Gyakori tévhitet oszlattak el a tudósok a maszkviselésről: sokan megnyugodhatnak
Sokan aggodalmukat fejezték ki a maszkviseléssel kapcsolatban, hiszen úgy gondolták, ez károsítja a szív- és tüdőműködést.

koronavírus-maszkviselés1
beauty and style
Top olvasott cikkek

 Az orrot és szájat fedő maszk akadályozza az új típusú koronavírus terjedését, azonban nincs alapjuk azoknak az aggodalmaknak, hogy megnehezítené a légzést.

A védőmaszk viselése csökkenti a kilégzéssel, beszéddel, nevetéssel, tüsszentéssel, köhögéssel levegőbe juttatott cseppecskék és apró aeroszolok mennyiségét, így akadályozza a vírus terjedését.

Nem nehezíti a légzést a maszk

Felmerültek azonban olyan aggodalmak, hogy a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid áramlásának eltérítésével a maszk nehezíti a légzést, ezzel károsítja a szív- és tüdőműködést, különösen testmozgás közben.

koronavírus-maszkviselés3
Fotó: Tamilisa Miner / Getty Images Hungary

Amerikai és kanadai kutatók az Annals of the American Thoracic Society című folyóiratban közölt tanulmányukban elemezték az összes olyan tudományos munkát, amely különböző védőmaszkok élettani hatásait vizsgálta testmozgás közben. Az egészséges embereknél a hatás minimális volt, függetlenül a maszk típusától vagy a mozgás intenzitásától.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

- Lehetséges, hogy mozgás közben nagyobbnak tűnik az erőkifejtés, de a maszkviselés annyira kevéssé befolyásolja a légzést, a vérben található oxigént, szén-dioxidot és más élettani jellemzőket, hogy az gyakran ki sem mutatható - mondta el Susan Hopkins, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karának professzora, a kutatás vezetője.

koronavírus-maszkviselés2
Fotó: stevecoleimages / Getty Images Hungary

Hozzátette, hogy a bizonyítékok alapján sem a nem, sem az életkor nem játszik szerepet a maszkban sportolással kiváltott élettani reakciók mértékében. A szerzők szerint az egyetlen kivétel a súlyos szív- és tüdőbetegség, amikor a plusz akadály vagy a vérben lévő gázok kis változása nehézséget okozhat a testmozgás alatt.

- Figyelembe kell azonban venni, hogy ezek az emberek az új típusú koronavírus elkapásakor is nagyobb kockázatnak vannak kitéve - tette hozzá.

Nem volt nála maszk, de így nem engedték volna be a boltba: bizarr megoldást talált

Ezeknél furcsább megoldásokat és maszkokat ritkán látni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük