Igen erős a rákellenes hatásuk: 10 növény, ami segít megelőzni a daganatok kialakulását
Finomak és szuperegészségesek, ajánlott sokat fogyasztani belőlük.

petrezselyem
beauty and style
Top olvasott cikkek

A testi-lelki jóllét és az életmód rendkívül szoros kapcsolata már régóta közismert. Az egészséges életmód egyik legfontosabb alappillére a táplálkozás. Az, hogy mi kerül az ember tányérjára, jócskán meghatározza a fizikai állapotát. A napjainkban népbetegségeknek számító kórképek, így a szív- és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz, valamint a daganatos elváltozások kialakulása is egyértelmű összefüggést mutat az étrenddel.

Ezekre a problémákra genetikai tényezők is hajlamosíthatnak, így előfordulhat, hogy annak ellenére, hogy valaki a lehetőségeihez mérten mindent megtesz az egészsége megóvásáért, mégis szembe kell néznie a betegséggel. Ugyanakkor a szakemberek szerint a kockázat némi odafigyeléssel, ha szükséges, életmódbeli változtatással csökkenthető. A daganatos megbetegedések megelőzésében a szűrővizsgálatokon való részvétel mellett segíthet a rendszeres fizikai aktivitás, a kielégítő pihenés, a hatékony stresszkezelés, valamint a gyakran rákellenesnek is nevezett, egészséges tápanyagokban bővelkedő ételek gyakori fogyasztása.

Rákmegelőzésben segítő táplálékok

A zöldségekben nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns hatású vegyületek, rostok, vitaminok és ásványi anyagok mind-mind segíthetnek az egészség megőrzésében. Az antioxidánsok a sejtöregítő szabad gyökökkel szembeni küzdelemben vesznek részt, a rostok egyebek mellett az emésztőrendszer megfelelő állapotának fenntartásáért felelnek, így kulcsfontosságú szerephez jutnak például a végbélrák rizikójának mérséklésében. Fontos megjegyezni, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, változatos táplálkozás az optimális testsúly megőrzését is támogatja, ami a rákos elváltozások szempontjából is lényeges, ugyanis az elhízás megnövelheti egyes daganattípusok, többek között a méh-, a hasnyálmirigy- és a menopauzán átesett nők esetében a mellrák kialakulásának kockázatát. A következő zöldségeket az egészség megőrzése és a daganatos kórképek prevenciója érdekében is ajánlott az étkezés rendszeres részévé tenni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük