Önfertőtlenítő maszkot fejlesztettek ki a kutatók: elég kimenni vele a napra
Napfényben önmagát fertőtlenítő arcmaszkot fejlesztettek amerikai kutatók.

maszkos-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy különleges pamut arcmaszkot, amely napfénynek kitéve egy óra alatt képes 99,999 százalékban megölni a rárakódott baktériumokat és vírusokat.

Peixin Tang, Gang Sun, Nitin Nitin és kollégái olyan új pamutanyagot akartak létrehozni, amely, ha napfénynek teszik ki, reaktív oxigénfajokat bocsát ki, megölve az anyag felszínéhez tapadó mikrobákat, miközben mosható, újrafelhasználható és biztonságos használója számára. A reaktív oxigénfajok, röviden ROS, molekuláris oxigénből származó, kémiailag reaktív molekulák.

A napfény és a beltéri fény is hatásos

A maszkot hordó személy fertőtlenítheti azt ebédszünetében, ha napfényben tartózkodik, sőt beltéri fények által is hosszabb időt töltve az irodában vagy más épületben, habár ez a napfénynél kevésbé intenzív módja a fertőtlenítésnek - olvasható az Amerikai Kémiai Társaság közleményében.

Az ACS Applied Materials & Interfaces című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a kutatók hagyományos pamutanyaghoz 2-dietilaminoetil klorid - DEAE-CI - pozitív töltésű láncait kötötték. Ezt a módosított pamutanyagot megfestették egy negatív töltésű fényérzékenyítő oldatában - egy olyan vegyületben, amely fény hatására kibocsátja a reaktív oxigénfajokat -, amelyet erős elektrosztatikus kölcsönhatásban kötöttek a DEAE-láncokhoz.

A kutatók kimutatták, hogy a napfény 60 percen belül megölte az általuk létrehozott anyagra telepített baktériumok 99,999 százalékát, és 30 percen belül semlegesítette a T7 bakteriofágot, egy vírust, amely egyes koronavírusoknál is ellenállóbb a reaktív oxigénfajoknak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A további tesztelések kimutatták, hogy az anyagot legalább tíz alkalommal kézzel ki lehetett mosni, és nem veszítette el antimikrobiális jellegét, ha folyamatosan napfénynek tették ki legalább hét napon át. A kutatók szerint az anyag ígéretes alapanyag lehet többször használatos antibakteriális, antivirális arcmaszkok és védőruhák készítéséhez.

Fotók: Getty Images

Nem volt nála maszk, de így nem engedték volna be a boltba: bizarr megoldást talált

Bárkivel megeshet, hogy otthon felejti bevásárlás előtt az arcmaszkját, ám a legtöbben ilyenkor vagy hazamennek, vagy egy új, eldobhatót vesznek, hogy bemehessenek az üzletekbe. Sok ember azonban sokkal kreatívabb módját választotta a probléma megoldásának, és amit éppen találtak, azt használták maszknak.

Ezt is szeretjük