Kis műanyag eszköz, ami nagyon hasznos asztma esetén - Ez a csúcsáramlásmérő
A tüdőgyógyász fel tudja mérni az asztmás betegnél a tüdő jelenlegi állapotát az úgynevezett kilégzési csúcsáramlásnak a megmérésével is.

asztmás beteg
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szakorvos a tüdő állapotának felmérését egy kis műanyag eszközzel, a csúcsáramlásmérővel is megteheti. Otthon is gyorsan elsajátítható a használata, így a beteg is bármikor tájékozódhat saját állapotáról.

Arról, hogy mit mutat a kapott eredmény, és miért fontos ez asztma esetén, dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt, allergológust, a Tüdőközpont orvosa beszél.

Mit mér a csúcsáramlásmérő?

Lemérhető, hogy a beteg milyen sebességgel képes kifújni a levegőt. A kilélegzett levegő sebessége összefügg az asztmára jellemző hörgőszűkület mértékével. A kilégzési csúcsáramlás az erőltetett kilégzés során az első 10 milliszekundumban mért maximális áramlás.

Hogyan kell elvégezni a mérést?

Mély levegőt kell venni majd kifújni az eszközbe, amilyen erősen csak lehet. A kifújást követően a készülék számozott skálájáról pontosan le lehet olvasni a PEF-értéket liter/percben kifejezve.

tüdő
Fotó: yodiyim / Getty Images Hungary

Mihez kezdjünk a kapott adatokkal?

Az asztmás betegek naplószerűen követhetik állapotuk változását a reggeli és az esti értékek mérések segítségével. Az egy napon belül észlelt jelentős, több mint 20%-os ingadozás asztmás állapotromlást jelez.

- A "kell" érték a szakrendelőben végzett légzésfunkció során kiderül, de néhány hétig történő rendszeres méréssel is meghatározható a legjobb személyes érték, amihez a későbbiekben viszonyítani kell az aktuális eredményt. 

A mért saját legjobb PEF-érték 80-100%-a azt jelzi, hogy a kezelés megfelelő, ilyenkor az asztmás tünetmentes.

A  személyes legjobb érték 50-80%-a asztmás állapotromlásra utal, ilyenkor már előfordulhatnak tünetek is: például gyakoribb köhögés, fáradtság.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A "kell" érték 50%-a alatti mérések orvosi vészhelyzetet jeleznek, a betegnek rendszerint panaszai is vannak (zihálás, légszomj és köhögés). 

A kapott értéket jegyezzük fel, és alkalmazzuk az adott helyzetben szükséges kiegészítő gyógyszereket, vagy kérjünk orvosi segítséget, hogy az asztmás rohamot vagy a tünetek további fokozódását megelőzzük.  

A csúcsáramlásmérő jobban tudja, ha baj van, mint a beteg?

Az asztmás embereknél a légutak szűkülete miatt csökken a kilégzendő levegő mennyisége. A PEF-érték változása gyakran az asztma fellángolását jelzi. Ez bekövetkezhet időjárás - frontok, hideg levegő, szeles idő, kánikula, esős, párás idő - hatására, de allergének - magas pollenkoncentráció - vagy légúti fertőzések miatt is. 

- A csúcsáramlásmérővel végzett rendszeres monitorozás segíthet a betegeknek a légutakban bekövetkező változások észlelésében még a tünetek megjelenése előtt. Bizonyos esetekben a PEF csökkenése a közelgő asztmaroham egyetlen jele.

A csúcsáramlásmérő több verzióban elérhető, így is kinézhet.
A csúcsáramlásmérő több verzióban elérhető, így is kinézhet.
Fotó: Bsip

Egy korábbi, japán kutatók által végzett vizsgálatban 53 asztmás ember vett részt, akik napi kétszer, 274 napig rögzítették a tüneteiket és a PEF mérését. A kutatók elemezték az értékekben bekövetkezett változások és a résztvevők asztmatüneteinek kapcsolatát. Megállapították, hogy néhány ember tévesen érzékelte a tüneteit enyheként, még akkor is, ha jelentős légúti obstrukció állt fenn. A tanulmány azt is jelzi, hogy a nem megfelelően kontrollált asztmás embereknél a PEF ingadozása akkor is fennáll, ha asztmás tüneteik nem jelentkeztek.

A csúcsáramlásmérő haszna

A csúcsáramlásmérő rendszeres használatával tehát az asztma rosszabbodása és a roham korai jelei felismerhetőek. Ilyen esetben az asztma cselekvési terv követésével megakadályozható a tünetek súlyosbodása. A PEF fokozatos csökkenése fontos figyelmeztető jel a kezelőorvos számára, mely egyúttal segítséget is nyújt az asztma kezelési tervének módosításában.

A készülék használatát a rendelőben érdemes a kezelőorvossal begyakorolni, hiszen csak megfelelően alkalmazva kaphatunk pontos értéket, ami támpontul szolgál a további tennivalókhoz.

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük