Felgyorsul a tüdő öregedése a betegségtől - Így lehet elkerülni a COPD súlyos következményeit
A betegség okai között első helyen szerepel a dohányzás, de a légszennyezettség és a légúti fertőzések is okozhatnak COPD-t.

COPD nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mind a krónikus obstruktív tüdőbetegségben, azaz COPD-ben szenvedő beteg, mind pedig a környezete sokat tehet azért, hogy az érintettek életkilátásai jelentősen javuljanak.

A COPD egy visszafordíthatatlan betegség, amely során a beteg légútjai beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik - lényegében a tüdő öregedése zajlik, de gyorsabb ütemben, mint az egészséges emberek esetében. Az öregedés üteme függ a COPD előrehaladottságától és attól, hogy milyen kezelésben részesül a beteg.

A COPD gyakorisága

A világon előforduló COPD-s esetek száma igen különböző az eltérő mérési módszerek és a fel nem derített esetek magas aránya miatt, de egy nemzetközileg elismert tanulmány szerint 2010-ben a COPD-s betegek száma globálisan 384 millió volt, és a WHO szerint 2030-ra a COPD lehet a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegségek és a stroke után.

COPD diagnosztizálása
Fotó: LSOphoto / Getty Images Hungary

Magyarországon 2018-ban a nyilvántartott COPD-s betegek száma 193 000 volt, de becslések szerint a betegek mintegy egyharmada kap csak kezelést a diagnózis hiánya miatt, így a betegek száma meghaladhatja a félmilliót

A korai diagnózis jelentősége

A COPD nem gyógyítható, de ha elég korán felismerik, akkor a megfelelő kezelés mellett - és persze a legfőbb kockázati tényező, a dohányzás elhagyásával - a betegség súlyosbodásának üteme jelentősen lassítható. A korai felismerést segíti, ha a veszélyeztetettek tisztában vannak azzal, hogy az esetükben nagyobb a COPD kockázata, és emiatt már akkor elmennek COPD-szűrésre, amikor még nem jelentkeznek a tünetek.

- A betegeknek több mint a fele csak akkor jön el vizsgálatra, amikor a COPD már súlyosnak mondható - mondja dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász. - Pedig korántsem mindegy, hogy a betegség melyik fázisában kezdődik el a gyógyszeres kezelés. Tisztában kell lenni azzal, hogy kik tartoznak a veszélyeztetettek közé, mert nekik már akkor érdemes COPD-szűrésre menni, amikor még nem jelentkeznek a tünetek.

Így zajlik a COPD szűrése.
Így zajlik a COPD szűrése.
Fotó: Bsip

- Azok tekinthetők a leginkább veszélyeztetettnek, akik legalább tíz éven át legalább napi egy doboz cigarettát elszívtak, és negyven év felettiek - magyarázza dr. Mucsi János.
- Számukra tünetek nélkül is ajánlott a rendszeres COPD-szűrés, ami egy gyors és fájdalom nélküli légzésfunkciós vizsgálat. A dohányosok hajlamosak azt hinni, hogy a szokásosnál gyakoribb reggeli köhögés és az időnként tapasztalt fulladás a dohányzás természetes következménye. Ez lehet akár igaz is, de a tünetek mögött a tüdő gyorsabb öregedése, a COPD is állhat. Ezért aki ilyet tapasztal, annak mindenképpen ajánlatos COPD-szűrésre mennie. De figyelmeztető jel lehet a terhelhetőség csökkenése vagy a gyakori és lassan gyógyuló légúti fertőzések is. Ha a kezdeti stádiumában felismerjük a COPD-t, akkor még nagyon sokat tehetünk a beteg érdekében.

- Nem lehet eléggé hangsúlyozni a korai diagnózis fontosságát - folytatja dr. Mucsi János. - Ha a betegség felismerése után a beteg abbahagyja a dohányzást, és megfelelő gyógyszeres kezelést kap, akkor az az elvárásunk, hogy a COPD nem befolyásolja lényegesen a beteg életkilátásait.

A megfelelő információ a kulcs a COPD ellen

A diagnosztizált és már kezelésben részesülő COPD-s betegek száma a világon mindenütt lényegesen alacsonyabb a betegek becsült valós számánál. Ezért fontos, hogy ne csak a veszélyeztetettek, hanem a környezetükben élő rokonok, barátok is tisztában legyenek a kockázatokkal, és figyelmeztessék ismerősüket a rendszeres szűrés fontosságára. A COPD elleni küzdelem egyik legnagyobb tartaléka az aluldiagnosztizáltság csökkentésében rejlik. A betegséggel kapcsolatos ismeretekre szükség van a diagnózist követően is.

tüdőgyógyász COPD
Fotó: Egor Kulinich / Getty Images Hungary

- Olyan feltételeket kell teremteni, hogy a betegnek legyen ideje elmondani a panaszait, és az orvosnak legyen ideje korrekt módon tájékoztatnia a páciensét a betegsége jellegéről, a kezelésről és arról, hogy mennyire fontos a napi rendszeres gyógyszerhasználat - magyarázza dr. Mucsi János. - Először is le kell tenni a cigarettát, ezzel csökkenhet a gyulladás, és azonnal el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést. A terhelhetőség újra növekedhet, ha a beteg hatékony hörgőtágítót használ.

- A COPD-s beteg tüdejének öregedése mindenképpen gyorsabb a normálisnál, de nem mindegy, hogy mennyivel - foglalja össze dr. Mucsi János. - Lehet olyan szinten tartani a korán felismert betegség előrehaladását, hogy az érdemben nem befolyásolja a beteg mindennapjait és a jövőbeli kilátásait. De súlyos esetekben, ha későn ismerik fel a betegséget, vagy a beteg nem kap megfelelő kezelést, esetleg elhanyagolja a gyógyszer alkalmazását, akár néhány éven belül oxigénpalackra lehet szükség, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem hagyhatja el a lakását, vagy magával kell vinnie a feltölthető kis oxigénpalackját.

A cikk az ajánló után folytatódik

A beteg fegyelmezettsége, a gyógyszer rendszeres és megfelelő alkalmazása különösen nagy jelentőséggel bír a COPD-s beteg kezelésében. Ma már olyan korszerű, újratölthető inhalátorok állnak a betegek rendelkezésére, amelyeken jól lehet követni a befújt adagot, és az inhalátorral befújt gyógyszer is nagyobb hatékonysággal jut el a tüdő hörgőibe. De a rokonok, barátok is sokat segíthetnek a beteg bátorításával, biztatásával és azzal, hogy tudatosítják a beteggel, hogy van értelme a fegyelmezett gyógyszerhasználatnak.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük