A Covid-19 hosszú távú szövődményei: enyhe lefolyású betegség után is előjöhetnek
A Covid-19, legyen enyhe vagy súlyos lefolyású, szövődményekkel járhat, amikre oda kell figyelni.

covid 19 terápia
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre több beszámoló jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy a Covid-19 hosszú távú panaszokat okozhat azoknál a betegeknél is, akik enyhébb tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Az elhúzódó panaszok közt több légúti tünet is szerepel. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát arra kértük, ossza meg velünk gyakorlati tapasztalatait ezzel kapcsolatban.

Post-Covid-19

Dr. Anthony Fauci, az USA vezető járványügyi szakértője szerint a post-Covid-19 szindróma a fertőzésen átesett személyek 25-35 százalékánál jelentkezik, így jelentős közegészségügyi problémáról van szó. Ilyenkor a páciens már nem fertőz, de elhúzódó tünetei vannak, melyek nagymértékben befolyásolják az életminőségét.

GettyImages-1292135498
Fotó: DjordjeDjurdjevic / Getty Images Hungary

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ - röviden CDC - november közepén megjelentette a listát, amely a Covid-19 hosszú távú egészségügyi hatásait tartalmazza. A felsorolásban a leggyakoribb hosszú távú tünetekként az alábbiak szerepelnek:

  • fáradtság,
  • légszomj,
  • köhögés,
  • mellkasi fájdalom,
  • ízületi fájdalom.

Emellett sokaknál jelentkezik elhúzódó tünetként koncentrációs nehézség, fejfájás, szívdobogásérzés, izomfájdalom, depresszió és időszakos láz. Ritkábban, de súlyos panaszokról is beszámoltak néhányan: többek közt szívizomgyulladás, tüdőfunkciós rendellenességek, vesekárosodás, alvászavarok, tartós szaglásvesztés, hangulati ingadozások is lehetnek a Covid-19 utáni szindróma tünetei.

Valaki sportolni, más gyógyulni szeretne

Covid utáni kivizsgálásra általában két okból érkeznek a betegek. Lehet, hogy nincs különösebb panaszuk, de olvastak, hallottak róla, hogy a koronavírus-fertőzés megviselheti a szervezetet. Sportolás megkezdése előtt általános kivizsgálásra jönnek, hogy biztonságosan kezdhessék meg a fokozatos terhelést. A másik csoportba tartoznak, akiknek az életminőségükre is ható, komolyabb panaszaik vannak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A legfőbb tünetek közé tartozik az elhúzódó köhögés, légszomj, mellkasi fájdalom. Sokan panaszkodnak arra, hogy a betegség lezajlása óta a mélyebb levegővétel nehézséget okoz, amit a beteg a rendelőben gyakran úgy fogalmaz meg, hogy „nem tudom jól teleszívni a tüdőmet” - mondja dr. Tárnok Ildikó. A tüdőgyógyászati panaszok mellett sokan számolnak be alvászavarról, hangulatingadozásról és szorongásról is a fertőzés lezajlását követően.

Nem minden esetben a tüdő érintett

A Covid utáni kivizsgálás során részletes tüdőgyógyászati vizsgálatot végeznek, melynek része lehet a panaszoktól függően a komplex laborvizsgálat mellett a légzésfunkció és a mellkas-CT is. Számolni kell a társbetegségek jelentőségével is, hiszen a koronavírus, csakúgy mint egyéb légúti fertőzések, szintén belobbanthatja az asztmát, így ez is okozhatja például az elhúzódó köhögést. Ez a panasz egyébként szénanáthás betegeknél is gyakrabban megfigyelhető.

GettyImages-1281111677
Fotó: SolStock / Getty Images Hungary

- Az elvégzett vizsgálatok eredményei és a beteg tünetei alapján gyógyszeres kezeléssel lehet az elhúzódó köhögést csökkenteni, megszüntetni. Előfordulhat azonban, hogy a panaszok hátterében nem lehet tüdőgyógyászati eltérést kimutatni. Ilyen esetben például a légzési nehézség kapcsán gondolni kell a rekeszizom érintettségére is. Ha ez áll a légzési panaszok hátterében, akkor légzőtornát, egyéb fizikoterápiát szoktam javasolni, ez segíthet a betegeknek - magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

4 tévhit a koronavírus-vakcináról

A koronavírus-vakcinát veszélyes tévhitek övezik, amelyek mielőbb tisztázásra szorulnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük