Miért tiltakoznak sokan olyan hevesen a maszkviselés ellen? Ez a 6 legfőbb oka a pszichológusok szerint
Szakértők árulták el, miért lázadnak olyan sokan a maszkviselés ellen a koronavírus idején. Számos különböző ok állhat a jelenség hátterében.

no maszkban
beauty and style
Top olvasott cikkek

A járványhelyzet egyre csak súlyosbodik, a maszkviselési szabályok szigorodnak, a büntetések pedig emelkednek, mégis még mindig rengetegen tiltakoznak az orrot és a szájat eltakaró kiegészítő ellen világszerte. 

Nemcsak az interneten, hanem a tömegközlekedésen és a boltokban is rendszeresen látni, hallani háborgó embereket és olyanokat is, akik igyekeznek kicselezni a rendszert például úgy, hogy maszk nélkül próbálnak belépni az üzletekbe, vagy később húzzák azt le az állukra, vállalva a pénzbírság kockázatát. Számos országban még tüntetéseket is szerveztek a kiegészítő viselése ellen. De miért van ez így? Miért nem akarják viselni az emberek annak ellenére, hogy bizonyítottan csökkenti a megfertőződés, valamint a betegség továbbadásának esélyét? Szakértők magyarázták el a jelenséget.

Egyesek szerint sérti az alapvető szabadságjogokat

Bár könnyű lenne azt mondani, hogy csak a járványtagadók ellenzik a maszkviselést, ez valójában nem így van. Steven Taylor klinikai pszichológus a CNN-nek árulta el, hogy az emberek részéről természetes reakció, hogy lázadnak, ha megmondják nekik, mit tegyenek - még akkor is, ha az intézkedések őket védik. Mivel fontosnak tartják a szabadságukat, szorongást, felháborodást válthat ki belőlük, ha mások megpróbálják ezt korlátozni - márpedig a maszkviselésre sokan így tekintenek. 

Dr. David Aronoff a Vanderbilt Egyetem Orvosi Központjának fertőzőbeteg-részlegének igazgatója a dohányzási korlátozásokhoz hasonlította a helyzetet: néhány helyen tilos cigarettázni, mert a füst ártalmas lehet mások egészségére. Most a Covid-19 miatt azonban a fertőzöttek által kifújt levegő - főleg tüsszentéskor, köhögéskor - lehet káros a környezetükben lévőkre maszkviselés nélkül.

Gyengeségérzés és a kontroll visszaszerzése

David Abrams klinikai pszichológus szerint egyeseknek a maszkviselés megegyezik a vírustól való félelem beismerésével még akkor is, ha ezzel eddig tudatosan nem szembesültek. Sokan úgy tekintenek a kiegészítőre, mintha az a gyengeség, sebezhetőség szimbóluma lenne, és azt üzenné másoknak, hogy félnek a járványtól. Ezért próbálják az ellenkezőjét mutatni és erősnek tűnni az elutasítással. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Margaret Seide pszichiáter elmondta a Health oldalának,  hogy bár a krízishelyzet még nem ért véget, az emberek jó része már tovább akar lépni, és újra kézbe szeretné venni az élete irányítását. Néhányan pedig ezt úgy teszik, hogy elutasítják a maszkot, hiszen ez a vírus jelképévé vált.

Kényelmetlen viselet

David Abrams szerint, amikor az embereknek mások mondják meg, hogy mit tegyenek, az utasítás pedig eltér a korábban megszokottól, akkor jellemző, hogy sokan megkérdőjelezik azt, míg másokból egyenesen ellenállást vált ki. Ehhez pedig hozzájön az, hogy a maszk alapvetően nemcsak szokatlan, de nem is a legkényelmesebb viselet. Mindez végül szintén ellenálláshoz vezethet.

A tagadás mint védekezés

Dr. Gayani DeSilva tapasztalatai alapján a koronavírus-helyzet traumatizálhatja az embereket, és mindenki különböző módon próbál megbirkózni vele. Az egyik gyakori védekezőmechanizmus a tagadás, ami ahhoz vezet, hogy az illető igyekszik tudomást sem venni a problémáról, nem hallja meg a tényeket, így pedig nem akarja követni a biztonsági intézkedéseket sem. Vannak, akik csak próbálnak úgy csinálni, mintha minden a régi lenne, de olyanok is akadnak, akik egyenesen az egész vírus létezését kérdőjelezik meg. Egyesek úgy vélik, nincs igazi járvány, és olyanok is vannak, akik úgy vélik, a fertőzés nem is olyan veszélyes, mint amilyennek beállítják. Persze ez utóbbiak szélsőséges esetek és vélemények, de valós problémát jelentenek.

Zavaros útmutatás, eltérő tanácsok

Előfordul, hogy az internetről, a televízióból és a környezetükből áramló, mérhetetlen mennyiségű, sokszor eltérő információ okoz problémát. Dr. Gayani DeSilva szerint a médiából érkező, gyakran ellentétes adatok, vélemények összezavarhatják az embert, és elbizonytalaníthatják abban, hogy valóban szükséges-e maszkot viselnie. A rengeteg különböző üzenet elveszíti hitelességét, és sokan nem tudják, milyen források szolgálnak valódi információval. Ezért terjednek olyan téves és káros hiedelmek, hogy nincs szükség a kiegészítőre, vagy hogy az nem is véd igazából a vírustól.

Persze ezeken kívül is számos ok állhat a tiltakozás hátterében. Fontos azonban, hogy mindenki tudatosítsa magában a járványhelyzet komolyságát, kockázatait, figyeljen saját és környezete egészségére, és betartsa a szabályokat, előírásokat önmaga és mások biztonsága érdekében.

Így nem lesz párás a szemüveg a maszktól

Sokaknak okoz bosszúságot, hogy a maszk miatt bepárásodik a szemüvege. Eláruljuk, hogyan lehet elkerülni, megelőzni a zavaró problémát.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük