Súlyosbíthat a világjárvány napjaink egyik legnagyobb problémáján
Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert.

maszk-kesztyu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében. Az Opération mer propre - Tiszta tenger művelet - nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

A szervezet szerint ez az újfajta szennyezés súlyosbítja a tengerek műanyagszennyezésének krónikus problémáját - olvasható a BBC hírportálján. Európa országaiban fokozatosan enyhítenek a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozásokon, és az emberek elkezdték ismét felkeresni a strandokat, vizek menti pihenőhelyeket, ezért is időszerű a szervezet figyelmeztetése.

Új szennyezési forrás

Laurent Lombard, a szervezet alapítója, aki a Facebookon közzétett videófelvételeken örökítette meg a víz alatti hulladékot, egy új szennyezési forrásról beszélt. Antibes közelében búvárkodva a mindennapos műanyagszemét, így az üres vizes palackok között talált eldobható arcmaszkokat és gumikesztyűket. - Ezeket a maszkokat nemrég találtuk, de több milliárd lesz belőlük - figyelmeztetett.

Május 14-én, három nappal azután, hogy Franciaországban lazítottak a kijárási tilalmon, a párizsi utcák takarítói arra panaszkodtak a közösségi médiában, hogy sok eldobott maszkot találtak a járdákon. Egy dél-franciaországi parlamenti képviselő, Eric Pauget törvénytervezetet is előterjesztett arra, hogy növeljék az arcmaszkok eldobására kiszabható bírságot a jelenlegi 68 euróról 300 euróra.

Olaszországban is ez a helyzet

Olaszországban is hasonló problémával néznek szembe. Rómában még szigorúbban fogják büntetni azokat, akik maszkokkal, kesztyűkkel, fertőtlenítőszerek palackjaival szennyezik a környezetet, 500 euró büntetést szabhatnak ki rájuk - jelentette be Virginia Raggi polgármester hétfőn.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A közterületek tisztaságáért felelős vállalat egyre több ember ellen emel panaszt, mert az ilyen eldobható védőeszközöktől egyszerűen az utcán szabadul meg. - Ezt a magatartást büntetni kell - hangsúlyozta a polgármester az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.

A Természetvédelmi Világalap - WWF - becslései szerint, ha az olaszok által az elmúlt hónapokban használt arcmaszkok csupán 11%-ától nem szabályszerűen szabadulnak meg, akkor több mint tízmillió darab kerülhet a tengerekbe, folyókba, illetve a tengerparti strandokra, veszélyeztetve ezáltal a Földközi-tenger élővilágát.

Kiemelt kép: Getty Images

Új kutatás készült a koronavírus eredetéről

A kutatók az új koronavírus okozta betegséggel diagnosztizált több mint 7500 beteg mintáját elemezték genetikai szempontból. Eredményeik alátámasztják azt, amit egyre több bizonyíték mutat: a SARS-CoV-2 vírus mutációi egy közös ősre vezethetők vissza 2019 végéről.

Ezt is szeretjük