A koronavírus-vakcina kapcsán veszélyes tévhit terjed: szakorvos válaszolt a legfontosabb kérdésekre
A koronavírus-vakcina kapcsán sok a félreértés a ritkán fellépő allergiás reakcióval kapcsolatban.

koronvírus nyit
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Félreértést szült a korábban megjelent hír, miszerint a koronavírus elleni oltás allergiások számára nem ajánlott. Sok beteg kizárva érezte magát az oltási körből, hiszen egyre több embernek van valamilyen allergiája.

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen kérdésekkel fordulnak hozzá leggyakrabban a betegek.

Aki allergiás, kérhet oltást?

Az oltás csak annak nem ajánlott, aki az összetevők valamelyikére igazoltan, diagnosztizált allergiás, vagy az összetevők valamelyike okozott már nála anafilaxiát. A vakcina tehát beadható minden egyéb allergia - például pollen, étel, poratka, háziállat - esetében. 

Akinek korábban anafilaxiája volt, annak biztonságos a vakcina?

Anafilaxiát több allergia is okozhat, elsősorban étel-, rovarméreg- és gyógyszerallergia esetén szokott előfordulni. Azonban az, hogy korábban valamilyen okból anafilaxiás sokkot élt át valaki, önmagában nem kizáró ok az oltás szempontjából.

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy ha valakinél jelentkezett is korábban anafilaxiás sokk, akkor a lezajlását követően kivizsgáláson kellett átesnie, ahol pontosan megállapították, hogy mi okozta. Kizáró ok, ha az anafilaxiát az oltás valamelyik összetevője okozta. Amennyiben más okozta az anafilaxiát, akkor a vakcina biztonságosnak tekinthető. Ezeket az egyéneket azonban különös körültekintéssel, az esetleges anafilaxia ismételt előfordulására felkészülve oltják be. 

Mi történik, ha anafilaxia lép fel oltás után?

Az oltást követően 30 percig az orvosi rendelőben, szakember felügyelete mellett kell maradni. Ha jelentkezne, az anafilaxia tünetei ennyi idő alatt már kialakulnak. Fulladásérzés, nehézlégzés, verejtékezés, sápadtság, az arcon ödéma megjelenése az anafilaxia kezdeti tünetei. Ellátására az oltópontnak fel kell készülnie.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az anafilaxia kezelésében a hatékony gyógyszeres beavatkozást az epinefrininjekció, azaz adrenalin azonnali beadása jelenti. Ez megfékezi a tünetek súlyosbodását. Megfelelő ellátás esetén az anafilaxiás reakció maradványtünetek nélkül gyógyul. Később javasolt szakemberrel konzultálni és kivizsgáltatni, hogy pontosan mi okozta a panaszait, és azt az adott összetevőt a jövőben elkerülni. 

Mennyire gyakori az anafilaxia oltás után?

Az anafilaxia előfordulása az oltás kapcsán az Európai Gyógyszerügynökség közlése szerint mind a Moderna, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ közlése szerint mind a Pfizer-BioNtech vakcina esetében nagyon ritka. Utóbbi esetében közel kétmillió oltás során százezerből egy esetben jelentkezett anafilaxia, 71%-ban 15 percen belül léptek fel a tünetek, amit a helyszínen elláttak. 

Mikor segít az antihisztamin oltás előtt?

Az antihisztamin az allergiás tünetekre hat azáltal, hogy a hisztamin felszabadulását blokkolja a szervezetben. Anafilaxia ellen tehát hatástalan, ezt antihisztamin bevételével nem lehet sem megelőzni, sem kezelni. Bizonyos esetekben mégis hasznos lehet - ártani semmiképpen nem árt -, például hisztaminintolerancia esetén segíthet a nem szisztémás, csak helyi reakciók - mint a bőrpír, viszketés - létrejöttét gátolni.

Összefoglalva dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy anafilaxiára azok veszélyeztetettek, akik a vakcina valamelyik alkotórészére korábban már mutattak orvos által igazolt súlyos allergiás reakciót. Esetükben az oltás az adott összetevőt tartalmazó vakcinával ellenjavallt. Más koronavírus elleni oltást kaphat, ha az nem tartalmazza az anafilaxiát okozó összetevőt.

A Covid-19 után hónapokig tarthat, míg a tüdő felépül: akkor is, ha enyhe lefolyású volt

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük