Ennyi év kell, hogy az arcmaszkok elbomoljanak: kiderült, mit szennyeznek leginkább
Az eldobált, egyszer használatos arcmaszkok komoly károkat okozhatnak a környezetben, elsősorban a vizek veszélyeztetettek.

arcmaszk az utcán
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többen döntenek az egyszer használatos maszkok és kesztyűk viselése mellett, mellyel párhuzamosan növekszik az utcákon szétdobált védekezőeszközök száma is.

Előbb-utóbb az össze nem szedett szemetek bekerülnek a csatornákba, onnan pedig a folyókba, majd végül a tengerekbe, óceánokba, melyeknek a vizét szennyezik tovább a nehezen lebomló anyagok.

Az utcára dobált arcmaszkok hatása

Angliában is súlyos problémákat okoznak a szemetelők. A tengerpartokon már több száz kesztyűt és maszkot szedtek össze önkéntesek, akik nap mint nap visszamennek megtisztítani a környéket.

GettyImages-1271979234
Fotó: Ems-Forster-Productions / Getty Images Hungary

Természetesen maszkot kötelező viselni tömegközlekedési eszközökön és egyéb frekventált helyeken a vírus terjedésének megfékezése végett, de ez nem azt jelenti, hogy nyugodt szívvel, bárhova eldobhatóak lennének. Sőt, az sem mindegy, hogyan kerülnek a kukába, nemhogy az utcára!

A 23 éves Emily Stevenson tengerbiológus is azon önkéntesekből álló csapat tagja, akik az Angliában található Cornwall menti partszakaszt takarítják. Az elmúlt két hónapban 650 gumikesztyűt és 250 arcmaszkot szedtek össze a Padstow és Newquay települése között húzódó sávban. A helyzet csak egyre súlyosbodni fog, ha nem történik változás.

- Egyre több PPE, azaz védekezőeszközként használt hulladékot találtunk. Minden egyes tisztogatásnál 5-10 darabot - mondta a tengerbiológus. Az orvosi maszkok vékony rétegben tartalmaznak nem újrahasznosítható műanyagot, polipropilént, vinylt vagy polietilént. 

- Az sós vízben 450 év a lebomlási ideje ezeknek az anyagoknak. Sehol máshol nem találtunk eddig olyan mennyiségben belőlük, mint ezen a partrészen. Elég ijesztő, mert ez az utolsó szakasza a tengernek, mielőtt az óceánba áramlana. Ha nem szedjük fel most, feltehetően soha nem fogjuk tudni. Az eldobált maszkok meglepően könnyen megtalálják útjukat a tengerbe - tette hozzá Emily Stevenson.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Az esővíz lemossa a folyókba, onnan bekerülnek a tengerbe, ahonnan jó esetben kisodródnak a partokra, de egyébként a víz továbbviszi a hulladékokat magával az óceánokba. Megoldás lehet többször használatos, mosható textilmaszkokra áttérni, de az biztos, hogy semmiképp sem szabad az utcán szétdobálni őket.

3 maszk Covid ellen, amit otthon is elkészíthetsz: van, amit még varrni sem kell

A boltokban, gyógyszertárakban kapható maszkok még mindig nagyon drágák. Nem véletlen, hogy egyre többen választják a 60 fokon mosható, tartós textilmaszkokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük