A gerincferdülés tünetei és kezelése - Felnőttként is érinthet!
A gerincferdülés nem csak a kamaszok betegsége, ismerd meg a kezelési módokat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gerinc a koponyacsontot a medencével összekötő csontos oszlop, mely 33 csigolyából áll. A csigolyák a kisízületekkel csatlakoznak egymáshoz, melyek erőssé, ugyanakkor mozgékonnyá is teszik a test tartóoszlopát. Ha a gerincoszlop ferdül, idővel a hát fájdalmát okozza, illetve negatívan befolyásolja a test terhelhetőségét.

A gerincferdülés jellemzően gyermek-, illetve serdülőkorban alakul ki, de felnőttként is tehetsz egy keveset azért, hogy javuljon az állapot.

A gerincoszlop feladata

Kiegyenesedett testhelyzetben a gerinc támasztja alá a fejet és a törzset, továbbá csatlakozási helyet biztosít a bordák, a hát ínszalagjai és izmai számára. Emellett a sérülékeny gerincvelőt is védi a károsodástól. A gerincoszlop ezenkívül a kalcium és más ásványi anyagok tárháza, a csigolyatestek pedig a vérsejteket termelő csontvelőt tartalmazzák.

A gerincferdülésről

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbülete, minek következtében a gerinc hátulnézetből S alakot vesz fel. Ez lehet veleszületett rendellenesség, esetleg az alsó végtagok eltérő hosszúságának eredménye, de legtöbb esetben úgynevezett idiopathiás gerincferdülésről van szó, melynek orvosi oka ismeretlen. A rossz testtartástól eltérően az ilyen jellegű gerincferdülés nem korrigálható úgy, hogy tudatosan odafigyelsz a tartásodra, és próbálod kihúzni magad.

Leggyakoribb tünetek

  • Hátfájás, zsibbadás.
  • Csökkent fizikai terhelhetőség.
  • A gerinc S alakú görbülete hátulnézetből.
  • Az egyik váll vagy csípő magasabban helyezkedik el.

A gerincferdülés két típusa

A gerincferdülés lehet funkcionális és strukturális. Előbbi kategóriába az oldalirányú görbületek tartoznak, melyeket nem kísér a gerinc csavarodása: előrehajlított helyzetben, valamint fekve eltűnik a görbület. A strukturális típusnál azonban már a gerinc háromdimenziós görbületéről beszélünk. Ez a súlyosabb elváltozás idővel a porckorongok deformitásához, vagyis porckorongsérvhez vezet.

Mikor alakul ki?

A probléma jellemzően a gyors növekedés időszakában alakul ki: amikor a csontrendszer hirtelen fejlődését még nem követi az izmok és ízületek megerősödése. Ilyenkor a fokozott terhet a gyenge izomzat nem tudja megtartani, így a gravitáció negatív hatást gyakorol a gerincoszlopra. Bár a gerincferdülés jellemzően gyermek-, illetve fiatalkorban alakul ki, bizonyos fokú deformitások még felnőttkorban is keletkezhetnek, illetve kezelhetők.

Kezelési lehetőségek

Elmaradhatatlan gyógytorna

A gerincferdülés esetén alkalmazott gyógytorna a törzs izmainak erősítéséből, illetve nyújtógyakorlatok végzéséből áll. A torna hatására a gerinc menti izmok megerősödnek, a gerincoszlop rugalmasabbá válik, valamint felszabadul a káros terhelés alól. A gerincferdülés kezelésében egyre elterjedtebb módszer a Schroth-terápia. A módszer célja a gerinc felegyenesítése annak megnyújtásával, valamint a törzs középre forgatása úgynevezett háromdimenziós légzéssel. A gyógytornásszal megtanult gyakorlatok beépíthetők a hétköznapi életbe, illetve otthon is végezhetők. Ha többet akarsz tudni a terápiáról, kattints ide! »

Úszás, jóga

Enyhébb gerincferdülés esetén mindenképpen olyan sportot válassz, mely nem túl megerőltető. Mivel úszás közben nem terheled az ízületeket, és a sérülések kockázata minimális, ez a mozgásforma kimondottan ajánlott. Az úszás kifejezetten jó hatással van szinte bármilyen gerincproblémára, hiszen szimmetrikusan erősíti a hátizmokat.

A jóga szintén remek választás. Ráadásul létezik olyan válfaja is - úgynevezett gerincjóga -, mely kimondottan a test tartóoszlopának problémáira koncentrál. Anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal segít helyreállítani a megfelelő egyensúlyt és a gerinc egészséges állapotát.

Műtéti beavatkozás

Műtétre csak legsúlyosabb esetekben kerül sor. Ilyenkor a gerincferdülés által okozott fájdalom szinte elviselhetetlen, a görbület jelentős, és a deformitás már a szív vagy a tüdő egészségét is veszélyezteti. A beavatkozás során fémcsavarokat, lemezeket vagy rudakat építenek a gerincoszlopba, melyek kiegyenesítik azt. A műtét azonban cseppet sem veszélytelen, sok komplikációval járhat.

Cikkünk a Reader’s Digest Családi orvosi kalauz című könyve segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

no nyak
  • tünetek és betegségek
  • gerincbetegség

Ropogó nyak huszonévesen

Ezt is szeretjük