Célzott rákkezelés Magyarországon: a legindokoltabb kezelést segít kiválasztani az új eljárás

A precíziós onkológia segít megtalálni a legnagyobb valószínűséggel hatékony rákterápiát.

orvos-beteg-terapia-paciens
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az Oncompass Medicine támogatta.

A rákgyógyítást az elmúlt években hihetetlenül felgyorsult fejlődés jellemzi, hónapról hónapra egyre több célzottan alkalmazható gyógyszer érhető el a betegek számára.

A precíziós onkológia már nem egyszerűen statisztikai alapon működik, hanem a daganatért felelős gének mutációinak vizsgálatával keresi a beteg számára legnagyobb valószínűséggel ható gyógyszert, ami egy hatalmas váltás a korábbi logikához képest - tudtuk meg dr. Peták István molekuláris farmakológustól, az Oncompass Medicine tudományos igazgatójától.

- A hagyományos terápiás módszernél a beteg azt a kezelést kapja, amely a korábbi statisztikák szerint egy adott daganattípusnál a legnagyobb valószínűséggel hat. Ezzel szemben a precíziós onkológia egy személyre szabott kezelési stratégia felállításában segít. Az új logika szerint meg kell találni, hogy a fellelhető génmutációk közül melyik lehet a legnagyobb eséllyel oka a daganatnak, és arra melyik a legnagyobb valószínűséggel hatékony kezelés a tudomány mai állása szerint.

Dr. Peták István ezt egy egyszerű példával is szemléltette. A daganatnövekedés hasonlóan egy tünet, mint a fejfájás. A génhibákat akár fejfájást okozó szögeknek is el lehet képzelni, amelyek az eddigi vizsgálatok elől rejtve maradtak. A molekuláris diagnosztikai eljárás láthatóvá teszi ezeket a „szögeket”, és mára sok esetben megvannak az eszközök, amelyekkel ki is húzhatók a szögek. Már csupán az a kérdés, hogyan lehet eldönteni, melyik a legfontosabb szög, és azt melyik eszközzel lehet a leghatékonyabban kihúzni.

Az egyesével végzett molekuláris vizsgálatok már rutinszerűen megtörténnek

Egyes molekuláris vizsgálatok rutinszerűen is megtörténnek a betegeknél: ha az onkológus szakorvos egy olyan gyógyszert akar adni a betegnek, amely egy adott génhibára hat, a törzskönyv szerint el kell végezni a gén vizsgálatát. Így azonban csak az derül ki, hogy egy adott génhiba jelen van-e, és alkalmazható-e az adott gyógyszer. Azt már csak a precíziós onkológiai eljárás tudja kideríteni, hogy van-e még másik olyan mutáció, amelyek adott esetben akár fontosabb okai is lehetnek a daganatnak a rutinszerűen vizsgált génhibánál, és ennek tükrében melyik a leghatékonyabban alkalmazható gyógyszer. A kettő nem feltétlenül jut ugyanarra a végeredményre.

Precíziós Onkológiai Programok az Oncompassnál

A diagnosztika fejlődésével egyre több gént lehet vizsgálni, és szerencsére folyamatosan nő az alkalmazható gyógyszerek száma is, így a legfontosabb és egyben legköltségesebb momentummá a döntéstámogatás vált: azt az információt kell megfizetni, hogy mikor milyen vizsgálatot érdemes elvégezni, és annak alapján mi lenne a legindokoltabb személyre szabott kezelés.

Noha önmagában a sokgénes vizsgálathoz számos diagnosztikai cég hozzáfér, az Oncompass Medicine egy speciális, szabályalapú mesterséges intelligenciarendszeren alapuló orvosi szoftverrel rendelkezik. A szoftver képes 25 ezer orvosi szabály felhasználásával és egy speciális orvosi algoritmus segítségével több száz gén több ezer mutációját összekötni közel száz forgalomban lévő gyógyszerrel, és több ezer klinikai vizsgálattal, melyben részt vehet a beteg, emellett a szövettanával és a betegsége stádiumával is össze tudja kombinálni az információkat.

- A betegek ezért az Oncompassnál egy precíziós onkológiai programba léphetnek be, amely egy orvosi konzultációval kezdődik, a beteg mellé egy szakértőt és egy esetkoordinátort jelölnek ki, a szakértő feldolgozza a kórtörténetet, és létrehozza az esetet az informatikai rendszerünkben. Ezután az eset egy molekuláris tumorboard elé kerül, melyben nemcsak onkológus, de többek közt genetikus, bioinformatikus, molekuláris biológus is dolgozik.

Első lépésben eldöntik, hogy a tervezett vizsgálatok mikor melyik mintából készüljenek el, illetve hogy szükség van-e új mintavételre a daganatból. A következő lépésben bekérik a szövettani mintákat, ellenőrzik az abban található DNS minőségét, és csak ezután történnek meg a személyre szabottan kiválasztott molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, amelyek több száz gén szekvenciaelemzését, kópiaszám- és aktivitásvizsgálatát is magukban foglalhatják. Az eredmények végül bekerülnek a döntéstámogató szoftverbe, aminek segítségével molekuláris biológusok segítenek megtalálni a legfontosabb mutációkat és az ezzel kapcsolatos terápiás lehetőségeket. Az eredmények bioinformatikai és analitikai elemzésében már nyolc PhD-fokozattal rendelkező tudományos kutató vesz részt - mondta el dr. Peták István.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mesterséges intelligencián alapuló szoftver azonban csupán a daganat elleni hatékonyságot veszi figyelembe a terápiás lista meghatározásakor, amely nem biztos, hogy egyezik a beteg igényeivel. A molekuláris tumorboard a javaslatában a beteg és betegségének egyéb klinikai paramétereit, sőt a személyes preferenciáit is figyelembe veszi: sok esetben szempont a helyi elérhetőség, a család közelsége vagy a mellékhatások elkerülése. Így születik meg egy valóban személyre szabott javaslat.

Egy molekuláris információ birtokában előfordulhat, hogy a tervezett kezeléstől egészen eltérő, célzott terápiát kap a beteg, de az is lehetséges, hogy az eredetileg tervezett kemoterápia vagy célzott terápia bizonyul a legnagyobb valószínűséggel hatékonynak. Elképzelhető, hogy sürgős műtétet javasol az orvos ennek tükrében, hogy gyógyszerekre rezisztenciát okozó mutációt mutatunk ki. Az is lehet, hogy a páciensnek épp egy klinikai vizsgálatban nyílik lehetősége részt venni, esetleg hatósági engedéllyel elérhető célzott kezelést fog kapni.

Egyelőre még nem mindig a célzott gyógyszer a megoldás

A hagyományos rákellenes terápiák, így a kemoterápia általánosságban gátolja meg a sejtosztódást, ezért olyan esetben is hatásosak lehetnek, amikor a betegnek olyan génhibája van, amire még nem elérhető hatékony célzott kezelés.

2015-ben 540 klinikai vizsgálat alapján végzett nagy metaanalízis szerint a molekuláris célpont alapon végzett klinikai vizsgálatokban jártak a legjobban a betegek, viszont a nem célpontalapú célzott kezeléseknél jobbnak bizonyultak a kemoterápiás kezelések. Tehát a beteg jobban járhat kemoterápiával, mint egy felesleges célzott kezeléssel.

A precíziós onkológia szerepe tehát nemcsak az, hogy a molekuláris profil alapján megtalálja az adott génhibára legjobban alkalmazható célzott kezelést, hanem részben az is, hogy megóvja a beteget egy felesleges célzott terápiától.

Az eljárással jelenlegi adatok szerint 83%-ban lehet célpont alapján kezelési lehetőséget javasolni, ám a hatékonyságot nehéz számszerűsíteni: ez a szám ugyanis hónapról hónapra javul, az egyre több tudás és elérhető gyógyszer reményteli jövőképet ad a rákgyógyításra nézve.

FEMINA KLUB / Szily Nóra beszélget az Oncompass Medicine képviselőjével

00:00:00 / 00:00:00

Egy reményteli gyógyulástörténet

A gyöngyöspatai patikusnő élni akarása az Oncompassig vezetett: ők segítettek megtalálni a személyre szabott terápiát Tari Katalinnak, aki tüdőrákkal, csont-, nyirokcsomó- és agyi áttéttel került kórházba.

Ezt is szeretjük