Félreértés terjed az asztmások körében: most még inkább fontos a megfelelő kezelés
A járvány idején a légúti megbetegedésekben szenvedőkre sokkal nagyobb rizikófaktort jelent a vírus, de sajnos téves információk is szárnyra kapnak ebben az időszakban.

koronavirus-kohoges
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor ér véget a világméretű járvány, ami 2020-ban nemcsak az egészségügyet, hanem a gazdaságot is szinte teljesen megbénította. A koronavírus bárkit megfertőzhet, viszont a legjobban az idősek és a betegségekben szenvedők veszélyeztetettek.

A jelenlegi járványhelyzet nem indokolja, hogy az asztmás betegek felfüggesszék vagy csökkentsék a kezelőorvos által korábban felírt gyógyszeradagot. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy honnan indulhat ez a félreértés, és elmagyarázza azt is, miért fontosabb most még inkább a megfelelő gyógyszeres kezelés.

Ezért hagyják el sokan a kezelést

Az asztmagyógyszerek a légutak gyulladását tudják megszüntetni. Jól beállított kezeléssel a betegeknél tünetmentességet lehet elérni. Ehhez azonban a gyógyszereket az előírt dózisban kell alkalmazni.

asztma1
Fotó: barmalini / Getty Images Hungary

„A szteroidfóbia létező jelenség, a betegek többsége tart a készítmények esetleges mellékhatásaitól. Ezek egyike, hogy a szteroidok szedése gyengítheti az immunrendszer működését. Erős immunrendszerre pedig szükség van, most különösen, a vírus leküzdéséhez. A betegek figyelmét ezért mindig fel kell hívni arra, hogy az asztma ellen használt inhalációs szteroidok helyileg hatnak, adagjuk a töredéke az injekcióban vagy tablettában kapott szteroidoknak, ezért nincsenek is olyan mellékhatásaik, mint a szájon át szedett szteroidkészítményeknek. Az asztma kezelését tehát semmiképp nem szabad abbahagyni, vagy a gyógyszereket csökkenteni, a járvány idején különösen nem!” - mondja a szakorvos.

Az asztma is növeli a rizikót?

A krónikus légúti betegek esetében fokozott óvatosság indokolt. Az asztma a légutak krónikus gyulladását, hörgőszűkületet okoz. Az érintettek számára egy enyhébb tüdőgyulladás is komolyabb következményekkel járhat.

asztma2
Fotó: Drazen_ / Getty Images Hungary

A koronavírus-fertőzés megelőzésének érdekében ezért nagyon fontos minden, a szakmai szervezetek által javasolt óvintézkedést betartani: rendszeres és alapos kézmosás, kerülni kell a tömeget és az arc érintését. Emellett az is nagyon fontos, hogy a légutak gyulladása kontrollálva legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

„Az asztma krónikus gyulladásban tartja a légúti nyálkahártyát. A koronavírus tüdőgyulladást okoz. Ha a nem megfelelően kezelt asztmás beteg megfertőződik, akkor a fennálló gyulladáshoz adódik a vírus okozta gyulladás, ami így jelentősen rontja a beteg esélyeit.”

A tünetek rosszabbodása előfordulhat

Légúti betegségek, a jelenlegi bizonytalan helyzettel járó stressz és a pollenszezon miatt is előfordulhat, hogy az asztmás betegek fokozódó tünetekről számolnak be. Ez akkor is megeshet, ha a szokott módon szedik a gyógyszereiket.

tavkonzultacio3
Fotó: Pornpak Khunatorn / Getty Images Hungary

Ilyen esetben szükséges a kezelőorvossal konzultálni, mert a korábbi kezelésben változtatásokra lehet szükség ahhoz, hogy a tünetek súlyosbodását és az asztmás rohamot meg lehessen előzni. A szakorvost érdemes távkonzultáció keretein belül felkeresni, amíg fennáll a veszélyhelyzet. Vannak olyan asztmaellenes szerek, amik esetileg is használhatóak a rohamok kezelésére, mások nem. Azt csak a szakorvossal történt konzultáció alapján szabad megtenni, hogy a beszívós, vagyis inhalálós gyógyszer adagját megemeljük. A jelenlegi helyzetben erre távkonzultáció formájában is van lehetőségük a betegeknek.

10 szupererős gyógynövény a légúti betegségekre: tisztítják a tüdőt, könnyítik a légzést

Gyógyteákkal is enyhíthetők a légúti betegségek kínzó tünetei.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük