Ez lehet az oka, hogy egyes országokban több halálos áldozatot követel a koronavírus
A levegő magas nitrogén-dioxid-szintje összefügghet a koronavírus magas halálozási rátájával.

koronavirus

Összefügghet a levegő magas nitrogén-dioxid-szintje az új koronavírus okozta magas elhalálozással - derítették ki a halle-wittenbegi Luther Márton Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya először támasztja alá konkrét adatokkal ezt a feltételezett kapcsolatot.

A Science of the Total Environment című tanulmányukban a német kutatók műholdas légszennyezettségi és légáramlási adatokat vetettek össze a Covid-19-betegség elhalálozási adataival, és kimutatták, hogy azokban a térségekben, ahol állandóan magas a légszennyezés szintje, jelentősen magasabb az új koronavírus okozta elhalálozás, mint más térségekben.

A koronavírus és a légszennyezés összefüggése

A légszennyező nitrogén-dioxid károsítja az ember légzőszerveit. Régóta köztudott, hogy sokféle légzőszervi és szív-érrendszeri betegséget okoz. - Mivel az új koronavírus a légzőszervet támadja meg, észszerű feltételezni, hogy összefüggés lehet a légszennyezés és a betegség okozta halálozási arány között - magyarázta Yarob Ogen, az egyetem Geotudományi és Földrajzi Intézetének munkatársa.

A kutatók elemezték az Európai Űrügynökség - ESA - Sentinel 5P műholdja által mért regionális nitrogén-dioxid-szennyezés szintjét, a műhold folyamatosan figyeli ugyanis a légszennyezést a Földön. Ezen adat alapján azonosították azokat a térségeket, ahol magas és tartós a nitrogén-dioxid-szennyezés.

A belélegzett szennyező anyagok káros hatása

- Még a koronavírus-járvány európai kitörése előtti, januári és a februári értékeket néztem meg - mondta Ogen, aki ezeket az adatokat összevetette az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal légáramlási adataival. Ha van légmozgás, a földközeli szennyező anyagok szétoszlanak, ha nincs, a szennyező anyagok a föld közelében maradnak, és az emberek belélegzik nagy mennyiségben, ami egészségi problémákhoz vezethet - olvasható az egyetem közleményében.

Ezeket az adatokat felhasználva azonosították a kutatók azokat a helyeket világszerte, ahol a legnagyobb a légszennyezettség szintje, és a legcsekélyebb a légmozgás, majd összehasonlították a Covid-19-betegség elhalálozási adataival, különösen Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Németország esetében.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Ha megnézzük Észak-Olaszországot, Madrid térségét és a kínai Hopej tartományt például, valami közös bennük: hegyek veszik körül őket. Ez még valószínűbbé teszi azt, hogy a levegő ezekben a térségekben stabil, a légszennyezettség szintje magas - magyarázta Ogen.

A kutatók feltételezik, hogy az állandó légszennyezés az adott térségekben élő emberek rosszabb egészségi állapotához vezethet, ami különösen fogékonnyá tette őket a vírusra. - A kutatás csak az első jelzés arra, hogy kapcsolat lehet a légszennyezés szintje, a légáramlás és a járvány súlyossága között. Ezt az összefüggést más térségekre is vizsgálni kell, és szélesebb összefüggésbe kell helyezni - tette hozzá.

Fotók: Getty Images

Mire számíthat az, akinél tüdőgyulladást okoz a koronavírus?

A tüdőgyógyász szakember azt mondta: a beteg tüdő nagyon változatos, ezért fontos, hogy egyénre szabható legyen a lélegeztetési megoldás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük