A tüdőgyógyász, aki minden elvesztett betegével meghalt: Dr. Szondy Klára szerint sokan daganattal sem tudnak leszokni

Dr. Szondy Klára, a Korányi emlékgyűrűvel jutalmazott tüdőgyógyász-onkológus főorvos azt vallja, a beteget szeretve lehet csak gyógyítani.

támogat-támasz-beteg-páciens-orvos-ápoló

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon súlyos népegészségügyi problémát jelent a dohányzás és az abból eredeztethető megbetegedések, így a tüdőrák, mely összességében hazánkban a legtöbb halálesetet okozó daganattípusnak számít, illetve az asztmás, COPD-s betegség. A leszoktatást célzó kampányok hatása azonban csekélynek látszik a dohányzók tömegeire nézve, amely Magyarországon 37% körüli a teljes lakosságot tekintve.

Dr. Szondy Klára, a Korányi emlékgyűrűvel jutalmazott tüdőgyógyász-onkológus főorvos a Trend FM Egy Nő című portréműsorában Kutasi Juditnak beszélt arról, hogy akad, akit még egy súlyos daganatos megbetegedés vagy egy fulladással járó COPD sem képes eltántorítani a dohányzástól.

Minden betegével ő is meghal egy kicsit

Dr. Szondy Klára az interjúban elmondta: az akár több évig tartó kezelések során érzelmileg is kötődött pácienseihez, mindig barátként tekintett rájuk, ezért minden elvesztett betegével ő is meghalt. Bár úgy látja, általános tendencia az, hogy az egészségügy súlyos leterheltsége rányomja a bélyegét az orvos-beteg-kapcsolatra, ő maga ma is ugyanúgy szereti a betegeit, ahogy évtizedekkel ezelőtt indult a szakmában. Az pedig mindenért kárpótolja, ha egy-egy betege meggyógyul.

- Annak idején a magyarországi onkológia megteremtője, Eckhardt professzor megtanított arra, hogy húsz százalék esélyt akkor is adjunk a betegnek és magadnak, ha már a halálos ágyánál állunk. Ez megragadt bennem. (...) Aki ott ült velem szemben, arról én is elhittem, hogy ő az az egy kivétel, aki biztos meg fog gyógyulni, és én mindent megteszek - vallotta be a főorvos.

- Ma sem tudnám másképp csinálni. A fiataloknak csak egyet szoktam mondani: szeressétek a beteget! Ha szeretitek, utána fogtok menni, utánanéztek, emögött lesz tudomány is, és meg fogtok érte tenni mindent, meg fogjátok gyógyítani. De ha nem szeretitek őket, jobb, ha most felálltok, mert akkor nagyon nehéz szakma lesz.

A főorvos kiemelte: a tüdő rendkívül fontos szervünk, amelyben minden lecsapódik - az összes daganat, autoimmun betegség, vírusfertőzés megjelenhet benne, hiszen egy komplex szűrőrendszerként működik a szervezetben. Ez pedig széles ismeretet kíván, melyet folyamatosan szükséges bővítenie az orvosoknak a legújabb kutatások eredményeivel.

Az elmúlt évtized gyógyászatában rendkívül örömteli fejleménynek tartja, hogy rengeteget fejlődött a rákgyógyítás, egyre több olyan korszerű gyógyszer érhető el, melyek már hosszabb, minőségi életet biztosítanak számos tüdődaganatos beteg számára a szenvedés helyett. Egy korábbi interjújában elmondta, addig szeretne élni, míg a tüdőrák gyógyítható nem lesz. Azt azonban leszögezte: messze vagyunk még a csodától, ezért a cél elsősorban a megelőzés. Életmódváltással, teljes körű odafigyeléssel - amelyhez hozzátartozik a környezeti ártalmak mérséklése, a stressz és a légszennyezettség kerülése, a dohányzásról való leszokás, a megfelelő étkezés - 40%-kal csökkenthető lenne az esetek száma.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bár a legszerencsésebb, ha az ember füstmentessé teszi az életét, a főorvos elmondta, rövid távon azzal is igazán elégedett lenne, ha a dohányzók 37%-ából 7% még teljesen leszokna, a maradékból pedig minél többen - azok, akik sehogy nem tudják letenni a cigarettát -legalább egy ártalomcsökkentett megoldást választanának.

Dr. Szondy Klára évek óta egy ártalomcsökkenésért küzdő egyesület tagja, és hangsúlyozza is, hogy amennyiben a beteg képtelen leszokni a dohányzásról, részmegoldást jelenthet, ha legalább egy kevésbé ártalmas, innovatív dohányterméket használ. Noha a valódi megoldást a teljes leszokás jelentené, a friss kutatások szerint nem is elsősorban az erős függést okozó nikotin, hanem az égés során keletkező anyagok, így a kátrány és más, nyálkahártyát, hörgőhámot károsító részecskék okozzák a legsúlyosabb egészségügyi szövődményeket.

A SARS-Cov-2-pandémia az élet minden területére hatott, ám a tüdőgyógyászatban kifejezetten erősen csapódott le a szervet érintő károsodás miatt. Dr. Szondy Klára elmondta, a Covid okozta súlyos tüdőproblémák a dohányzáshoz hasonlóan súlyos szövődményeket, akár hegeket is idézhetnek elő, utóbbiak veszélye, hogy a daganatos elváltozás kockázatát is növelik.

- Ebben a pillanatban teljesen uralja a szakmát a járvány és az úgynevezett poszt-Covid-tüdőkárosodás, erre már klinikák, osztályok, rehabilitációs központok is alakultak. Szerencsére nagy részük felszívódik, azt remélem, kevés heg marad majd vissza.

Dr. Szondy Klára azt is bevallotta: 2014-ben egy infarktus hatására döntött úgy, hogy picit visszavesz a tempójából, behúzza a féket, amire korábban gondolni sem tudott. Nem állt azonban meg teljesen a munkában, egy alapítványt hozott létre, amelynek célja, hogy rászoruló egészségügyi dolgozókon segítsen. A Covid-pandémia idején festeni is kezdett, amely kapcsán a hosszabb távú tervei között szerepel összegyűjteni a művész egészségügyi dolgozókat egy kiállítás és egy árverés erejéig. Az ártalomcsökkentés jegyében pedig az egészséges életmódra szeretné felhívni a figyelmet a jövőben tematikus tanácsadással, futóversenyekkel, szervezett túrákkal.

Dr. Szondy Klára, a Korányi emlékgyűrűvel jutalmazott tüdőgyógyász-onkológus főorvos és Kutasi Judit teljes podcastbeszélgetése a Trend FM Egy Nő című portré műsorában hangzott el, mely a következő linken is meghallgatható.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Gyógyulás az áttétes tüdőrákból

Tari Katalin, a gyöngyöspatai patikusnő áttétes tüdőrákkal került orvoshoz, majd hosszú út vezetett teljes tünetmentességéhez.

Ezt is szeretjük