Bámulatos hatással volt az emberek egészségére a járvány miatti korlátozás
A kevesebb légszennyezés miatti halálozást statisztikai modellszámításokkal kalkulálták.

tiszta-levego
beauty and style
Top olvasott cikkek

A múlt hónapban mintegy 11 ezerrel csökkenhetett a légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma Európában - állapította meg egy új tanulmány.

A járműforgalom és az ipari károsanyag-kibocsátás meredek visszaesése miatt ezenkívül 1,3 millióval kevesebb munkahelyi távolléti napot, 6000-rel kevesebb gyerekkori asztmás esetet, 1900-zal kevesebb sürgősségi esetet és 600-zal kevesebb koraszülést kalkuláltak a Centre for Research on Energy and Clean Air - Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont - tanulmányát készítő kutatók.

Az egészségesebb jövő esélye

Miközben a világjárvány rengeteg emberéletet követel, a kutatók úgy vélik, a helyzetre adott válasz egy tisztább, egészségesebb környezet esélyét mutatta meg, ami akkor lehetséges, ha az emberiség lemond a szennyező, ásványianyag-alapú iparról - idézte a tanulmányt a The Guardian című brit napilap honlapja.

A tavalyi év ugyanezen időszakával összehasonlítva a nitrogén-dioxid koncentrációja 40%-kal, a mikroszemcsék - pm2,5 - koncentrációja 10%-kal csökkent. A két szennyező anyag a szívet és a légzőrendszert károsítja. Együtt mintegy 470 ezer ember halála írható a számlájukra évente Európában.

A 11 ezerrel kevesebb - légszennyezés miatti - halálozást olyan statisztikai modellszámításokkal kalkulálták, amelyek a légszennyezés, az időjárás, a károsanyag-kibocsátás, a népesség és a betegségek előfordulásának adatait tartalmazták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyors eredményt szeretnél?

Ha lehetséges, hogy megfertőződtél, de még nem mutatsz tüneteket, a 2 db-os Covid-19 Antigén gyorsteszttel 20 perc alatt tesztelheted magad és családod egyszerűen, kényelmesen mindössze 3 990 Ft-ért.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Azt állapították meg, hogy a csökkenést 40%-ban a szívproblémák, 17%-ban a tüdőbetegségek - köztük a hörghurut és a tüdőtágulat -, 13-13%-ban a stroke és a rák miatti halálozások elmaradása okozta. A világon ennél sokkal nagyobb lehetett az elkerült halálozások száma, mivel a tanulmány egyetlen kontinensre és egyetlen hónapra fókuszált.

Fotók: Getty Images

Így néz ki egy ápoló arca a nehéz műszak után

A koronavírusos megbetegedések száma egyre nő világszerte, a gyógyításért a frontvonalban harcoló egészségügyi személyzet munkája pedig napról napra egyre emberpróbálóbb.

Ezt is szeretjük