Újabb eredmények az itthon is elérhető személyre szabott rákgyógyításban: egyre célzottabban alkalmazhatók a gyógyszerek

Az Oncompass Medicine precíziós onkológiai döntéstámogató eljárása nyerte el a Gyurós Tibor-díjat Az év innovációja kategóriában.

kutatoorvosok-kutatas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az Oncompass Medicine támogatta.

A magyar rákkutatók nevével fémjelzett Oncompass Medicine eljárása rengeteg hazai és nemzetközi elismerésben részesült már. A rákbetegek legújabb lehetőségeiről dr. Peták István molekuláris farmakológust, a cég tudományos igazgatójával beszélgettünk annak apropóján, hogy idén Az év innovációja kategóriájában kiosztott Gyurós Tibor-díjat is nekik ítélték oda.

Peták István elmondta, öt évvel ezelőtt egy újságíró barátjának tragédiája rendítette meg, akinél egyszerűen azért nem derült ki, milyen gyógyszert kellene kapnia, mert nem volt digitalizálva a lelete, így az emlőrák HER2-pozitív diagnózisa elkerülte a kezelést tervező orvosok figyelmét. A megrázó esemény hatására fogadta meg, hogy az informatikai rendszer fejlesztésével mindent megtesz azért is, hogy a jövőben még egyszer ne fordulhasson elő hasonló tragédia.

Oncompass Medicine a személyre szabott gyógyításért

Az Oncompass Medicine orvosi szoftvere egy speciális, szabályalapú mesterséges intelligenciarendszeren alapul, és a beteg génvizsgálatát követően a molekuláris adatok alapján sorrendbe rendezi az adott pillanatban elérhető, legnagyobb valószínűséggel hatásos, személyre szabott terápiás lehetőségeket. A programról Peták István korábbi cikkünkben részletesen beszélt.

A rendszer a személyre szabott terápia kiválasztásában az összes elérhető leletet, génhibát, génsokszorozódással kapcsolatos információt figyelembe veszi, és az adott pillanatban elérhető összes, jelenleg már több mint száz célzott terápiát, mely összeköttetésbe hozható a beteg egyedi génhibáival. A döntéstámogató szoftverek a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok és a célzott gyógyszerek mellett a hatékony precíziós orvoslás fontos feltételei.

Sokszor nem csak egy génhiba áll fenn

A sokgénes molekuláris vizsgálatok jelentősége kétségtelen, hiszen egy beteg esetében egyszerre nemcsak egy, de akár három-négy génmutáció is fennállhat, amelyek vizsgálata után tudni kell kiválasztani, hogy közülük melyikre adott célzott terápia lehet igazán hatásos.

Peták István egy példával is szemléltette ezt: ha az ember feladata az, hogy gyorsan lebontson egy három-négy oszlopon álló épületet, ám csak egy oszlopra elegendő robbanóanyaga van, akkor statikus tudja megmondani, melyiket kell felrobbantani ahhoz, hogy a legnagyobb valószínűséggel összeomoljon az épület - ez bonyolult matematikai számításokat igényel. Pontosan ezeket végzi el a kalkulátor a génhibák esetében.

Sőt a helyzet olykor még ennél is bonyolultabb, hiszen a sejtben sokszor nem egy adott hibás gén a megfelelő támadási pont, hanem az a gén, amely a legtöbb hibás génnel kapcsolatban áll - így egyetlen támadással sok hibás gén hatása semlegesíthető. Az algoritmus pontosan ezt az elképesztő számítási kapacitást igénylő feladatot könnyíti meg, még a ritka génhiba-kombinációk esetében is a klinikailag megbízható döntést előkészítve. Az erre vonatkozó kutatási eredményeket mutatták be az idei ASCO - American Society of Clinical Oncology - konferencián.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Oncompass Medicine másik fontos szívügyének Peták István a gyermekonkológiát tartja. Ő maga a Semmelweis Egyetem II. számú gyermekklinikáján kezdett el dolgozni 1995-ben a daganatos gyermekek gyógyításán, így vált misszióvá számára az ügy.

- Azóta is nagyon fontos vágyam, hogy tudjunk segíteni, olyan eszközt fejlesszünk, ami az ő gyógyításukban is felhasználható, és a precíziós onkológiát elérhetővé tegyük a gyermekonkológiában, hiszen megdöbbentő tény, de a balesetek után a daganatos megbetegedés vezető halálok gyerekkorban. Ezért is indítottunk el három évvel ezelőtt a Semmelweis Egyetemmel és a Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal közösen egy programot, melyben szisztematikusan vizsgáltuk meg az összes, 25 ezer emberi gént a gyerekek szolid daganataiban.

- Az így nyert információkat elemeztük informatikai rendszerünkben, melyet folyamatosan optimalizáltunk a három év alatt is arra, hogy a gyerekeknek adott pillanatban elérhető terápiás lehetőséget találjon. Idén, több mint 100 gyermek adatainak elemzése után értünk el odáig, hogy már 88%-ban találunk terápiás célpontot, ami nemzetközi szinten is kiemelkedő eredmény. Nagy büszkeség, hogy stratégiai partnerünkkel, a Semmelweis Egyetemmel egy magyar kutatási eredményt mutathattunk be az ESMO konferenciáján. Bízunk abban, hogy az eszköz segítségével a jövőben egyre több daganatos gyerek tud majd hatásos célzott kezelést kapni.

Az informatika évszázada az egészségügyben

Dr. Peták István a Gyurós Tibor-díj kapcsán elmondta, hogy újdonság és egyúttal nagy elismerés, hogy az informatikai szakma díját 2020-ban két egészségügyi innováció nyerte el. Ez egyúttal komoly üzenet is arra vonatkozóan, hogy az egészségügyben az informatika évszázada következik most: a szoftverek akár mint életmentő orvosi eszköz kerülnek be az orvoslás területére. Az Oncompass-eljárás elismerése mellett az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány közös ÉletMentő alkalmazása lett Az év digitalizációs projektje.

A kutatóorvos azt is bevallotta: az első dolga volt a díjátadó után, hogy ő maga is letöltötte az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációját, amit ugyancsak rendkívül hasznosnak tart, és javasol mások számára.

Rákbetegek ellátása a Covid-19-járvány alatt

Magyarországon naponta megközelítőleg száz ember hal meg valamilyen rákbetegségben, a helyzetet a koronavírus-járvány még tragikusabbá teheti a jövőben. Nemzetközi szinten megfigyelhető az a tendencia, hogy a járványügyi jegyzetben a megszokottnál is kevesebben mennek el szűrővizsgálatokra. Peták István úgy véli, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a daganatos betegségek még később kerüljenek felfedezésre, ami miatt jogos az aggodalom, hogy a rák miatti halálozások számának növekedése várható az elkövetkező néhány évben. Ez akár egy komoly egészségügyi krízishez is vezethet.

maszk varoterem orvosi vizsgalat korhaz

A Covid-19 összetett hatással van az egészségügyre nézve, rendkívül fontos lenne harcolni azért, hogy minél kevesebben haljanak meg miatta, értve ezalatt azokat is, akik a fennálló helyzet miatt nem jutnak idejében diagnózishoz és ellátáshoz. Peták István kiemelte: fontos hangsúlyozni az embereknek, hogy továbbra is menjenek el a rutin-szűrővizsgálatokra - természetesen a biztonsági előírások betartásával -, ha pedig tünetük van, feltétlenül és azonnal jelentkezzenek orvosnál. Az alattomos rákbetegségeknél akár néhány hét is rengeteget számíthat.

Az említett tanulmány: Vodicska B et al. Evaluation of a digital treatment assignment system on whole-exome sequencing data of pediatric cancer patients. Annals of Oncology, volume 32, supll. 4, S1103 September 2, 2020.

A fejlesztés a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg (KFI_16-1-2016-0048).

Személyre szabott terápiák

Az Oncompass betegeit járványhelyzetben sem érheti hátrány. Nemcsak online konzultációkra nyílik lehetőségük, de a precíziós onkológiai program esetenként feleslegessé tesz egy-egy protokoll szerinti kórházi terápiát is: a személyre szabott gyógyszerek egy része már tabletta formában, otthoni körülmények között alkalmazható.

(Képek: Peták Lelle és Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük