Megvizsgálták a denevérek immunrendszerét: kiderült, miért nem betegíti meg őket a koronavírus
Szuperimmunitásuk révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a koronavírust a denevérek.

deneverek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyedi immunrendszerük révén tudják megbetegedés nélkül hordozni a MERS-koronavírust a denevérek - állapították meg a kanadai Saskatchewani Egyetem - USask - kutatói. A koronavírusok, köztük a MERS, a SARS és a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 eredeti hordozóinak a denevéreket tartják.

Ám míg ezek a kórokozók a denevérekre nézve ártalmatlanoknak tűnnek, addig az embereknél súlyos és gyakran halálos kimenetelű betegségeket okoznak - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. - A denevérek nem szabadulnak meg a vírustól, de mégsem betegednek meg. Azt akartuk kideríteni, hogy a MERS-vírus miért nem iktatja ki a denevérek immunválaszát, ahogy teszi azt az embereknél - mondta Vikram Misra, az USask mikrobiológusa.

Miért nem betegednek meg a denevérek?

A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók elsőként mutatták be, hogy egy rovarevő barna denevér sejtjei hónapokon át fertőzöttek lehetnek a MERS-vírussal az állat szervezete és a kórokozó együttműködése révén.

- Ahelyett, hogy elpusztítaná a denevér sejtjeit, ahogy azt az emberi sejtekkel teszi, a MERS-koronavírus hosszú távú kapcsolatba lép a gazdaszervezettel, amelyet a denevér egyedi immunrendszere tart fenn - magyarázta Misra, megjegyezve, hogy a SARS-CoV-2 valószínűleg ugyanígy működik. A szakember szerint eredményeik azt sugallják, hogy a denevéreket érő stressz, például a betegségek, a természetes élőhelyeik elvesztése, szerepet játszhat a koronavírus más fajokra való átterjedésében.

Amikor a denevér immunrendszerét stresszhatás éri, az megbontja az immunrendszer és a vírus közötti finom egyensúlyt, lehetőséget adva a vírusnak a sokszorozódásra. Következő lépésként a kutatócsoport azt fogja vizsgálni, hogy miként áll át fertőző és sokszorozódó üzemmódra a MERS-vírus a tevefélék és az ember sejtjeiben. Ez az információ kulcsfontosságú lehet a következő olyan denevéreredetű vírus előrejelzésében, amely világjárványt okozhat - jegyezte meg Misra.

Fotók: Getty Images

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Bámulatos hatással volt az egészségre a korlátozás

Miközben a világjárvány rengeteg emberéletet követel, a kutatók úgy vélik, a helyzetre adott válasz egy tisztább, egészségesebb környezet esélyét mutatta meg, ami akkor lehetséges, ha az emberiség lemond a szennyező, ásványianyag-alapú iparról.

Ezt is szeretjük