Fejfájás, izomfeszülés, görcsök? Íme, egy mellékhatások nélkül gyógymód

Feövenyessy Krisztina cikke a triggerpont-oldásról.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szokott rendszeresen fájni a fejed? Hát a derekad? Érezted már úgy, hogy olyan merev a nyakad, mintha egyetlen kőtömbből lenne kifaragva? Gerincferdülésed van, netán lumbágótól szenvedsz?

Mit szólnál, ha valaki azt mondaná, létezik olyan terápia, amellyel mintegy gombnyomásra csökkenthetőek vagy akár meg is szüntethetőek panaszaid? Feövenyessy Krisztina alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, Dorn-gerincterapeuta cikkét olvashatod a triggerpont-oldásról.

Izomfeszülés - sokféle panasz mögött

Talán nem gondolnád, hogy krónikus fejfájásod, esetleg gerincferdülésed hátterében akár egyszerű izomfeszülés is állhat. Pedig gyakran ez a kiváltó ok. A különféle fájdalmak, betegségek meglepően nagy része mozgásszervi eredetű: kórosan feszülő izmok és egyéb szövetek okozzák.

A tartósan feszes izmok ugyanis akadályozzák a vérkeringést, ízületi blokkokat hozhatnak létre, sőt, akár a csontokat is képesek kimozdítani a helyükről - így testi aszimmetria, például gerincferdülés kialakulásához is vezethetnek. Az úgynevezett triggerpont-oldással feloldhatóak az izomfeszülések, megszűnhet a góc és beindulhat a gyógyulási folyamat. Ez a kezelési technika a lágyrész-manuálterápia körébe tartozik.

Milyen problémákra jó a triggerpont oldás?

  • Ínsérülések.
  • Meszesedés.
  • Kisugárzó fájdalmak.
  • Különféle gerincpanaszok.
  • Tartáshibák, testi aszimmetria.
  • Porc- és porckorongsérülések.
  • Arc-, fog-, fejfájás, gyakori migrén.

Mik azok a triggerpontok?

Ttriggerpontnak azokat az izmokon tapintható csomócskákat nevezzük, amelyekben összegyűlik az adott izom feszültsége. A triggerpontok rendkívül érzékenyek, a helyi panaszok mellett általában kisugárzó fájdalmat okoznak. Ha megfelelő technikával nyomást gyakorlunk a csomókra, az izom feszülése azonnal oldódik.

Képzelj magad elé egy gumiszalagot, amelyre csomót kötöttél. Próbáld meg képzeletben megnyújtani a szalagot. Ugye, nem sikerül? A szalag működésképtelenné vált. Ugyanez történik az izommal, ha triggerpont alakul ki benne: nem tudja ellátni funkcióját, sérülékennyé és fájdalmassá válik. Mindez kihat az egész szervezet működésére, hiszen a sérült izom miatt megbomlik az izomegyensúly, azaz a teljes rendszer statikája.

Gyorsteszt

Nem hiszed? Próbáld ki magadon! Állásban húzd fel erősen a jobb vállad, mintha az izom rövidült volna meg. Figyeld meg, hogy ez az apró mozdulat hogyan hat a teljes testedre: jobb oldaladon feljebb kerül a vállad, lefelé billen a medencéd és megfeszül a bőröd. Bal oldaladon ezzel szemben lefelé mozdul a vállad, feljebb billen a medencéd, gyűrődik a bőr, és mintha rövidebbé válna a lábad is. Nos, hasonló strukturális változások történnek a testedben akkor, ha akár csak egyetlen izom is tartósan feszült állapotba kerül.

Mitől alakulnak ki triggerpontok az izomban?

A triggerpontok kialakulásáért leginkább a stressz, a helytelen életmód, a rossz tartás és a mozgáshiány okolható, de előidézheti túlterhelés, trauma, szervi és ízületi betegség, idegrendszeri probléma, az anyagcsere vagy a hormonrendszer rendellenes működése, esetleg fertőzés is.

Amennyiben az elváltozás kezeletlen marad, az hosszú távon olyan betegségek kialakulásához vezethet , mint a porc- és porckorongsérülések, ízületi kopások, gerincferdülés, lumbágó, kisugárzó fájdalmak vagy akár belső szervi rendellenességek.

Hogyan hat a triggerpont-kezelés?

A megfelelő pontra gyakorolt erőteljes nyomásra az idegrendszer az izom reflexes ellazulásával válaszol. A lazulás hatására feloldódik a csomó, javul az adott terület vérellátása, távoznak a felhalmozódott salakanyagok. Az izom visszanyeri eredeti hosszát, és akár egyetlen alkalom is elegendő lehet ahhoz, hogy helyreálljon az izomegyensúly, megszűnjön, illetve jelentősen javuljon az esetleges testi aszimmetria. A kezelés ugyan nem fájdalommentes, de a megkönnyebbülés azonnali és jelentős.

Így zajlik a kezelés

A modern lágyrész manuálterápia kizárólag szakképzett terapeuták által alkalmazható, komoly anatómiai ismeretekre épülő tudományos eljárás, amely izom és egyéb lágyszövet eredetű problémák gyógyításával foglalkozik. A kezelést minden esetben megelőzi egy alapos állapotfelmérés, amelynek során megkeressük az adott probléma kiváltó okát, majd feltérképezzük a kezelendő izmokat, szöveteket.

Speciális masszázzsal fellazítjuk az egymás alatt elhelyezkedő izomrétegeket, majd a kitapintott triggerpontot mechanikus ingernek - ujjnyomásnak - tesszük ki mindaddig, amíg a nyomás által kiváltott fájdalom csökken vagy megszűnik.

Ez jelzi ugyanis a feszülés oldódását. Ezt követően az adott izomszakaszt manuálisan megnyújtjuk, majd nyugalomba helyezzük. A kezelés után célszerű rendszeresen személyre szabott otthoni korrekciós mozgásgyakorlatokat végezni annak érdekében, hogy a ne alakuljon ki ismét túlterheltség.

A terápiát követő napokban izomlázszerű fájdalom léphet fel a kezelt területen, amely azonban regeneráló krémekkel, esetleg kineziológiai tapasszal jelentősen enyhíthető. Az anyagcsere serkentése érdekében érdemes két-két és fél liter folyadékot fogyasztani, és néhány napig kerülni a megerőltető sportokat, házimunkát.

Ezt is szeretjük