Kinek ingyenes a tüdőszűrés? A vizsgálat nem csak a tbc-t mutathatja ki

A tüdőszűrés segít idejében kideríteni a szerv elváltozásait, és sokaknak térítésmentes.

tudoszures-no-beteg-mellkas-rontgen

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tüdőszűrés sokáig minden 14 éves kor feletti felnőttnek évente kötelező volt a tbc kiszűrése végett. Jelenleg önkéntes alapon végezhető, és nem mindenkinek ingyenes, ám jelentősége kétségtelen, a vizsgálat a tüdő elváltozásait korai szakaszban képes tetten érni.

A tüdőbetegségek kockázati csoportjaiba tartozók rendszeres szűrése elengedhetetlen, és bár a diagnózishoz alaposabb mellkasi ultrahang is szükséges lehet, a néhány perces, fájdalommentes vizsgálat többek között a tbc-vel járó szöveti elhalások vagy a daganatos elváltozások gyanúját vetheti fel vagy zárhatja ki.

Kinek ingyenes a tüdőszűrés?

A tüdőszűrő röntgen évente egy alkalommal térítésmentesen elvégezhető 40 éves kor felett, háziorvosi beutalóval. A vizsgálat nem kötelező, de ajánlott, már csak azért is, mert a tüdőrák a 45 év felettieket érinti legnagyobb valószínűséggel, és általa jó eséllyel erre a betegségre is fény derülhet időben.

Emellett a fertőző tüdőbetegségek rizikócsoportjaiba tartozóknak is jár a díjmentes szűrés, melynek elvégzésére a törvény kötelez.

Ide tartoznak többek között a hajléktalanok és a velük foglalkozó dolgozók, az utcai szociális munkások, a közérdekű önkéntességet végzők, a büntetés-végrehajtási intézetek, fogdák, közösségi szállások, népkonyhák dolgozói és egyes egészségügyi dolgozók, akiknek 18 év fölött beutaló nélkül is jár az ingyenes vizsgálat.

A gyerekek szűrése 14 és 18 év között ingyenes, beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat birtokában. A fizetés alól mentesülnek a szakképzési és felsőoktatási intézmények azon tanulói is, akik szakmai alkalmassági vizsgálat céljából végzik el a szűrést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Panaszok, így elhúzódó köhögés vagy mellkasi fájdalmak esetén szakorvosi vizsgálatra van szükség, beutalóval a tüdőgyógyászati vizsgálatok természetesen díjmentesek. 

Mennyibe kerül a tüdőszűrés?

40 éves kor alatt tünetmentesen, továbbá a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatok részeként a mellkasröntgen ára 1700 forint, mely a NEAK által meghatározott összeg. A befizetés csekken történik a szűrőállomáson.

A röntgen a tuberkulózis mellett a rákos halálozási statisztikákat vezető tüdődaganatos megbetegedések, az országban jelenleg is félmillió embert érintő COPD, illetve az asztma kiszűrésében is segít, amelyek mindegyike korai felismeréssel gyógyítható sikeresen. A dohányosok, a cukorbetegek, az immunhiányos betegek, a HIV-fertőzöttek különösen veszélyeztetettek a tüdőrendellenességekben, ezért számukra fokozottan javasolt a vizsgálat éves elvégzése.

Veszélyes a munkahelyi kitettség

Ha az ember a munkahelyén nap mint nap ki van téve a megbetegedés kockázatának, jobb tisztában lenni azzal, hogy a törvény szerint milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak. A következő munkakörökben fokozott a rák kockázata.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük