Mi vár a rákbetegekre a koronavírus-járvány miatt?

A koronavírus-járvány a rákbetegek mindennapjait is megnehezíti, az elmaradó szűrővizsgálatok pedig súlyos egészségügyi krízist vetítenek előre.

Rákgyógyítás a koronavírus-járvány alatt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Valószínűleg ma mindenki tisztában van azzal, hogy Magyarországon járványügyi veszélyhelyzet van, mivel jelenleg naponta megközelítőleg száz ember hal meg koronavírus okozta megbetegedés következtében. Ez rendkívül aggasztó, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy közel száz beteg hal meg naponta valamilyen rákbetegségben, ami szintén megdöbbentő adat, és ez a betegség a járvány után is itt marad velünk. Sőt, a helyzetet a jövőben tovább súlyosbíthatja az így kialakult helyzet. A pandémia szerte a világon hatalmas kihívás elé állítja az egészségügyet.

A tendenciák vészjóslók: a járvány kitörése óta tünetmentesen nagyságrendekkel kevesebben vesznek részt a rutin-szűrővizsgálatokon. Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebb daganatos beteget diagnosztizálnak. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy kevesebb lett a megbetegedés, csupán azt, hogy azok majd később kerülnek diagnosztizálásra, amikor már a tünetek jelentkeznek.

A tünetekkel rendelkező betegek gyors kivizsgálása és a terápia gyors elkezdése még nagyobb feladat, mint eddig, és ennek a járvány idején prioritásnak kell lennie.

A rákbetegek helyzete a járvány idején

A kialakult helyzet a rákbetegek életére is drasztikus hatást gyakorol: amellett, hogy a páciensek a betegség fokozottan veszélyeztetett csoportjába tartoznak, a pandémia a diagnosztika és a gyógyítás lehetőségeit is alapvetően befolyásolja.

Dr. Peták István, a koronavírus-járvány idején is zavartalanul működő Oncompass Medicine tudományos igazgatója elmondta, sajnos szinte borítékolható, hogy az elvégzett rákszűrő vizsgálatok lecsökkent száma egy egészségügyi katasztrófát jelez előre. A daganatos betegségek felfedezésében az idő életmentő faktor lehet, a megkésett diagnózisok miatt a rákbetegségek okozta halálesetek száma feltételezhetően nagymértékben nőni fog az előttünk álló években.

Ez a tendencia természetesen nem csupán Magyarországon jellemző, nemzetközi szinten megfigyelhető. A SARS-CoV-2-vírus veszélyességéhez kétség nem fér, ám fontos szem előtt tartani, hogy a közvetlenül okozott megbetegedések és halálesetek mellett más aspektus is van: közvetetten is hozzájárul a krízishez, elég a megkésett diagnózisokra és ellátásokra gondolni, amelyek szintén emberéleteket követelhetnek.

A diagnosztikai vizsgálatok nem állhatnak le

A daganatos betegséggel diagnosztizált betegek esetében mindent meg kell tennünk, hogy minél gyorsabban történjenek meg a személyre szabott terápiához szükséges vizsgálatok. Az Oncompass Medicine laboratóriuma is zavartalanul működik. A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok a beteg mintáján történnek. Fizikai vizsgálat nincs, a szövettani minta a legtöbb esetben már rendelkezésre áll a diagnózist adó kórházból.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A betegek biztonsága érdekében a személyes konzultációkat az online térbe helyezték át, a precíziós onkológiai programban való részvételhez pedig még a lakásból sem feltétlenül szükséges kimozdulniuk. A minta génvizsgálatát követően az Oncompass speciális algoritmussal működő szoftvere segít az eredmények kiértékelésében. A pácienssel kijelölt kapcsolattartó útján folytatnak kommunikációt, folyamatos tájékoztatást biztosítva számára. A cég elve szerint a beteg nem szenvedhet hátrányt semmiben, még ebben a nehéz időszakban sem.

Melyik veszélyesebb: a rákterápia vagy az elhagyása?

A rákbetegek helyzetét tovább nehezíti, hogy a koronavírus-járvány fokozottan veszélyeztetett csoportjai közé tartoznak, a gyógykezelések gyakran az immunrendszer legyengülésével járnak. Sokakban felmerülhetett a bizonytalanság - különösen a vírushelyzet első hullámában -, hogy a felírt terápia folytatható-e biztonsággal, vagy jobb döntés-e az elhalasztás.

Mivel azonban a kezelés abbahagyása a tumor előrehaladásával járhat, a járványidőszak hossza pedig bizonytalan, a betegek sokkal nagyobb veszélybe kerülhetnek a kezelés elutasításával.

Dr. Pajkos Gábor, Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke idén nyáron a Napi.hu-nak elmondta, a járvány idején az onkológiai vizitek, kezelések, tervezett műtétek száma világszerte közel felére csökkent, az orvosok számára is komoly dilemmát okozott a kockázatok mérlegelése.

Nem javasolt a terápia abbahagyása

Az American Society of Clinical Oncology álláspontja szerint a jelenleg fennálló ismeretek alapján nem javasolt a rákellenes vagy immunszupresszív terápia abbahagyása a rákos betegeknél. Az egészségügyi szolgáltatóknak azt javasolják, minden esetben az egyéni tényezők, többek között a daganat stádiuma, a terápia típusa és a kiújulási kockázat szerint döntsenek.

Az American Society for Transplantation and Cellular Therapy egyetlen esetet tekint kivételnek ez alól: közlésük szerint a csontvelő-, azaz vérképzőőssejt-transzplantációk elhalasztása egyéni mérlegelés alapján, ha az adott közösségben a Covid-19 előfordulása magas, és a beteg állapota megengedi, indokolt lehet.

A célzott kezelések is elérhetők maradtak

A járványhelyzet kialakulása még jobban fokozta az onkológus szakemberek érdeklődését a célzott és immunterápiák iránt. A kezelések egy része nem igényel kórházi tartózkodást, a gyógyszerek sokszor tabletta formában, otthoni körülmények között alkalmazhatók, másrészt a mellékhatásaik is ritkábban igényelnek kórházi ellátást.

Ugrásszerűen nőhet a súlyos rákbetegek száma

Az orvosok világszerte egyetértenek abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kimaradó szűrővizsgálatok mielőbbi pótlására lenne szükség a visszafordíthatatlan tragédiák megelőzése érdekében. Több országban ezért célzott programokat indítanak, kiemelt figyelmet fordítva a tünetmentes emberek szűrésére is.

Dr. Drajkó Veronika onkológus, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke nemrégiben aggodalmát fejezte ki az adatok tükrében: az AVON idei kutatása szerint a mellrák-diagnosztika jelentőségét ugyan ismerik a magyar nők, ám kevesen cselekszenek, a járványügyi helyzetben pedig a szűrésre járók száma is rendkívül lecsökkent. A kutatások nemzetközi szinten is ugyanezt a folyamatot mutatják. Pedig az emlőrák időben felismerve nagy eséllyel gyógyítható.

Amíg a járvány tart, sajnos a tünetmentes betegek szűrése nem lesz széles körben biztosítható. Ezért most különösen fontos, hogy a betegek figyeljenek az esetleges legkisebb tünetekre, ne késlekedjenek a kivizsgálással, hogy legalább ezzel időt nyerjenek, hiszen a daganatos betegség kezelésének a járvány alatt is azonnal el kell kezdődnie.

Oncompass Medicine a személyre szabott gyógyításért

Dr. Peták István korábbi cikkünkben elmondta, öt évvel ezelőtt egy újságíró barátjának tragédiája rendítette meg, akinél egyszerűen azért nem derült ki, milyen gyógyszert kellene kapnia, mert nem volt digitalizálva a lelete, így az emlőrák HER2-pozitív diagnózisa elkerülte a kezelést tervező orvosok figyelmét. A megrázó esemény hatására fogadta meg, hogy az informatikai rendszer fejlesztésével mindent megtesz azért is, hogy a jövőben még egyszer ne fordulhasson elő hasonló tragédia.

Újabb eredmények az itthon is elérhető személyre szabott rákgyógyításban: egyre célzottabban alkalmazhatók a gyógyszerek

Az Oncompass Medicine precíziós onkológiai döntéstámogató eljárása nyerte el a Gyurós Tibor-díjat Az év innovációja kategóriában.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Peták Lelle.)

Ezt is szeretjük