítása céljából a beteg konzultáljon kezelőorvosával.
  • Vírusfertőzés esetén általában megemelkednek a vércukorértékek, több gyógyszerre, inzulinra lehet szüksége. Fontos, hogy elegendő gyógyszer, tesztcsík legyen a betegnél.
  • 2-es típusú diabétesz fennállásakor, kiszáradás esetén a metformin adását abba kell hagyni. Elképzelhető, hogy más orális készítmény alkalmazása javasolt, de az is lehet, hogy átmenetileg inzulinkezelésre van szükség. A cél, hogy a vércukorszint 6-10 mmol/l között maradjon. Amennyiben rendszeresen meghaladja a 10 mmol/l értéket, vizelet ketonvizsgálata is ajánlott. Ha ez pozitív, mindenképp konzultálni kell a kezelőorvossal.
  • 1-es típusú diabétesznél még gyakoribb ellenőrzés szükséges. Az inzulinkezelést soha nem szabad abbahagyni. A gyakori mérések alapján kell módosítani az inzulinadagokat a vércukorértékektől és a bevitt tápláléktól függően. Fontos a sok folyadék bevitele. Magas értékek esetén négyóránként mérje vércukorértékeit, éjszaka is. Ha sok keton mutatható ki a vizeletben, feltétlenül kórházi kezelésre van szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Milyen nehézségekbe ütköznek leginkább a betegek a járvány idején?

- Nehezebb a kezelőorvos elérése a sok telefonos tanácsadás miatt. Életmódjuk, szokásaik a járvány idején jelentősen megváltozott, és ezáltal több a stressz, és tanácstalanok a kezelés módosításában.

Több az online konzultáció?

- Igen, lényegesen több. Az is, aki nem szeretne személyesen megjelenni a rendelőben, a diabetológusával közvetlenül meg tudja beszélni a problémáit. Online konzultáció során tanácsokat kap a beteg a terápiamódosításról, a diétás teendőkről - mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

A betegek mennyire képesek kordában tartani a vércukorszintjüket a járvány idején?

Sokkal nehezebb a vércukorértékek normál értékhatárokon belül tartása, mert megváltoztak a körülmények. Ez többek között az online munkavégzésnek, rendszeres sportolás elhagyásának és a sok stressznek köszönhető.

Milyen esetekben forduljanak a betegek a diabetológusokhoz?

Minden olyan esetben, amikor úgy érzik, hogy nem tudnak megbirkózni a vércukorproblémákkal.

10 reggeli, ami nem emeli hirtelen a vércukrot

A fehérjében és rostban gazdag reggelik cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is ideálisak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük