Mennyi esélyed van zárt térben elkapni a koronavírust? Ez az oldal kiszámolja
Főként azoknak lehet nagy segítség a weboldal, akik nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést.

koronavírus-munka2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus számos változást hozott az életünkbe, és ha csak márciustól nézzük, akkor is már tíz hónapja teljesen átalakultak a hétköznapok. Ez sok helyen érinti a munkavégzést is, hiszen aki csak tehette, otthon rendezte be irodáját - ám nem minden ágazatban kivitelezhető a home office lehetősége.

Sok helyen még mindig rengeteg ember kénytelen másokkal zárt térben ledolgozni napi több órát, ám ez a fertőzés esélyét is megemeli az előírt óvintézkedések ellenére is. Annak érdekében, hogy az emberek felmérhessék ezt a kockázatot, a tudósok kifejlesztettek egy ingyenes online eszközt, ami megmutatja, mennyire lehet veszélyes az adott környezet.

Kiszámolja az oldal, mennyi esélye van a fertőzésnek

Az Airborne.cam nevű oldalt a Cambridge-i Egyetem és a Londoni Imperial College kutatói fejlesztették ki, amely matematikai modellek segítségével segít megállapítani a köhögés és beszéd által kibocsátott cseppek párolgása és ülepedése alapján, hogy mennyire fertőzhetnek azok zárt térben. 

koronavírus-munka1
Fotó: Milos Dimic / Getty Images Hungary

Az eszköz segíthet az embereknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak, és a mindennapi tevékenységeiket és környezetüket úgy alakítsák ki, hogy csökkentsék a kockázatot mind maguk, mind mások számára - írta Savvas Gkantonas, a Cambridge-i Mérnöki Tanszék társszerzője nyilatkozatában. Míg a legtöbb társadalmi irányelv általában azt mondja, hogy kétméteres távolságot kell tartani, ez nem mindig elegendő.

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Fontos, hogy az embereknek azt sugallják, hogy a potenciálisan fertőző részecskék két méternél tovább sodródhatnak csak a beszédtől, így az algoritmus ezeket is figyelembe vette a kockázat felmérésében. A fejlesztők azt is számításba vették, hogy az esély csökken, ha a helyiséget jól szellőztetik nyitott ablakokkal és ajtókkal, és mindenki arcmaszkot visel. Az alapos számításokkal dolgozó oldal az adott helyiség alapterületét, az ott tartózkodó emberek számát, a munkavégzés idejét és jellegét veszi alapul, de arra is kitér, hogy viselnek-e maszkot az ott tartózkodók, és hogy milyen gyakorisággal szellőztetik a helyet. Ez mindenkinél változó, így tudja személyre szabottan kiszámolni a rendszer a fertőződés valószínűségét.

Ilyen a home office a valóságban: vicces képeken a webkamera mögötti világ

A járványhelyzet miatt sokan otthoni munkára kényszerültek, de ennek is megvannak a vicces pillanatai.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük