Rákellenes, csökkenti a gyulladást a szervezetben - A torma áldásos egészségügyi hatásai
A húsvéti asztalok népszerű kelléke rendkívül egészséges.
A csípős, karakteres ízű torma itthon általában húsvétkor kerül elő, a reszelt torma és a tormakrém remek kiegészítője a sonkából, tojásból, kalácsból és zöldségekből álló hagyományos lakomának.
A gyökérzöldséget világszerte használják, jellemzően fűszernövényként, de a népgyógyászatban különböző terápiás célokra is. Tele van hasznos tápanyagokkal, számos úton-módon támogatja a szervezetet.
A torma egészségügyi hatásai
A torma (Armoracia rusticana) a feltételezések szerint Kelet-Európából származik, a keresztesvirágú zöldségekhez tartozik. Évelő növény, amelynek a gyökerét fogyasztjuk. Eredetileg gyógynövényként termesztették, hosszú, fehér gyökere, és zöld levelei vannak. Amikor a gyökeret levágják, egy enzim a szinigrin nevű vegyületet mustárolajjá bontja le. Ez az olaj, az allil-izotiocianát adja a torma jellegzetes, csípős ízét és illatát.
A torma gyökerét általában lereszelve, ecetes, cukros, sós lében teszik el, de népszerű az almával, majonézzel, mustárral vagy céklával elkevert tormakrém is. Veszít az erősségéből, ha a fogyasztás előtt néhány nappal lereszeljük.
A torma hagyományos húsvéti étel, tökéletes kiegészítője a sonkának. Eleink az ünnepi lakoma egyes ételeinek szimbolikus jelentőséget tulajdonítottak, a népi értelmezés szerint a torma a keresztre feszített Krisztusnak kínált ecet keserűségét idézi fel.
A torma még kis adag esetén is komoly egészségügyi előnyökkel járhat. A kalóriatartalma alacsony, egy evőkanál ecetes finomság körülbelül 7 kalóriát tartalmaz. A zöldségben olyan fontos tápanyagok találhatók, mint a kalcium, a kálium, a magnézium és a folát. Gazdag a szervezet számára kifejezetten hasznos növényi vegyületekben, így például a glükozinolátokban, amelyek izotiocianátokká bomlanak le. Az izotiocianátok a kutatások szerint rákellenesek, hozzájárulhatnak a cukorbetegség megelőzéséhez, óvják a szívet és az idegrendszert. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a tormában található vegyületek megakadályozhatják a vastagbél-, tüdő- és gyomorrák növekedését. A szinigrin pedig a gyulladáscsökkentésben lehet hasznos.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A gyökér vágásakor keletkező allil-izotiocianát erőteljes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, a vizsgálatok azt mutatják, hogy számos baktérium ellen felveheti a harcot. A növényt csípőssége miatt gyakran vetik be megfázásos és légzési problémák enyhítésére, támogathatja a tüdő egészségét is.
A torma tehát nagyon egészséges táplálék, ugyanakkor nem árt vigyázni vele, nagy mennyiségben irritálhatja a torkot, a szemet és az orrot. Ereje különösen a gyomorfekéllyel, emésztési problémákkal, gyulladásos bélbetegséggel élők számára jelenthet problémát.
Ehetnek-e tojást a cukorbetegek?
A húsvét aligha elképzelhető tojás nélkül. Na de hogyan hat a sokat vizsgált étel a cukorbetegek szervezetére?
Hogyan hat a cukorbetegek szervezetére a tojás? Nem mindegy, hogy készítik el
A cukorbetegeknek nem csak az adott élelmiszer szénhidráttartalmát érdemes mérlegelniük.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- egészséges étkezés
- rheumatoid arthritis