A Covid-19 hosszú távú szövődményei: enyhe lefolyású betegség után is előjöhetnek

A Covid-19, legyen enyhe vagy súlyos lefolyású, szövődményekkel járhat, amikre oda kell figyelni.

covid 19 terápia
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több beszámoló jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy a Covid-19 hosszú távú panaszokat okozhat azoknál a betegeknél is, akik enyhébb tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Az elhúzódó panaszok közt több légúti tünet is szerepel. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arra kértük, ossza meg velünk gyakorlati tapasztalatait ezzel kapcsolatban.

Post-Covid-19

Dr. Anthony Fauci, az USA vezető járványügyi szakértője szerint a post-Covid-19 szindróma a fertőzésen átesett személyek 25-35 százalékánál jelentkezik, így jelentős közegészségügyi problémáról van szó. Ilyenkor a páciens már nem fertőz, de elhúzódó tünetei vannak, melyek nagymértékben befolyásolják az életminőségét.

GettyImages-1292135498
Fotó: DjordjeDjurdjevic / Getty Images Hungary

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ - röviden CDC - november közepén megjelentette a listát, amely a Covid-19 hosszú távú egészségügyi hatásait tartalmazza. A felsorolásban a leggyakoribb hosszú távú tünetekként az alábbiak szerepelnek:

  • fáradtság,
  • légszomj,
  • köhögés,
  • mellkasi fájdalom,
  • ízületi fájdalom.

Emellett sokaknál jelentkezik elhúzódó tünetként koncentrációs nehézség, fejfájás, szívdobogásérzés, izomfájdalom, depresszió és időszakos láz. Ritkábban, de súlyos panaszokról is beszámoltak néhányan: többek közt szívizomgyulladás, tüdőfunkciós rendellenességek, vesekárosodás, alvászavarok, tartós szaglásvesztés, hangulati ingadozások is lehetnek a Covid-19 utáni szindróma tünetei.

Valaki sportolni, más gyógyulni szeretne

Covid utáni kivizsgálásra általában két okból érkeznek a betegek. Lehet, hogy nincs különösebb panaszuk, de olvastak, hallottak róla, hogy a koronavírus-fertőzés megviselheti a szervezetet. Sportolás megkezdése előtt általános kivizsgálásra jönnek, hogy biztonságosan kezdhessék meg a fokozatos terhelést. A másik csoportba tartoznak, akiknek az életminőségükre is ható, komolyabb panaszaik vannak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legfőbb tünetek közé tartozik az elhúzódó köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom. Sokan panaszkodnak arra, hogy a betegség lezajlása óta a mélyebb levegővétel nehézséget okoz, amit a beteg a rendelőben gyakran úgy fogalmaz meg, hogy „nem tudom jól teleszívni a tüdőmet” - mondja dr. Tárnok Ildikó. A tüdőgyógyászati panaszok mellett sokan számolnak be alvászavarról, hangulatingadozásról és szorongásról is a fertőzés lezajlását követően.

Nem minden esetben a tüdő érintett

A Covid utáni kivizsgálás során részletes tüdőgyógyászati vizsgálatot végeznek, melynek része lehet a panaszoktól függően a komplex laborvizsgálat mellett a légzésfunkció és a mellkas-CT is. Számolni kell a társbetegségek jelentőségével is, hiszen a koronavírus, csakúgy mint egyéb légúti fertőzések, szintén belobbanthatja az asztmát, így ez is okozhatja például az elhúzódó köhögést. Ez a panasz egyébként szénanáthás betegeknél is gyakrabban megfigyelhető.

GettyImages-1281111677
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

- Az elvégzett vizsgálatok eredményei és a beteg tünetei alapján gyógyszeres kezeléssel lehet az elhúzódó köhögést csökkenteni, megszüntetni. Előfordulhat azonban, hogy a panaszok hátterében nem lehet tüdőgyógyászati eltérést kimutatni. Ilyen esetben például a légzési nehézség kapcsán gondolni kell a rekeszizom érintettségére is. Ha ez áll a légzési panaszok hátterében, akkor légzőtornát, egyéb fizikoterápiát szoktam javasolni, ez segíthet a betegeknek - magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

4 tévhit a koronavírus-vakcináról

A koronavírus-vakcinát veszélyes tévhitek övezik, amelyek mielőbb tisztázásra szorulnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük