A gerincferdülés tünetei és kezelése - Felnőttként is érinthet!

A gerincferdülés nem csak a kamaszok betegsége, ismerd meg a kezelési módokat!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gerinc a koponyacsontot a medencével összekötő csontos oszlop, mely 33 csigolyából áll. A csigolyák a kisízületekkel csatlakoznak egymáshoz, melyek erőssé, ugyanakkor mozgékonnyá is teszik a test tartóoszlopát. Ha a gerincoszlop ferdül, idővel a hát fájdalmát okozza, illetve negatívan befolyásolja a test terhelhetőségét.

A gerincferdülés jellemzően gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, de felnőttként is tehetsz egy keveset azért, hogy javuljon az állapot.

A gerincoszlop feladata

Kiegyenesedett testhelyzetben a gerinc támasztja alá a fejet és a törzset, továbbá csatlakozási helyet biztosít a bordák, a hát ínszalagjai és izmai számára. Emellett a sérülékeny gerincvelőt is védi a károsodástól. A gerincoszlop ezenkívül a kalcium és más ásványi anyagok tárháza, a csigolyatestek pedig a vérsejteket termelő csontvelőt tartalmazzák.

A gerincferdülésről

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbülete, minek következtében a gerinc hátulnézetből S alakot vesz fel. Ez lehet veleszületett rendellenesség, esetleg az alsó végtagok eltérő hosszúságának eredménye, de legtöbb esetben úgynevezett idiopathiás gerincferdülésről van szó, melynek orvosi oka ismeretlen. A rossz testtartástól eltérően az ilyen jellegű gerincferdülés nem korrigálható úgy, hogy tudatosan odafigyelsz a tartásodra, és próbálod kihúzni magad.

Leggyakoribb tünetek

  • Hátfájás, zsibbadás.
  • Csökkent fizikai terhelhetőség.
  • A gerinc S alakú görbülete hátulnézetből.
  • Az egyik váll vagy csípő magasabban helyezkedik el.

A gerincferdülés két típusa

A gerincferdülés lehet funkcionális és strukturális. Előbbi kategóriába az oldalirányú görbületek tartoznak, melyeket nem kísér a gerinc csavarodása: előrehajlított helyzetben, valamint fekve eltűnik a görbület. A strukturális típusnál azonban már a gerinc háromdimenziós görbületéről beszélünk. Ez a súlyosabb elváltozás idővel a porckorongok deformitásához, vagyis porckorongsérvhez vezet.

Mikor alakul ki?

A probléma jellemzően a gyors növekedés időszakában alakul ki: amikor a csontrendszer hirtelen fejlődését még nem követi az izmok és ízületek megerősödése. Ilyenkor a fokozott terhet a gyenge izomzat nem tudja megtartani, így a gravitáció negatív hatást gyakorol a gerincoszlopra. Bár a gerincferdülés jellemzően gyermek-, illetve fiatalkorban alakul ki, bizonyos fokú deformitások még felnőttkorban is keletkezhetnek, illetve kezelhetők.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kezelési lehetőségek

Elmaradhatatlan gyógytorna

A gerincferdülés esetén alkalmazott gyógytorna a törzs izmainak erősítéséből, illetve nyújtógyakorlatok végzéséből áll. A torna hatására a gerinc menti izmok megerősödnek, a gerincoszlop rugalmasabbá válik, valamint felszabadul a káros terhelés alól. A gerincferdülés kezelésében egyre elterjedtebb módszer a Schroth-terápia. A módszer célja a gerinc felegyenesítése annak megnyújtásával, valamint a törzs középre forgatása úgynevezett háromdimenziós légzéssel. A gyógytornásszal megtanult gyakorlatok beépíthetők a hétköznapi életbe, illetve otthon is végezhetők. Ha többet akarsz tudni a terápiáról, kattints ide! »

Úszás, jóga

Enyhébb gerincferdülés esetén mindenképpen olyan sportot válassz, mely nem túl megerőltető. Mivel úszás közben nem terheled az ízületeket, és a sérülések kockázata minimális, ez a mozgásforma kimondottan ajánlott. Az úszás kifejezetten jó hatással van szinte bármilyen gerincproblémára, hiszen szimmetrikusan erősíti a hátizmokat.

A jóga szintén remek választás. Ráadásul létezik olyan válfaja is - úgynevezett gerincjóga -, mely kimondottan a test tartóoszlopának problémáira koncentrál. Anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal segít helyreállítani a megfelelő egyensúlyt és a gerinc egészséges állapotát.

Műtéti beavatkozás

Műtétre csak legsúlyosabb esetekben kerül sor. Ilyenkor a gerincferdülés által okozott fájdalom szinte elviselhetetlen, a görbület jelentős, és a deformitás már a szív vagy a tüdő egészségét is veszélyezteti. A beavatkozás során fémcsavarokat, lemezeket vagy rudakat építenek a gerincoszlopba, melyek kiegyenesítik azt. A műtét azonban cseppet sem veszélytelen, sok komplikációval járhat.

Cikkünk a Reader’s Digest Családi orvosi kalauz című könyve segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

no nyak
  • tünetek és betegségek
  • gerincbetegség

Ropogó nyak huszonévesen

Ezt is szeretjük