A Covid-19 után hónapokig tarthat, míg a tüdő felépül: akkor is, ha enyhe lefolyású volt
A szaglás elvesztése és a fejfájás mellett sokaknál tartósan fennállnak egyéb tünetek is.

koronavírus után a tüdő
beauty and style
Top olvasott cikkek

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit javasol ilyen esetben. 

Attól függetlenül, hogy enyhe vagy súlyosabb tüneteket okoz valakinél a koronavírus-fertőzés, sok betegnél elhúzódó panaszok jelentkeznek a felépülést követően. Sokan még a fertőzés lezajlása utáni hetekben is erős fáradtságérzetre panaszkodnak, erőtlennek érzik magukat. Jellegzetes tünet a szaglás- és ízérzékelés elvesztése is, mely akár napokkal a pozitív teszt előtt is kialakulhat, és a tünetek elmúlását követően még hetekig megmaradhat. Gyakori panasz a légúti tünetek hosszadalmas gyógyulása, a betegeknél sokáig megmaradhat a légszomj és a köhögés is.

Három hónappal később is rendellenességet mutat a tüdővizsgálat

Az EClinical Medicine folyóiratban közölt kutatásban 55 COVID-19 fertőzésből felépült páciens vizsgálata alapján megállapították, hogy a fertőzés még akár hónapokkal később is hatással lehet a tüdő működésére.

GettyImages-1253553720
Fotó: selimaksan / Getty Images Hungary

Az elhúzódó panaszok attól függetlenül jelentkeztek a 48 éves átlagéletkorú betegeknél, hogy a koronavírus-fertőzés súlyosabb vagy enyhébb tüneteket okozott náluk. Mindannyiukat ellátták kórházban, a fertőzés lezajlása négy betegnél volt súlyos, de gépi lélegeztetésre egyikőjüknél sem volt szükség. A kezelés során oxigént 14 beteg kapott. 

A korábban egészséges tüdőn is meglátszik a fertőzés

A kórházból való hazatérésüket követően három hónappal később mindannyian visszatérhettek a munkába, ám néhány tünet továbbra is jelen volt az életükben. Gyomor- és bélrendszeri problémák, fejfájás és fáradtság mellett légszomjra és köhögésre panaszkodtak. A koronavírus-fertőzés után három hónappal később készült mellkas-CT-lelet a résztvevők 70%-ánál mutatott eltérést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Négyből egy személynél pedig a légzésfunkciós értékek is romlottak. Néhány páciens esetében egyéb betegség - diabétesz vagy magas vérnyomás - is fennáll, de tüdőbetegsége egyikőjüknek sem volt a fertőzést megelőzően. A károsodás tehát egyértelműen a koronavírus-fertőzés következménye. 

Nem csak az időseknél és a krónikus betegeknél jelentkezik

Megjelenése óta egyre többet tudunk a koronavírus-fertőzésről. Habár a súlyos lefolyású betegség rizikója valóban a krónikus betegek és az idősek esetében magasabb, ma már az is látszik, hogy a fertőzés a fiatalabb, egészséges szervezetet is megviselheti, hosszú lefolyású tüneteket és szövődményeket okozva - magyarázza dr. Potecz Györgyi. Fontos, hogy mindenki, aki a fertőzésen átesett, akár enyhe tünetekkel is, csak fokozatosan térjen vissza a korábbi életritmusához, különösen a sportoláshoz. 

Tüdőgyógyászati kivizsgálás koronavírus-fertőzés után

A fertőzés lezajlását követően szükség lehet tüdőgyógyászati kivizsgálásra, mely elsősorban az alábbi esetekben indokolt:

  • Ha a betegség tüdőgyulladást okozott, a lezajlását követő 6-12 hétben komplex kivizsgálás javasolt.
  • Ha a páciens enyhébb tünetekkel esett át a fertőzésen, de elhúzódó panaszai - krónikus fáradtság, nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, esetleg véres köpet - vannak, szintén javasolt szakorvosi vizsgálaton részt vennie.

A kivizsgálás része lehet többek közt tüdőröntgen, mellkas-CT, légzésfunkció, terhelési oxigénszaturáció-méréssel és laborvizsgálatok is. A szükséges vizsgálatok mindig egyénre szabottan történnek, az orvos határozza meg a beteg állapota, tünetei és egyéb betegségei alapján. Az eredmények birtokában az esetleges elváltozásokat felismerni és kezelni lehet, a panaszok súlyosbodását meg lehet előzni, jobb életminőséget lehet elérni.

Mikor fertőz a legerősebben a koronavírus? Ez a néhány nap lehet a kritikus

A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, ezek teszttel igazoltan koronavírusos, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük