Súlyosbíthat a világjárvány napjaink egyik legnagyobb problémáján

Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert.

maszk-kesztyu

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szennyezett gumikesztyűket és arcmaszkokat találtak környezetvédők a Földközi-tenger mélyén, a franciaországi Antibes közelében. Az Opération mer propre - Tiszta tenger művelet - nevű francia civil szervezet tagjai megpróbálják megtisztítani a Cote d'Azur tengerpartját az eldobott védőeszközöktől.

A szervezet szerint ez az újfajta szennyezés súlyosbítja a tengerek műanyagszennyezésének krónikus problémáját - olvasható a BBC hírportálján. Európa országaiban fokozatosan enyhítenek a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozásokon, és az emberek elkezdték ismét felkeresni a strandokat, vizek menti pihenőhelyeket, ezért is időszerű a szervezet figyelmeztetése.

Új szennyezési forrás

Laurent Lombard, a szervezet alapítója, aki a Facebookon közzétett videófelvételeken örökítette meg a víz alatti hulladékot, egy új szennyezési forrásról beszélt. Antibes közelében búvárkodva a mindennapos műanyagszemét, így az üres vizes palackok között talált eldobható arcmaszkokat és gumikesztyűket. - Ezeket a maszkokat nemrég találtuk, de több milliárd lesz belőlük - figyelmeztetett.

Május 14-én, három nappal azután, hogy Franciaországban lazítottak a kijárási tilalmon, a párizsi utcák takarítói arra panaszkodtak a közösségi médiában, hogy sok eldobott maszkot találtak a járdákon. Egy dél-franciaországi parlamenti képviselő, Eric Pauget törvénytervezetet is előterjesztett arra, hogy növeljék az arcmaszkok eldobására kiszabható bírságot a jelenlegi 68 euróról 300 euróra.

Olaszországban is ez a helyzet

Olaszországban is hasonló problémával néznek szembe. Rómában még szigorúbban fogják büntetni azokat, akik maszkokkal, kesztyűkkel, fertőtlenítőszerek palackjaival szennyezik a környezetet, 500 euró büntetést szabhatnak ki rájuk - jelentette be Virginia Raggi polgármester hétfőn.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A közterületek tisztaságáért felelős vállalat egyre több ember ellen emel panaszt, mert az ilyen eldobható védőeszközöktől egyszerűen az utcán szabadul meg. - Ezt a magatartást büntetni kell - hangsúlyozta a polgármester az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint.

A Természetvédelmi Világalap - WWF - becslései szerint, ha az olaszok által az elmúlt hónapokban használt arcmaszkok csupán 11%-ától nem szabályszerűen szabadulnak meg, akkor több mint tízmillió darab kerülhet a tengerekbe, folyókba, illetve a tengerparti strandokra, veszélyeztetve ezáltal a Földközi-tenger élővilágát.

Kiemelt kép: Getty Images

Új kutatás készült a koronavírus eredetéről

A kutatók az új koronavírus okozta betegséggel diagnosztizált több mint 7500 beteg mintáját elemezték genetikai szempontból. Eredményeik alátámasztják azt, amit egyre több bizonyíték mutat: a SARS-CoV-2 vírus mutációi egy közös ősre vezethetők vissza 2019 végéről.

Ezt is szeretjük