Nem is hinnéd, milyen hatással van a gyaloglás az egészségedre
A részletek
Hatéves kutatás eredményeit közölték az amerikai tudósok.

Ha nem szeretsz futni, viszont az egészségedért és a jó közérzetedért te is szeretnél mindent megtenni, akkor jó hírünk van számodra! Ugyanis a kaliforniai székhelyű kutatóközpont, a Lawrence Berkeley National Laboratory élettani kutatásokkal foglalkozó részlege 2013-ban tette közzé hatéves kutatásának eredményeit, amiből kiderül, hogy az intenzív gyaloglás ugyanolyan jó hatással van a szívre, mint a kocogás.

A kutatás során több mint 33 ezer futót és 15 ezer rendszeres gyaloglót vizsgáltak hat éven át, és kimutatták, hogy az intenzív gyaloglás éppoly hatékonyan csökkenti a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulásának kockázatát, mint a futás. Az adatok vizsgálata azt igazolta, hogy a mozgás intenzitásának növelésével egyenesen arányosan javult a futás vagy a gyaloglás jótékony egészségügyi hatása.

Ahhoz, hogy megőrizd egészségedet, és fitt maradj, mindennapos mozgásra van szüksége szervezetednek! Ez jelenthet egy aerobikedzést, egy rövid sétát, vagy akár a lift helyett a lépcső használatát. Nézd meg, a szakértők hogy javasolják felépíteni a heti mozgásszükségletet! Ez még a te idődbe is bele fog férni!

Így indulj neki a gyalogló edzéseknek!

Vagyis egy lassú, andalgó séta azért nem váltja ki az edzésedet, de a sportszerű, intenzív gyaloglás már igen. Így futás helyett nyugodt szívvel dönthetsz a gyaloglás mellett, és fittebbé válhatsz. Minél hosszabban és minél tempósabban gyalogolsz, annál jobb - mondják az amerikai kutatók.

Ha döntöttél, és idén te is nekikezdesz a rendszeres gyaloglásnak, azt tanácsoljuk, végezd edzésszerűen. Használj hozzá futócipőt, hiszen az ízületeket ugyanúgy kímélni kell ennél a mozgásformánál, mint a futásnál, ruházatod pedig legyen laza és kényelmes, ami nem hátráltat a szabad mozgásban.

A legjobb, ha a közeli erdőbe, parkba tudsz kimenni, ahol van valamennyi szintkülönbség is a domborzatban - hiszen, ha időnként egy-egy lankás dombra is fel kell gyalogolnod, az még hatásosabbá teszi az edzésedet. Amennyiben ezt bonyolult lenne heti három alkalommal végezni, akkor a Margitszigeten, vagy ha kertvárosi részen laksz, akkor a szomszédos utcákban is kivitelezheted.

Társaságban pedig minden könnyebb, így, ha van olyan barátnőd, akivel össze tudjátok szervezni az edzéseket, az plusz motivációt adhat ahhoz, hogy ne hagyd ki a gyaloglást a sűrű hétköznapokban sem.

Dinamikus gyaloglás

Hogyan végezd a gyaloglóedzést, hogy érezhesd a hatását? Ehhez az úgynevezett dinamikus gyaloglást kell elsajátítanod, és hetente legalább három alkalommal kell végezned 40-60 percen keresztül. A dinamikus gyaloglásnál a karok és a vállak aktívan mozognak, majdnem úgy, mint a futásnál, lábaidat azonban nem emeled olyan magasra, és a mozgás folyamatában nem lesz olyan fázis, mikor mindkét lábad a levegőben van - vagyis egyik talpad mindig érintkezik a talajjal.

Az amerikai kutatásról bővebben a Daily News oldalán olvashatsz.

Ezt is szeretjük