Kinek ingyenes a tüdőszűrés? A vizsgálat nem csak a tbc-t mutathatja ki
A tüdőszűrés segít idejében kideríteni a szerv elváltozásait, és sokaknak térítésmentes.

tudoszures-no-beteg-mellkas-rontgen
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tüdőszűrés sokáig minden 14 éves kor feletti felnőttnek évente kötelező volt a tbc kiszűrése végett. Jelenleg önkéntes alapon végezhető, és nem mindenkinek ingyenes, ám jelentősége kétségtelen, a vizsgálat a tüdő elváltozásait korai szakaszban képes tetten érni.

A tüdőbetegségek kockázati csoportjaiba tartozók rendszeres szűrése elengedhetetlen, és bár a diagnózishoz alaposabb mellkasi ultrahang is szükséges lehet, a néhány perces, fájdalommentes vizsgálat többek között a tbc-vel járó szöveti elhalások vagy a daganatos elváltozások gyanúját vetheti fel vagy zárhatja ki.

Kinek ingyenes a tüdőszűrés?

A tüdőszűrő röntgen évente egy alkalommal térítésmentesen elvégezhető 40 éves kor felett, háziorvosi beutalóval. A vizsgálat nem kötelező, de ajánlott, már csak azért is, mert a tüdőrák a 45 év felettieket érinti legnagyobb valószínűséggel, és általa jó eséllyel erre a betegségre is fény derülhet időben.

Emellett a fertőző tüdőbetegségek rizikócsoportjaiba tartozóknak is jár a díjmentes szűrés, melynek elvégzésére a törvény kötelez.

Ide tartoznak többek között a hajléktalanok és a velük foglalkozó dolgozók, az utcai szociális munkások, a közérdekű önkéntességet végzők, a büntetés-végrehajtási intézetek, fogdák, közösségi szállások, népkonyhák dolgozói és egyes egészségügyi dolgozók, akiknek 18 év fölött beutaló nélkül is jár az ingyenes vizsgálat.

A gyerekek szűrése 14 és 18 év között ingyenes, beutaló és szülői beleegyező nyilatkozat birtokában. A fizetés alól mentesülnek a szakképzési és felsőoktatási intézmények azon tanulói is, akik szakmai alkalmassági vizsgálat céljából végzik el a szűrést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Panaszok, így elhúzódó köhögés vagy mellkasi fájdalmak esetén szakorvosi vizsgálatra van szükség, beutalóval a tüdőgyógyászati vizsgálatok természetesen díjmentesek. 

Mennyibe kerül a tüdőszűrés?

40 éves kor alatt tünetmentesen, továbbá a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálatok részeként a mellkasröntgen ára 1700 forint, mely a NEAK által meghatározott összeg. A befizetés csekken történik a szűrőállomáson.

A röntgen a tuberkulózis mellett a rákos halálozási statisztikákat vezető tüdődaganatos megbetegedések, az országban jelenleg is félmillió embert érintő COPD, illetve az asztma kiszűrésében is segít, amelyek mindegyike korai felismeréssel gyógyítható sikeresen. A dohányosok, a cukorbetegek, az immunhiányos betegek, a HIV-fertőzöttek különösen veszélyeztetettek a tüdőrendellenességekben, ezért számukra fokozottan javasolt a vizsgálat éves elvégzése.

Veszélyes a munkahelyi kitettség

Ha az ember a munkahelyén nap mint nap ki van téve a megbetegedés kockázatának, jobb tisztában lenni azzal, hogy a törvény szerint milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak. A következő munkakörökben fokozott a rák kockázata.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük